Yuval Noah Harari este invitatul lui Cătălin Ştefănescu în studioul Garantat 100%
https://www.ziarulmetropolis.ro/yuval-noah-harari-este-invitatul-lui-catalin-stefanescu-in-studioul-garantat-100/

Scrie cărţi care se vând în milioane de exemplare, este tradus în peste 50 de limbi. Are 43 de ani, e istoric, filosof şi autorul celebrelor „Sapiens”, „Homo Deus”, „21 de lecţii pentru secolul XXI”. Scriitorul şi profesorul Yuval Noah Harari este invitatul lui Cătălin Ştefănescu în studioul Garantat 100%. Puteţi vedea interviul acordat în exclusivitate Televiziunii Române duminică, 9 iunie, de la 23.00.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2019

La sfârşitul lui 2018, cărţile lui au ajuns la 19 milioane de exemplare vândute în întreaga lume. Yuval Noah Harari, istoricul, filosoful şi autorul cu cel mai mare succes la vânzări de carte*, a acordat un interviu, în exclusivitate, Televiziunii Române. Realizatorul interviului, Cătălin Ştefănescu, ne invită să-l urmărim duminică, 9 iunie, de la ora 23.00, la Garantat 100%, de la TVR 1.

Sapiens, Homo Deus, 21 de lecţii pentru secolul XXI sunt volume traduse în zeci de limbi, publicate în întreaga lume şi parcurse de milioane de cititori. Invitatul lui Cătălin Ştefănescu, profesorul Harari, ne poartă într-o călătorie palpitantă prin temele care frământă omenirea la această oră şi vorbeşte la Garantat 100%, despre felul în care vede viitorul lumii în care trăim, despre meserii care dispar, despre înlocuirea oamenilor cu maşini, prelungirea duratei de viaţă a fiinţei umane, relaţia între naţiuni şi guverne, ascensiunea populismului, schimbările de sistem, revoluţia tehnologică.

Unul dintre subiectele cel mai mult dezvoltate în această ediţie specială a emisiunii Garantat 100% este stresul contemporan. „Invitatul nostru vorbeşte despre presiunea imensă pusă de obsesia „schimbării”, a „reinventării”, a „adecvării la vremurile pe care le trăim”, presiune care se exercită asupra psihicului fiecăruia dintre noi. Profesorul Harari atrage atenţia şi asupra necesităţii de a elabora, pe plan mondial, o legislație cât se poate de clară în privinţa armelor inteligente”, ne-a povestit Cătălin Ştefănescu.

Felul în care înţelegem azi democraţia sau noţiunile de „bine” şi „rău”, dar şi dialogul care a avut loc în luna aprilie, anul acesta, între Yuval Noah Harari şi Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook sunt alte momente de interes ale discuţiei dintre autorul israelian şi gazda emisiunii Garantat 100%. Despre toate acestea şi despre multe alte subiecte de maxim interes la nivel global vom afla duminică seara, de la 23.00, la TVR 1, într-o ediţie de colecţie a emisiunii Garantat 100%.

În prezent, Harari este conferenţiar la Departamentul de Istorie al Universităţii din Ierusalim, iar în ultimii ani a avut întâlniri cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei – Angela Merkel, preşedintele Argentinei – Mauricio Macri, preşedintele Germaniei – Frank-Walter Steinmeier, premierul din Shanhai – Ying Yong. În 2019, Yuval a participat la dialoguri publice cu cancelarul Austriei, Sebastian Kurz (pe tema viitorului Europei), precum şi cu fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg (despre societate şi viitorul inteligenţei artificiale).

Din 21 aprilie, duminica, la TVR 1, Cătălin Ştefănescu ne aduce o nouă serie de emisiuni Garantat 100%, „sperăm noi, memorabile” (Cătălin Ştefănescu), cu personalităţi cu poveşti de viaţă extraordinare şi contribuţii excepţionale la valorile comunităţilor în care trăiesc”. Garantat 100% este duminica seara, la TVR 1.

Despre Garantat 100%

Ajunsă la cel de-al 39-lea sezon, emisiunea „Garantat 100%” ne-a oferit întâlniri memorabile cu mari personalităţi ale României şi ale lumii, de la actori şi muzicieni celebri, la scriitori de talie mondială, oameni de cultură sau ştiinţă, militanţi ai societăţii civile, sportivi cu care ne mândrim etc. De-a lungul celor aproape 20 de ani de „Garantat 100%”, printre interlocutorii lui Cătălin Ştefănescu s-au numărat: Ethan Hawke, Robert Wilson, Armand Assante, Amos Oz, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Marcel Iureş, Gică Hagi, Simona Halep, Cristina Neagu etc.

*Amazon Best Sellers/Biological Sciencies

28
/07
/16

O nouă ediţie a evenimentului "Noaptea cărţilor deschise" are loc, vineri, 29 iulie, între orele 20:00 şi 23:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, oferind cititorilor reduceri semnificative de 20% la toate cărţile din librărie.

27
/07
/16

Cehia, Bulgaria, Lituania sau Letonia sunt ţările europene cu cele mai multe biblioteci raportate la numărul de locuitori, în timp ce pe ultimele locuri ale acestui top se află ţări ca Olanda, Grecia şi Portugalia, unde există doar o jumătate de bibliotecă la 10.000 de persoane.

25
/07
/16

Un teatru vechi de 100 de ani din Buenos Aires a fost transformat într-o librărie mai spectaculoasă ca un muzeu. “Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, alte persoane consideră ca ar fi o grădină, alţii şi-l pot închipui ca un palat, eu l-am imaginat întotdeauna ca o bibliotecă şi aici mă aflam eu…” – Jorge Luis Borges.

20
/07
/16

A apărut, în acest an, la Editura Art, cartea “Vremurile bune de altădată” (selecție și traducere din limba cehă de Jean Grosu), în seria de autor “Bohumil Hrabal”.

19
/07
/16

„Nu talentul le lipseşte românilor, ci caracterul.” - Norman Manea. Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori români, împlineşte, astăzi, 80 de ani!

19
/07
/16

Romanul Donbas este povestea adevărată a unui evadat român din lagărul sovietic: Jacques Săndulescu, ce avea să devină Big Jacques în America, adică boxer profesionist, actor și proprietar al unui bar de jazz din New York, e luat de pe stradă într-o bună zi și dus în lagărul sovietic de la Donbas. După doi ani și jumătate de chin, reușește o evadare spectaculoasă.

18
/07
/16

„Toată lumina pe care nu o putem vedea“, de Anthony Doerr, Editura Humanitas Fiction, 2016, Premiul Pulitzer de anul trecut, este una dintre marile cărți ale timpului nostru. În New York Times Book Review stă scris: “Lumina din titlu este legată de ceea ce auzise Werner într-o emisiune radiofonică de la sfârșitul anilor ’30: creierul uman are capacitatea de a crea lumină în întuneric.”

10
/07
/16

CRONICĂ DE CARTE Alexandru Solomon nu este doar unul din cei câţiva autori importanţi de filme de nonficţiune din România şi coordonatorul unui festival de gen (One World). Dar este şi un foarte interesant comentator al ideilor despre cinema, aşa cum o dovedeşte pasionanta sa carte „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”.

08
/07
/16

Într-o zi de 8 iulie se năşteau poetul, dramaturgul și prozatorul francez Jean de La Fontaine, cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale, actriţa americană Anjelica Huston şi scriitorul român Şerban Foarţă.

05
/07
/16

Puritate, cel mai recent roman al lui Jonathan Franzen, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom” , în traducerea Iuliei Gorzo. Jonathan Franzen este autorul bestsellerului Corecţii. „Franzen a creat o instalaţie de secol XXI, extrem de captivantă şi de provocatoare, inspirată de capodopera lui Charles Dickens, Marile speranţe…” (Booklist)

05
/07
/16

Scriitorul român Mircea Cărtărescu, cu romanul "Orbitor. Corpul", se numără printre finaliștii celei de-a treia ediții a Premio Strega Europeo. Premio Strega — cel mai prestigios premiu literar italian are o vechime de aproape 70 de ani şi a fost decernat unor scriitori precum Alberto Moravia, Massimo Bontempelli, Elsa Morante, Dino Buzzati, Umberto Eco sau Claudio Magris.

01
/07
/16

Matei Vișniec este laureatul din acest an al Premiului Jean Monnet, oferit de Festivalul „Littératures Européennes” din Cognac, Franța, pentru romanul Negustorul de începuturi de roman, apărut la Editura Cartea Românească, în anul 2013, dar și în ediție de buzunar, în colecția Top 10+ a Editurii Polirom, în anul 2014.

29
/06
/16

“(…) Acest debut ar trebui notat de critică în carneţelul de bal. E un mare talent.” - Florin Iaru. In această seară, de la ora 18:30, iubitorii de carte sunt invitaţi la Librăria Cărtureşti – Grădina Verona (Str. Arthur Verona 13-15) din Bucureşti, la lansarea volumului de debut Cazemata, semnat de Tudor Ganea şi apărut la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. Invitaţi, alături de autor: Florin Iaru şi Marius Chivu

26
/06
/16

Luni, 27 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o întâlnire cu Aurora Liiceanu, prilejuită de apariția celui mai recent volum al său la Editura Polirom: „Ea şi El. Biografia unei relaţii”. Alături de autoare, vor fi prezente Virginia Costeschi, Alina Purcaru, Eli Bădică.

25
/06
/16

Miercuri, 29 iunie, ora 19.00 va avea loc la Librăria Humanitas Cişmigiu o seară dedicată romanului „Calea Idei Brown” de Ricardo Piglia, una din cele mai importante voci ale literaturii hispano-americane contemporane. La eveniment vor participa Tania Radu, critic literar, Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare şi jurnalist cultural şi Alina Cantacuzino, traducătoarea romanului.

21
/06
/16

"2084 e mai dur decât Supunere, descriind un adevărat totalitarism religios.” - Michel Houellebecq. Miercuri, 22 iunie, ora 19.00, iubitorii de carte sunt aşteptaţi la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară dedicată romanului "2084. Sfârşitul lumii", de Boualem Sansal, distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015.