Zi importantă în istoria Centenarului Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/zi-importanta-in-istoria-centenarului-operei-nationale-bucuresti/

Opera bucureşteană sărbătoreşte astăzi, 1 aprilie 2021, un moment important din istoria sa: chiar dacă existenţa unei Companii de Operă găzduite de Teatrul Naţional de pe Calea Victoriei datează încă din 1885, la 1 aprilie 1921 are loc instituţionalizarea acesteia sub titulatura Opera Română din Bucureşti, printr-un decret guvernamental care îl avea printre semnatari pe Ministrul Culturii din acea vreme, poetul Octavian Goga.

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2021

Gestul autorităților era unul cât se poate de potrivit, România aflându-se, la mai puțin de trei ani de la încheierea Marelui Război, într-o perioadă de plin avânt din punct de vedere economic și social.

Efervescența creată in jurul compozitorului și pedagogului George Stephănescu a coagulat o seamă de personalități muzicale românești care credeau în necesitatea existenței unei instituții dedicate marelui repertoriu liric si de balet.  Tuturor acestor oameni le datorăm recunoștința noastră. Prin eforturile lor avea loc, la 8 Decembrie 1921, prima premieră absolută a operei „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Albert Markowits și dirijată de George Enescu.

Astăzi, artiștii Operei Naționale București aduc încă o dată un omagiu tuturor celor care au contribuit la splendida tradiție de 100 de ani a acestei instituții.

În perioada următoare vom organiza o serie de evenimente speciale dedicate Centenarului Operei Naționale București, iar, dacă restricțiile sanitare nu ne vor permite să scriem la rândul nostru istoria, atunci, vom învăța să ne cunoaștem și să ne cinstim istoria!

Cu speranța că lucrurile vor merge către mai bine, transmitem, așadar,  un mesaj simplu către iubitorii artei lirice și ai baletului: „Ne este dor de voi, așteptăm cu nerăbdare să vă revedem în Sala de Spectacole și să retrăim impreună acele stări privilegiate pe care numai comuniunea dintre artiști și spectatori o poate face posibilă!”.

Ars Gratia Artis.

27
/02
/13

Teatrul de Sufragerie prezinta A fost odata primavara… cantec, povesti si ceai cu Maria Raducanu   Povestile se asculta cel mai bine acolo unde e atmosfera calda, confortabila, cu oameni putini si frumosi. Pe 2 Martie la ora 20.00,  Maria Raducanu revine in Sufrageria noastra – o voce de exceptie, cu acorduri suave de chitara, […]

27
/02
/13

Primăvara a venit, a venit şi s-a transformat în cântări de chitară! Pe 8 martie, la orele 20.00, ia pe cineva drag cu tine şi vino la UNTEATRU, să vezi cum înfloresc cântările pe strune. Ţi-am pregătit un concert fără vorbe, povestit de MAXIM BELCIUG la chitară, pe o geană de suflet. A iubi e primăvară! […]

26
/02
/13

Vă comunicăm repertoriul Teatrului Tandarica pentru perioada 28 februarie – 10 martie 2013. Joi, 28 februarie, ora 10.00 FATA BABEI ȘI FATA MOȘNEAGULUI Regia: Daniel Stanciu Scenografia: Daniela Drăgulescu Ilustratia muzicala: Vasile Manta Distributia: Simina Constantin, Alina Teianu, Dora Ortelecan Dumitrescu, Viorel Ionescu, Jou-Jou Drăgan, Geo Dinescu, Marin Fagu Vineri, 1 martie, ora 10.00 ALICE ÎN […]

20
/02
/13

Miercuri, 27 februarie 2013, ora 19.00, sunteţi invitaţi la Sala Radio pentru un adevărat „maraton” BACH reunind trei dintre cele şase concerte brandenburgice – considerate adesea ca cele mai rafinate creaţii ale muzicii baroce – şi Concertul  în do minor pentru violoncel şi orchestră. Dacă în 2012 RĂZVAN SUMA a prezentat publicului din 17 oraşe […]