Yves Montand
https://www.ziarulmetropolis.ro/yves-montand/

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor ’50.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2015

Tatal său, Giovani Livi, militant comunist, a fost nevoit să fuga de regimul fascist italian şi a plecat cu întreaga familie în Marsilia, unde, în 1929, a obţinut cetaţenie franceză.

Pasionat de cinema şi de Fred Astaire, tânărul în vârstă de 27 de ani acceptă propunerea unui regizor de music-hall, care căuta pe cineva să „încalzească” atmosfera spectacolelor sale.

Şase ani mai târziu, la Moulin Rouge, o cunoaste pe Edith Piaf, între cei doi având loc „un coup de foudre”. Relaţia cu faimoasa cântăreaţă îl va ajuta mult pe Yves Montand în carieră pe drumul spre celebritate.

După legătura cu Edith Piaf, Montand se căsătoreşte, în 1951, cu  Sigmone Signoret. Din viaţa acestuia nu vor lipsi escapadele sentimentale, una dintre acestea consumându-se în compania celei mai dorite femei din ljume la acea vreme, diva Marylin Monroe.

Montand şi Monroe  se îndrăgostesc în timpul realizării filmului „Milliardaire”, idila lor durând însă doar până la încheierea filmărilor.

În septembrie 1985, Simone Signoret se stinge din viaţă, la vârsta de 64 de ani, iar în viaţa lui Yves Montand apare asistenta sa Amiel, cu care va avea singurul său copil.

Cântăreţul moare în noiembrie 1990, la vârsta de 70 de ani, victimă a unui infarct, fiind înmormantat în cimitirul Pere Lachaise, alături de fosta sa soţie, Simone Signoret.

Foto: Yves Montand – cinemagia

29
/01
/15

Caragiale, egoist și manipulator, a știut să se joace întotdeauna cu aparențele, jonglând și în viața reală cu slăbiciunile oamenilor. Aceasta este povestea unei treceri de la apucăturile unui insolent care se izola de societate, mâncând pe ascuns mămăligă cu ceapă, la aparițiile lui de gentleman înarmat cu citate din iluminiștii francezi.

01
/01
/15

S-au ivit pe cerul teatrului stele care au lucit orbitor o vreme, care au stârnit admiraţie unanimă. Criticii au făcut prognoze artistice pe termen lung, însă, apoi, luminile lor s-au stins. Cu actorul Gheorghe Dinică nu a fost aşa.

23
/12
/14

În “Istoria vieţii private” găsim că obiceiul de a avea brad cu prilejul Crăciunului este atestat documentar prima dată, în oraşul Strasbourg, încă din 1605. Iată care este povestea apariției acestui simbol și cum arăta balul de revelion la curtea regelui Carol.

18
/12
/14

„Un ins colosal – abordează totul cu aceeaşi perfecţiune – în filosofie, muzică, artă dramatică”, așa îl descria pianista Cella Delavrancea, care l-a cunoscut pe I.L. Caragiale la Berlin. Pe de altă parte - un ins pasional, amorezat, cu ochii care-i fugeau după femei.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.

26
/11
/14

În primăvara anului 1967, Eugen Ionescu, aflat în Elveţia, la tratament, trece printr-o criză severă de depresie, pornită din falsa impresie că piesele sale nu mai sunt jucate şi că celebritatea îi apune. Ca să-şi depăşească starea, dramaturgul bea cantităţi însemnate de alcool, fapt care îi accentuează criza.