Zavaidoc, Radu Tudoran, Gina Patrichi – 8 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/zavaidoc-radu-tudoran-gina-patrichi-8-martie-in-cultura/

Într-o zi de 8 martie (1896) se năşteau Zavaidoc (Marin Teodorescu), faimosul cântăreţ român din perioada interbelică , scriitorul Radu Tudoran („Toate pânzele sus!”) şi actriţa Gina Patrichi.

Un articol de Petre Ivan|8 martie 2016

Zavaidoc a fost unul dintre cei mai mari cântăreţi de muzică populară românească şi lăutărească din perioada interbelică.

În acele vremuri, muzica lui Zavaidoc era la mare căutare, iar vocea lui puternică răsuna în saloanele pline ale restaurantelor vestite. A avut numeroase turnee în cele mai importante oraşe ale ţării şi a făcut furori la Paris, în 1937, la Expoziţia Universală, când a însoţit delegaţia României.

Patronii de restaurante se băteau să-l aducă pe Zavaidoc în localurile lor, pentru patima cu care cânta ţinând oamenii la masă nopţi întregi. Artistul s-a stins din viaţă la vârsta de 48 de ani din cauza unei nefrite şi a unui puseu de hipertensiune arterială.

De asemenea, într-o zi de 8 martie s-a născut şi scriitorul Radu Tudoran, cunoscut, în special, pentru popularul său roman, ecranizat în serial – „Toate pânzele sus!”.

Unii îi spun „fratele lui Geo Bogza” și l-au criticat ca autor de romane „de consum”. De fapt, Radu Tudoran (Nicolae Bogza, pe numele din certificatul de naștere) rămâne unul dintre cei mai mari prozatori români, din toate timpurile.

Fiindcă a scris articole în care critica în mod egal extremismul de dreapta, dar și politica Uniunii Sovietice, a fost trecut pe linie moartă spre sfârșitul anului 1947, fiind obligat să se ocupe de traduceri, ca mijloc de subzistență.

S-a stabilit la Brăila, unde și-a construit o corabie cu care voia să plece în lume, dar n-a mai apucat din pricina restricțiilor impuse de regimul comunist.

A dat lovitura cu „Toate pînzele sus”, publicat în anul 1954, care devine aproape instantaneu un succZavaidoces răsunător la publicul de toate vârstele, cu sute de mii de exemplare tipărite.

 

Tot pe 8 martie s-a născut şi actriţa Gina Patrichi.

Citiţi şi Actriţa de la pagina 1. Gina Patrichi: „Nouă, femeilor, ne rămâne primăvara“

Tot într-o zi de 8 martie (1935), la Tokyo,era găsit mort, pe stradă, câinele credincios Hachikō, rămas în istorie pentru devotamentul față de stăpânul său chiar și la mulți ani după decesul acestuia.

Povestea acestuia a fost transpusă pe peliculă în 1987 în filmul japonez Hachiko Monogatari.

Remake-ul din 2009, cu Richard Gere, Hachiko: A Dog’s Story,  urmăreşte relaţia specială, apărută spontan, între un profesor universitar şi un câine pe care îl găseşte pe stradă şi îl duce în casa lui.

Ani de-a rândul, loialul animal Hachiko şi-a însotit în fiecare dimineaţă stăpânul la staţia de cale ferată aşteaptându-l în fiecare seară la aceeaşi oră şi în acelaşi loc să se întoarcă. Într-o zi însă, profesorul a murit în urma unui atac de cord. Câinele nu a ştiut şi a continuat să îl aştept imp de 9 ani, în speranţa că va reuşi în cele din urmă să-şi revadă  stăpânul – o adevarată lecţie despre iubire, loialitate şi compasiune, primită din partea unui animal.

Foto Zavaidoc, Gina Patrichi Radu Tudoran, 8 martie – wikipedia

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...