Zi importantă în istoria Centenarului Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/zi-importanta-in-istoria-centenarului-operei-nationale-bucuresti/

Opera bucureşteană sărbătoreşte astăzi, 1 aprilie 2021, un moment important din istoria sa: chiar dacă existenţa unei Companii de Operă găzduite de Teatrul Naţional de pe Calea Victoriei datează încă din 1885, la 1 aprilie 1921 are loc instituţionalizarea acesteia sub titulatura Opera Română din Bucureşti, printr-un decret guvernamental care îl avea printre semnatari pe Ministrul Culturii din acea vreme, poetul Octavian Goga.

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2021

Gestul autorităților era unul cât se poate de potrivit, România aflându-se, la mai puțin de trei ani de la încheierea Marelui Război, într-o perioadă de plin avânt din punct de vedere economic și social.

Efervescența creată in jurul compozitorului și pedagogului George Stephănescu a coagulat o seamă de personalități muzicale românești care credeau în necesitatea existenței unei instituții dedicate marelui repertoriu liric si de balet.  Tuturor acestor oameni le datorăm recunoștința noastră. Prin eforturile lor avea loc, la 8 Decembrie 1921, prima premieră absolută a operei „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Albert Markowits și dirijată de George Enescu.

Astăzi, artiștii Operei Naționale București aduc încă o dată un omagiu tuturor celor care au contribuit la splendida tradiție de 100 de ani a acestei instituții.

În perioada următoare vom organiza o serie de evenimente speciale dedicate Centenarului Operei Naționale București, iar, dacă restricțiile sanitare nu ne vor permite să scriem la rândul nostru istoria, atunci, vom învăța să ne cunoaștem și să ne cinstim istoria!

Cu speranța că lucrurile vor merge către mai bine, transmitem, așadar,  un mesaj simplu către iubitorii artei lirice și ai baletului: „Ne este dor de voi, așteptăm cu nerăbdare să vă revedem în Sala de Spectacole și să retrăim impreună acele stări privilegiate pe care numai comuniunea dintre artiști și spectatori o poate face posibilă!”.

Ars Gratia Artis.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.