Yul and the Snake, câştigătorul Anim’est 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/yul-and-the-snake-castigatorul-animest-2015/

Filmul „Yùl and the Snake” (Franţa, 2015), regizat de Gabriel Harel, a câştigat marele trofeu al Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, aflat, anul acesta, la cea de-a zecea ediţie.

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2015

Anim’est 2015. Cel mai bun scurtmetraj pentru copii a fost ales „Hairy Moo Moo” (Iran, 2015), regizat de Hadi Tabasi şi Rasoul Zarrin.

Pe de altă parte, premiul publicului a revenit animaţiei „Roadtrip” (Germania, 2014), regizată de Xavier Xylophon.

La categoria cel mai bun videoclip, câştigător a fost „Carmen” – Stromae (Marea Britanie, 2015), regizat de Sylvain Chomet, iar premiul pentru cel mai bun film românesc a mers către „Voyage” (2015), regizat de Marian Poiană.

De asemenea, premiul pentru cel mai bun film stundeţesc a fost câştigat de „Deux amis/ Two friend” (Franţa, 2014), regizat de Natalia Chernysheva.

Totodată, menţiuni speciale pentru film studenţesc au primit „Electrofly” (Germania, 2015), regizat de Natalia C.A. Freitas, „The wild imaginings of an unknown soldier” (Franţa, 2014), de Nils Lacroix, şi „The correct insult” (Germania, 2015), regizat de Janis Aschberger.

La categoria cel mai bun lungmetraj, a fost ales câştigător „Adama” (Franţa, 2015), regizat de Simon Rouby.

Cel mai bun scurtmetraj a fost ales „Leftover” (Franţa, 2015), regizat de Tibor Banoczki, Sarolta Szabo.

Totodată, a fost acordată şi o menţiune pentru film de scurtmetraj – „Life with Herman H. Rott” (Estonia, Croaţia, Danemarca, 2015), regizat de Chintis Lundgren.

Foto: Anim’est – animest.ro

01
/12
/14

Televiziunea Română programează, în această seară, două filme autohtone - un prilej pentru cinefili de a revedea „la lucru” o serie de mari actori dispăruţi. Astfel, pe TVR 2, de la ora 19.00 puteţi vedea comedia Expresul de Buftea-România (1978), pentru ca două ore mai târziu, pe TVR 1, să ruleze Capcana Mercenearilor, un film regitaz de Sergiu Nicolaescu în anul 1981.

30
/11
/14

Daniela Apostol. 37 de ani. O fiică de 18 ani, Laura. Un festival de film documentar de 3 ani, Docuart Fest (primul slogan - „Cele mai frumoase povești sunt adevărate”). Și o pasiune pentru povești și tradiții care o urmărește și când merge pe stradă.

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.

25
/11
/14

În mai puțin de două luni de la premiera mondială a scurtmetrajului “Artă” în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, regizorul român a fost distins cu patru premii. Din distribuția filmului fac parte: Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus și tânăra Iulia Crișan.

25
/11
/14

Sute de suvenire din "epoca de aur" de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului "Casablanca" au fost scoase la vânzare la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams. Printre acestea pianul din filmul "Casablanca" sau costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul "Vrăjitorul din Oz" (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu.

25
/11
/14

Regizorul neozeelandez Peter Jackson (53 de ani) va primi o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 8 decembrie. Va fi cea de-a 2.538-a distincţie de acest tip acordată unei personalităţi a cinematografiei mondiale.

25
/11
/14

CRONICĂ DE FILM „Pașaport de Germania”, realizat de Răzvan Georgescu, este un documentar eficient - informații satisfăcătoare, narațiune limpede, limbaj vizual lipsit de artificii inutile -, care completează reflecția asupra trecutului comunist, dintr-o perspectivă mai puțin uzată.