Zavaidoc, Radu Tudoran, Gina Patrichi – 8 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/zavaidoc-radu-tudoran-gina-patrichi-8-martie-in-cultura/

Într-o zi de 8 martie (1896) se năşteau Zavaidoc (Marin Teodorescu), faimosul cântăreţ român din perioada interbelică , scriitorul Radu Tudoran („Toate pânzele sus!”) şi actriţa Gina Patrichi.

Un articol de Petre Ivan|8 martie 2016

Zavaidoc a fost unul dintre cei mai mari cântăreţi de muzică populară românească şi lăutărească din perioada interbelică.

În acele vremuri, muzica lui Zavaidoc era la mare căutare, iar vocea lui puternică răsuna în saloanele pline ale restaurantelor vestite. A avut numeroase turnee în cele mai importante oraşe ale ţării şi a făcut furori la Paris, în 1937, la Expoziţia Universală, când a însoţit delegaţia României.

Patronii de restaurante se băteau să-l aducă pe Zavaidoc în localurile lor, pentru patima cu care cânta ţinând oamenii la masă nopţi întregi. Artistul s-a stins din viaţă la vârsta de 48 de ani din cauza unei nefrite şi a unui puseu de hipertensiune arterială.

De asemenea, într-o zi de 8 martie s-a născut şi scriitorul Radu Tudoran, cunoscut, în special, pentru popularul său roman, ecranizat în serial – „Toate pânzele sus!”.

Unii îi spun „fratele lui Geo Bogza” și l-au criticat ca autor de romane „de consum”. De fapt, Radu Tudoran (Nicolae Bogza, pe numele din certificatul de naștere) rămâne unul dintre cei mai mari prozatori români, din toate timpurile.

Fiindcă a scris articole în care critica în mod egal extremismul de dreapta, dar și politica Uniunii Sovietice, a fost trecut pe linie moartă spre sfârșitul anului 1947, fiind obligat să se ocupe de traduceri, ca mijloc de subzistență.

S-a stabilit la Brăila, unde și-a construit o corabie cu care voia să plece în lume, dar n-a mai apucat din pricina restricțiilor impuse de regimul comunist.

A dat lovitura cu „Toate pînzele sus”, publicat în anul 1954, care devine aproape instantaneu un succZavaidoces răsunător la publicul de toate vârstele, cu sute de mii de exemplare tipărite.

 

Tot pe 8 martie s-a născut şi actriţa Gina Patrichi.

Citiţi şi Actriţa de la pagina 1. Gina Patrichi: „Nouă, femeilor, ne rămâne primăvara“

Tot într-o zi de 8 martie (1935), la Tokyo,era găsit mort, pe stradă, câinele credincios Hachikō, rămas în istorie pentru devotamentul față de stăpânul său chiar și la mulți ani după decesul acestuia.

Povestea acestuia a fost transpusă pe peliculă în 1987 în filmul japonez Hachiko Monogatari.

Remake-ul din 2009, cu Richard Gere, Hachiko: A Dog’s Story,  urmăreşte relaţia specială, apărută spontan, între un profesor universitar şi un câine pe care îl găseşte pe stradă şi îl duce în casa lui.

Ani de-a rândul, loialul animal Hachiko şi-a însotit în fiecare dimineaţă stăpânul la staţia de cale ferată aşteaptându-l în fiecare seară la aceeaşi oră şi în acelaşi loc să se întoarcă. Într-o zi însă, profesorul a murit în urma unui atac de cord. Câinele nu a ştiut şi a continuat să îl aştept imp de 9 ani, în speranţa că va reuşi în cele din urmă să-şi revadă  stăpânul – o adevarată lecţie despre iubire, loialitate şi compasiune, primită din partea unui animal.

Foto Zavaidoc, Gina Patrichi Radu Tudoran, 8 martie – wikipedia

05
/03
/19

Keith Flint, solistul trupei Prodigy, în vârstă de 49 de ani, a fost găsit mort luni dimineață, în casa sa din Essex, cel mai probabil fiind vorba despre o sinucidere. „Suntem șocați și extrem de triști să vă anunțăm că fratele și cel mai bun prieten al nostru, Keith Flint a încetat din viață. A fost un pioner și o adevărată legendă a muzicii. Cu toții îi vom simți lipsa”, au transmis membrii trupei The Prodigy.

04
/03
/19

În urmă cu 42 de ani, într-o seară liniștită de 4 martie, un cutremur cu magnitudine 7,2 pe scara Richter, produs la 110 kilometri adâncime în Vrancea, punea la pământ 35.000 de locuinţe şi curma viața a aproximativ 1.600 de oameni.

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

28
/11
/18

"Cade zăpada, / Tu nu vei veni în seara asta / Cade zăpada / Şi inima mea se îmbracă în negru, / Acest cortegiu mătăsos, / Cu totul în lacrimi albe / Pasărea pe creangă / Jeleşte farmecul. (...)". "Tombe la neige", unul din marile succese ale lui Salvatore Adamo, a fost un mare hit în Franța anului 1963.

22
/11
/18

Maya Plisetskaya dansând Bolero-ul lui Maurice Bejart, într-o înregistrare din 1976, la Teatrul  Royal de la Monnaie, Bruxelles,  cu ocazia Festivalului Fête de l'Humanité. Într-o zi de 22 noiembrie (2007) se stingea din viață, la vârsta de 80 de ani, Maurice Bejart, considerat coregraful secolului XX.

19
/11
/18

Prima zăpadă, Ali MacGraw, bătaie cu bulgări, Ryan O'Neal, om de zăpadă, anul 1970, sărutări în zăpadă, Francis Lai, Love Story, unul dintre cele mai romantice filme ale tuturor timpurilor, îmbrățișări la gura sobei și multe lecturi,

08
/11
/18

O fi azi ziua lui Alain Delon, ajuns, iată, la 83 de ani, dar, totuși, să dăm Cezarului, în cazul de față actorului britanic Idris Elba, ce e al Cezarului... Adică să amintim că actorul londonez în vârstă de 46 de ani a fost desemnat cel mai sexy bărbat în viaţă, în 2018, de revista People.

02
/11
/18

În noaptea de 2 noiembrie 1975, Pier Paolo Pasolini, unul dintre cei mai mari artiști și intelectuali italieni ai secolului al XX-lea și simbol al artei luptând împotriva puterii, era ucis într-un cartier din Roma. 40 de ani mai târziu, în mai 2015, Abel Ferrara lansa la Festivalul de la Veneția filmul biografic "Pasolini", cu Willem Dafoe în rolul lui Pier Paolo Pasolini.

01
/11
/18

Această imagine, în care Elvis Presley discută cu un puști de 11 ani - Kurt Russell, viitorul mare actor de la Hollywood - este extrasă din filmul "It Happened at the World's Fair", al 12-lea film al lui Elvis, realizat în anul 1963. 

31
/10
/18

O fi ea ultima zi de octombrie în calendar (adică ziua în care s-au născut Alehin - șahistul, Helmut Newton – fotograful, Barbara Bel Geddes – Miss Ellie din Dallas, Bud Spencer – Piedone din film, nu cel de la primărie și, bineînțeles, Marco van Basten - fotbalistul olandez și ziua în care au murit Egon Schiele – pictorul și Federico Fellini – cineastul), dar afară e o vreme atât de frumoasă de-ți vine s-o inviți la un dans, nu alta!