Zic Zac. Dragoste în paşi de dans şi teatru în replici spumoase
https://www.ziarulmetropolis.ro/zic-zac-dragoste-in-pasi-de-dans-si-teatru-in-replici-spumoase/

De ce ar trebui să vezi spectacolul „Zic Zac”, de Andreea Gavriliu, la Godot Cafe-Teatru? Pentru că are poveste; o poveste de dragoste. Pentru că are mult umor, umor rafinat. Pentru că are muzică bună, un colaj neaşteptat („All by myself’’, „Singing in the rain’’, muzică clasică, dar şi electronică, muzică de petrecere, cântece patriotice din comunism). 

Un articol de Corina Dima|4 Martie 2016

Pentru că ia peste picior metehne contemporane. Pentru că e un spectacol viu, cu o abordare proaspătă. Şi nu este un spectacol contemporan experimental, cu alăturări ciudate de elemente doar aşa, de dragul ieşitului în evidenţă şi atât.

Este un spectacol de dans, în primul rând, cu o poveste închegată care aduce probleme din viaţa unui cuplu, prezentându-le în paşi de dans contemporan.

Povestea este presărată ici-colo cu câte o replică neaşteptată, savuroasă (auzim la un moment dat cotele apelor în franceză) sau de intervenţia DJ-ului care schimbă partiturile muzicale (un porc spinos care se aseamănă cu rolul unui clovn de circ) şi dă tonul la dans.

Pe parcursul întâlnirii celor două personaje principale sunt punctate cu umor subiecte şi replici din cotidian: ’’Limba pe români îi încurcă-n gură’’, Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de invidie, bârfe şi orgolii’’ jocuri de cuvinte ’’Ţi-e frică de mult prea puţin/ Ţi-e mult prea frică de puţin/ Ţi-e puţin frică de mult’’ sau combinaţii de provebe româneşti ’’Munca mălai visează. Cine se trezeşte de dimineaţă sare departe de trunchi. Pofta strică treaba. Râde ciob, râde mai bine. Cine râde la urmă de oală spartă’’.

Cei doi protagonişti fac o demonstraţie de măiestrie şi rafinament în arta coregrafică contemporană, atât în momente solistice cât şi duete, cu schimbări stilistice şi tempo-uri contrastante, cu numeroase costume şi accesorii originale.

Piesa se încheie cu apariţia metaforică a globului disco din oglinzi: ca să disperseze lumina şi imaginile sau ca să ne oglindim în ea… noi alegem.

Protagoniştii acestei piese sunt Andrea Gavriliu (care a şi conceput spectacolul)  ’’rezemată’’ de Ştefan Lupu (aşa cum este specificat în subtitlul piesei). Personajul DJ, care propune şi montajul video, este Gabriel Costin, iar scenografia e semnată de Andreea Săndulescu.

Spectacolul a primit foarte multe premii de la apariţia sa (în 2013 a fost conceput ca examen de master al Andreei Gavriliu, în luna martie 2016 se împlinesc 3 ani de când aceasta piesă a ieşit la rampă): premiul special al senatului Uniter pentru teatru-dans 2014, premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru independent –festCo 2014 etc.

INFO

Producția durează 1 oră şi 15 minute.

Se joacă la Godot Cafe (pe strada Blănari nr. 14, lângă Club A). Preţ bilet: 35 de lei.18
/12
/18

Câștigător al unui premiu Oscar (1993, Cel mai bun actor în rol principal pentru "Scent of a Woman"), Al Pacino a împlinit, anul acesta, 78 de ani. Iată un frumos omagiu (Epic Tribute) realizat de prietenul publicației noastre, Alexandru Catrina.

17
/12
/18

20 dintre cele mai bune scurtmetraje prezentate la ediția 2018 a Bucharest International Dance Film Festival* pot fi văzute în cadrul maratonului cinematografic dedicat filmelor de dans - [RE]TRACING. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 decembrie, la LINOTIP - Centru Independent Coregrafic (București), începând cu ora 19.00.

17
/12
/18

Teatrul Metropolis sărbătoreşte împlinirea a 12 ani de existenţă, prin organizarea unui eveniment special. Astăzi, 17 decembrie 2018, de la ora 19.00, va avea loc "Gala Teatrului Metropolis 12", care, pe lângă marcarea frumoasei "vârste" a instituţiei teatrale, va aniversa şi cei 66 de ani de la debutul marii actriţe Tamara Buciuceanu-Botez pe scena românească.

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

Page 1 of 76612345...102030...Last »