Zece ani de Scena.ro – episodul 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/zece-ani-de-scena-ro-episodul-1/

Miercuri, 28 martie, de la ora 18.00, în cadrul librăriei Librarium TNB va avea loc lansarea primului număr din acest an al revistei Scena.ro, care aniversează10 ani de existenţă. Lansarea are loc cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2018

Vor lua cuvântul Cristina Modreanu, redactoarea-șefă a revistei, profesorul Marian Popescu, titularul rubricii Scenele publicului și actrița Mihaela Sîrbu, inițiatoarea Fundației Teatrul fără Frontiere, înființată în urmă cu 21 de ani.

Cu aceeași ocazie, va fi lansat și noul website al revistei, care va fi dezvoltat în viitor ca website-resursă pentru toți cei interesați de teatru.

Societatea românească a fost în ultimii 30 de ani un uriaș șantier în lucru, în care fiecare a construit ce a putut și cât de bine s-a priceput. Scena.ro este și ea parte din acest șantier, iar anul acesta se împlinesc 10 ani de când a apărut pentru prima dată, visată de o mână de oameni și crescând mai apoi prin eforturile unei mici echipe și grație cititorilor săi.

Vom răsplăti fidelitatea acestor cititori pe tot parcursul anului cu mai multe noutăți: odată cu primul număr din acest an, nr. 39 (1)/2018, lansăm și noul website al revistei pe care îl găsiți la aceeași adresă, www.revistascena.ro. Acesta va include o nouă rubrică exclusiv online, Cronica Săptămânii, care va recomanda cele mai noi și interesante spectacole produse, oferind prin colaboratorii revistei un ghid profesionist în marea de producții de tot felul care umple scena locală. În continuare, website-ul va include numai o mică selecție din articolele în print, așadar, nu ezitați să vă abonați ca să primiți acasă, în poștă, exemplarul dvs.

În paginile revistei debutează odată cu acest număr două rubrici care încearcă să recupereze, în feluri diferite, trecutul teatrului românesc, privind în același timp spre viitor: CENTENAR. Teatrul unei națiunianalizează care ar trebui să mai fie misiunea Teatrelor Naționale în secolul 21, cu accent pe exemplele locale în context global.

Rubrica Exercițiu de memorieaduce în prim plan personalități care au construit inițiative artistice coerente în ultimele decenii, celebrând capacitatea acestora de a da coerență și consecvență unor idei, într-o vreme în care mii de idei bune s-au risipit în zadar. Începem în acest număr cu Mihaela Sîrbu, Cosmin Manolescu, Miki Braniște și Ovidiu Mihăiță.

Tot în print, testăm pentru prima dată o metodă de a implica cititorul în mod direct, prin inserția în paginile unui articol (pentru început doar unul) a unor coduri QR care, scanate cu un telefon smart, permit vizionarea unor trailere sau chiar a unor spectacole întregi disponibile on-line.

E felul nostru de a admite că am intrat într-un nou secol, chiar dacă mulți dintre noi sunt încă atașați de formatul tipărit, cu mirosul cernelii de tipografie și cu foșnetul hârtiei sub degete.

Începând din acest an veți găsi Scena.ro în mai multe librării din București și din țară, iar ca să marcăm prezența revistei în noua librărie Librarium de la TNB am ales acest loc pentru a vă invita la o întâlnire cu colaboratorii revistei, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.

Foto: Scena.ro – facebook

 

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.