Yves Montand
https://www.ziarulmetropolis.ro/yves-montand/

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor ’50.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2015

Tatal său, Giovani Livi, militant comunist, a fost nevoit să fuga de regimul fascist italian şi a plecat cu întreaga familie în Marsilia, unde, în 1929, a obţinut cetaţenie franceză.

Pasionat de cinema şi de Fred Astaire, tânărul în vârstă de 27 de ani acceptă propunerea unui regizor de music-hall, care căuta pe cineva să „încalzească” atmosfera spectacolelor sale.

Şase ani mai târziu, la Moulin Rouge, o cunoaste pe Edith Piaf, între cei doi având loc „un coup de foudre”. Relaţia cu faimoasa cântăreaţă îl va ajuta mult pe Yves Montand în carieră pe drumul spre celebritate.

După legătura cu Edith Piaf, Montand se căsătoreşte, în 1951, cu  Sigmone Signoret. Din viaţa acestuia nu vor lipsi escapadele sentimentale, una dintre acestea consumându-se în compania celei mai dorite femei din ljume la acea vreme, diva Marylin Monroe.

Montand şi Monroe  se îndrăgostesc în timpul realizării filmului „Milliardaire”, idila lor durând însă doar până la încheierea filmărilor.

În septembrie 1985, Simone Signoret se stinge din viaţă, la vârsta de 64 de ani, iar în viaţa lui Yves Montand apare asistenta sa Amiel, cu care va avea singurul său copil.

Cântăreţul moare în noiembrie 1990, la vârsta de 70 de ani, victimă a unui infarct, fiind înmormantat în cimitirul Pere Lachaise, alături de fosta sa soţie, Simone Signoret.

Foto: Yves Montand – cinemagia

12
/03
/23

Luna martie a fost scrisă în destinul ei. S-a născut pe 8 martie 1936 și a murit pe 18 martie 1994. Nici șaizeci de ani n-a petrecut pe acest pământ, dar în acest timp a devenit una dintre cele mai mari actrițe ale teatrului românesc. Gina Patrichi.

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

17
/02
/23

E noapte, străzile sunt pustii și la Haga sigur e frig în miezul iernii. Dar tocmai se intră într-un nou deceniu cu mare entuziasm. Anul abia a început și oamenii își fac planuri. În hotelul Des Indes din orașul olandez însă, o ființă extraordinară își face ieșirea din scenă.

16
/12
/22

„M-am născut în anul 1707, la Veneţia, într-o casă mare şi frumoasă, aşezată între podul Namboli şi podul Donna-Onesta, în colţul străzii Ca cent’anni din parohia San Toma.” Era una din ultimele zile ale iernii anului 1707, era 25 februarie, era magica Veneția.

23
/11
/22

20 de însemnări din jurnalele ținute de Charles Bukowski în ultimii ani de viață, pe când era deja septuagenar și o legendă a undergroundului literar american, așa cum apar în volumul „Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul” (Editura Polirom, 2022, traducere de Cristian Neagoe).

10
/10
/22

Romeo Pop a fost actor al Teatrului Bulandra timp de 27 de ani. Născut la Aiud în 1952, a absolvit UNATC în 1975 la clasa marelui Octavian Cotescu. În 2007, la inițiativa sa și a lui George Ivașcu, se deschidea Teatrul Metropolis din București.

08
/10
/22

Ion Țuculescu este pictorul care a învățat singur să picteze studiind tablouri, obiecte create de meșteri populari, răniți de război, țărănci care muncesc la câmp și atâtea alte ființe și lucruri demne de a fi descoperite.