Zic Zac. Dragoste în paşi de dans şi teatru în replici spumoase
https://www.ziarulmetropolis.ro/zic-zac-dragoste-in-pasi-de-dans-si-teatru-in-replici-spumoase/

De ce ar trebui să vezi spectacolul „Zic Zac”, de Andreea Gavriliu, la Godot Cafe-Teatru? Pentru că are poveste; o poveste de dragoste. Pentru că are mult umor, umor rafinat. Pentru că are muzică bună, un colaj neaşteptat („All by myself’’, „Singing in the rain’’, muzică clasică, dar şi electronică, muzică de petrecere, cântece patriotice din comunism). 

Un articol de Corina Dima|4 martie 2016

Pentru că ia peste picior metehne contemporane. Pentru că e un spectacol viu, cu o abordare proaspătă. Şi nu este un spectacol contemporan experimental, cu alăturări ciudate de elemente doar aşa, de dragul ieşitului în evidenţă şi atât.

Este un spectacol de dans, în primul rând, cu o poveste închegată care aduce probleme din viaţa unui cuplu, prezentându-le în paşi de dans contemporan.

Povestea este presărată ici-colo cu câte o replică neaşteptată, savuroasă (auzim la un moment dat cotele apelor în franceză) sau de intervenţia DJ-ului care schimbă partiturile muzicale (un porc spinos care se aseamănă cu rolul unui clovn de circ) şi dă tonul la dans.

Pe parcursul întâlnirii celor două personaje principale sunt punctate cu umor subiecte şi replici din cotidian: ’’Limba pe români îi încurcă-n gură’’, Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de invidie, bârfe şi orgolii’’ jocuri de cuvinte ’’Ţi-e frică de mult prea puţin/ Ţi-e mult prea frică de puţin/ Ţi-e puţin frică de mult’’ sau combinaţii de provebe româneşti ’’Munca mălai visează. Cine se trezeşte de dimineaţă sare departe de trunchi. Pofta strică treaba. Râde ciob, râde mai bine. Cine râde la urmă de oală spartă’’.

Cei doi protagonişti fac o demonstraţie de măiestrie şi rafinament în arta coregrafică contemporană, atât în momente solistice cât şi duete, cu schimbări stilistice şi tempo-uri contrastante, cu numeroase costume şi accesorii originale.

Piesa se încheie cu apariţia metaforică a globului disco din oglinzi: ca să disperseze lumina şi imaginile sau ca să ne oglindim în ea… noi alegem.

Protagoniştii acestei piese sunt Andrea Gavriliu (care a şi conceput spectacolul)  ’’rezemată’’ de Ştefan Lupu (aşa cum este specificat în subtitlul piesei). Personajul DJ, care propune şi montajul video, este Gabriel Costin, iar scenografia e semnată de Andreea Săndulescu.

Spectacolul a primit foarte multe premii de la apariţia sa (în 2013 a fost conceput ca examen de master al Andreei Gavriliu, în luna martie 2016 se împlinesc 3 ani de când aceasta piesă a ieşit la rampă): premiul special al senatului Uniter pentru teatru-dans 2014, premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru independent –festCo 2014 etc.

INFO

Producția durează 1 oră şi 15 minute.

Se joacă la Godot Cafe (pe strada Blănari nr. 14, lângă Club A). Preţ bilet: 35 de lei.



26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.