Zece trucuri și jumătate, ca să te reapuci de citit
https://www.ziarulmetropolis.ro/zece-trucuri-si-jumatate-ca-sa-te-reapuci-de-citit/

Trăim într-o lume nebună, nebună, nebună, în care suntem în permanenţă bombardaţi cu informaţii, în care timpul pare că se contractă şi că alergăm într-o cursă contra cronometru spre nimic.

Un articol de Monica Andronescu|13 martie 2016

În alte lumi și alte perioade, când timpul nu se grăbea ca acum, lectura era o formă de evadare, un loc de refugiu, era și o formă de entertainment. Azi, când totul se trăiește pe repede înainte, să stai câteva ore cu o carte în mână a devenit o activitate aproape retro, pentru care prea rar ne găsim timp. Cum să faci în ritmul acestei lumi să dilați timpul și să rupi o bucată din el în fiecare zi, pentru o carte? Ziarul Metropolis vă propune zece trucuri și jumătate pentru a vă reapuca de citit.

1

Luați în fiecare zi cu dumneavoastră, oriunde, o carte în geantă și citiți câteva pagini oricând aveți timpi morți! Ziua e lungă și de multe ori există timpi morți, în care cel mai probabil butonați telefonul sau navigați pe internet, în metrou, în autobuz, la baie. Nu urcați niciodată în avion sau în tren fără să aveți o carte cu dvs, iar dacă nu aveți, intrați în prima librărie din gară sau din aeroport și cumpărați una. Dacă veți avea o carte cu dumneavoastră – poate să fie una cu valoare afectivă, primită cadou de la cineva drag, ceea ce îi va spori valoarea (de-asta e bine să dăruiți cărți!) – lăsați-vă tentat să citiți câteva pagini. În felul ăsta veți câștiga un timp, fără să renunțați la o altă activitate.

2

Stabiliți-vă un număr de pagini pe zi și creșteți-l de la o zi la alta! Propuneți-vă să citiți câte cinci pagini zilnic, timp de cinci zile! Iar apoi, după cinci zile, mai adăugați câte o pagină și încă una, astfel încât, pe nesimțite, să ajungeți după o vreme să nu mai simțiți nevoia să le numărați și să se transforme într-un obicei.

3

Folosiți metoda Șeherezada și aplicați-o dvs înșivă, lăsându-vă furat de plăcerea poveștii! Fiți în același timp Șeherezada și sultanul Șahriar și încercați să păcăliți timpul și să câștigați viață… Stabiliți-vă un număr de minute pe care să-l citiți zilnic, pornind să zicem de la… 30 de minute și alegeți o carte care să vă bucure și să vă cucerească, în așa fel încât să nu vă îndurați s-o lăsați din mână și cele treizeci de minute să fie depășite de la sine. Dar setați-vă și un timp maxim de lectură, să zicem o oră, în așa fel, încât să așteptați cu mare nerăbdare să vină a doua zi, ca să vă reîntoarceți în lumea acelei povești.

4

Combinați cititul cu ceva ce vă place să faceți: mersul în parc, mersul la piscină, mersul la plajă, la saună etc. Asociind lectura cu momentele de relaxare, o veți transforma și pe ea într-o activitate plăcută, nu într-o corvoadă, așa cum a rămas pentru unii, din anii de școală. Stabiliți-vă să ieșiți în parc la o plimbare și așezați-vă pe bancă o jumătate de oră, la umbră, și lăsați-vă purtat de o poveste dintr-o carte. Poate fi mai plăcut decât mersul la cinematograf. La fel, când mergeți la piscină sau la plajă, relaxați-vă pe șezlong și citiți.

5

Intrați spontan în librării sau în anticariate! Lăsați-vă tentați de farmecul librăriilor și al anticariatelor, intrați și răsfoiți cărți, fie spontan, fie stabiliți-vă o zi pe săptămână. În zece minute, puteți descoperi o minune, pe care să vreți s-o luați neapărat acasă. O carte nouă are un farmec special, la fel cum o carte veche are un parfum aparte, poți găsi un autograf sau o însemnare care să te facă să vrei să descoperi o lume. Nu ignorați niciodată semnele! Dacă o carte vă cheamă, luați-o cu voi!

6

Faceți un joc din când în când! Intrați în câte-o librărie și citiți câte zece pagini! Dacă ați auzit de o carte excelentă, de un bestseller, de o carte care stă la baza unei ecranizări sau pur și simplu ați intrat într-o librărie și v-au făcut cu ochiul o copertă și un titlu, intrați în joc. Răsfoiți-o, citiți zece pagini și, ca să n-o aveți la îndemână (pentru că știm că întotdeauna e mai tentat ceea ce nu-ți e la îndemână), întoarceți-vă a doua zi sau intrați într-o altă librărie, în drum spre casă, și continuați lectura. Jocul o să vă amuze și o să vă deschidă o clandestină plăcere de a citi.

7

Tăiați din orele petrecute în fața televizorului sau navigând pe internet! Televizorul și internetul sunt găurile negre care înghit hălci de timp în fiecare zi. Închideți televizorul cu o jumătate de oră mai devreme, pentru că și-așa discuțiile despre orice sunt interminabile și nu duc nicăieri, și închideți și pagina de Facebook cu o jumătate de oră mai devreme și veți câștiga astfel o oră întreagă de citit zilnic, fără să pierdeți nimic. Când le veți redeschide totul va fi la fel, nimic nu se va schimba, doar că veți fi câștigat o oră de lectură echivalentă cu o oră de odihnă. Pentru că și televizorul, și internetul nu fac decât să vă obosească, fără să vă dați seama. O oră de lectură echivalează cu o oră de oxigen, ca și cum, din poluarea unui mare oraș, ați evada o zi la munte, în aer curat. Încercați și veți simți diferența!

8

Faceți-vă sau găsiți-vă un loc în care să vă răsfățați citind! Creați-vă un loc la voi acasă, care să vă inspire la lectură. Un mic colțișor cald, un fotoliu confortabil sau un șezlong, poate pe balcon, unde, cu o cană de ceai sau de cafea, să vă răsfățați. Nu uitați să aveți o vază cu flori și orice alte obiecte care vă plac, poate niște scoici adunate pe o plajă, poate niște conuri de brad… Dacă vă place să citiți cu muzică în fundal, creați-vă atmosfera cea mai plăcută, ca să savurați orele de lectură și să le transformați într-una din marile plăceri la care să visați în orele când sunteți la birou.

9

Citiți în fiecare seară înainte de culcare, mai ales dacă sunteți obosiți! Și citiți-le copiilor, înainte să adoarmă! Când vă așezați seara în pat, aprinde-ți veioza și deschideți cartea pe care e bine s-o aveți întotdeauna pe noptieră! Citind, vă rupeți, evadați, vă odihniți. Cu timpul, se va transforma într-un mic tabiet și, cu o jumătate de oră de somn în minus, veți citi biblioteci întregi. De asemenea, citiți-le copiilor înainte să adoarmă. Poveștile pentru copii vă vor redeschide pofta de lectură…

10.

Stabiliți-vă un target și oferiți-vă un premiu! Propuneți-vă, de exemplu, să citiți o carte pe săptămână! Și dacă reușiți să faceți acest lucru, oferiți-vă un cadou, la sfârșitul săptămânii. În acest fel, veți mereu în competiție cu dvs înșivă.

10,5

Bonus, o jumătate de truc! Jumătatea de truc este chiar faptul că ați citit acest articol! Acum, aveți un punct de pornire…



22
/11
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/11
/18

METROPOLIS SPECIAL Niciunde în lume sfârșitul Primului Război Mondial nu a fost trăit mai spectaculos decât în Parisul anilor nebuni. Vă prezentăm o colecție de momente douăzeciste avându-i ca protagoniști pe Coco Chanel, Picasso, Hemingway, Isadora Duncan, Joyce, Josephine Baker, Proust, Colette, Stravinski...

14
/10
/18

METROPOLIS SPECIAL Între 3 și 7 octombrie, pășeai prin Iași ca pe tărâmul literaturii. Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași transformase orașul în spațiul fermecat în centrul căruia întâlneai la tot pasul scriitori, iar dacă aveai noroc aceștia erau Jón Kalman Stefánsson, Jonathan Franzen, Veronica Roth...

25
/09
/18

TURISM CULTURAL Am participat la începutul lunii septembrie la al treilea congres internațional dedicat lecturii, desfășurat la Astana, în Kazahstan, prilej de rodnice întâlniri cu stepa Asiei Centrale. Iată ce am aflat – așadar, o dare de seamă.

09
/09
/18

Era cea mai lungă noapte a anului 1956, 21 spre 22 decembrie. Într-o cameră a Spitalului „Central” din Bucureşti, după zece zile de speranţe şi disperări, Nicolae Labiş înţelegea că va muri, că drumul înapoi spre viaţă îi fusese iremediabil închis atunci când destinul sau o mână „prietenoasă” îl împinsese spre linia tramvaiului de la Colţea.