De ce ar trebui să vezi spectacolul „Zic Zac”, de Andreea Gavriliu, la Godot Cafe-Teatru? Pentru că are poveste; o poveste de dragoste. Pentru că are mult umor, umor rafinat. Pentru că are muzică bună, un colaj neaşteptat („All by myself’’, „Singing in the rain’’, muzică clasică, dar şi electronică, muzică de petrecere, cântece patriotice din comunism).
Un articol de Corina Dima|4 martie 2016
Pentru că ia peste picior metehne contemporane. Pentru că e un spectacol viu, cu o abordare proaspătă. Şi nu este un spectacol contemporan experimental, cu alăturări ciudate de elemente doar aşa, de dragul ieşitului în evidenţă şi atât.
Este un spectacol de dans, în primul rând, cu o poveste închegată care aduce probleme din viaţa unui cuplu, prezentându-le în paşi de dans contemporan.
Povestea este presărată ici-colo cu câte o replică neaşteptată, savuroasă (auzim la un moment dat cotele apelor în franceză) sau de intervenţia DJ-ului care schimbă partiturile muzicale (un porc spinos care se aseamănă cu rolul unui clovn de circ) şi dă tonul la dans.
Pe parcursul întâlnirii celor două personaje principale sunt punctate cu umor subiecte şi replici din cotidian: ’’Limba pe români îi încurcă-n gură’’, Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de invidie, bârfe şi orgolii’’ jocuri de cuvinte ’’Ţi-e frică de mult prea puţin/ Ţi-e mult prea frică de puţin/ Ţi-e puţin frică de mult’’ sau combinaţii de provebe româneşti ’’Munca mălai visează. Cine se trezeşte de dimineaţă sare departe de trunchi. Pofta strică treaba. Râde ciob, râde mai bine. Cine râde la urmă de oală spartă’’.
Cei doi protagonişti fac o demonstraţie de măiestrie şi rafinament în arta coregrafică contemporană, atât în momente solistice cât şi duete, cu schimbări stilistice şi tempo-uri contrastante, cu numeroase costume şi accesorii originale.
Piesa se încheie cu apariţia metaforică a globului disco din oglinzi: ca să disperseze lumina şi imaginile sau ca să ne oglindim în ea… noi alegem.
Protagoniştii acestei piese sunt Andrea Gavriliu (care a şi conceput spectacolul) ’’rezemată’’ de Ştefan Lupu (aşa cum este specificat în subtitlul piesei). Personajul DJ, care propune şi montajul video, este Gabriel Costin, iar scenografia e semnată de Andreea Săndulescu.
Spectacolul a primit foarte multe premii de la apariţia sa (în 2013 a fost conceput ca examen de master al Andreei Gavriliu, în luna martie 2016 se împlinesc 3 ani de când aceasta piesă a ieşit la rampă): premiul special al senatului Uniter pentru teatru-dans 2014, premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru independent –festCo 2014 etc.
INFO
Producția durează 1 oră şi 15 minute.
Se joacă la Godot Cafe (pe strada Blănari nr. 14, lângă Club A). Preţ bilet: 35 de lei.