Zic Zac. Dragoste în paşi de dans şi teatru în replici spumoase
https://www.ziarulmetropolis.ro/zic-zac-dragoste-in-pasi-de-dans-si-teatru-in-replici-spumoase/

De ce ar trebui să vezi spectacolul „Zic Zac”, de Andreea Gavriliu, la Godot Cafe-Teatru? Pentru că are poveste; o poveste de dragoste. Pentru că are mult umor, umor rafinat. Pentru că are muzică bună, un colaj neaşteptat („All by myself’’, „Singing in the rain’’, muzică clasică, dar şi electronică, muzică de petrecere, cântece patriotice din comunism). 

Un articol de Corina Dima|4 martie 2016

Pentru că ia peste picior metehne contemporane. Pentru că e un spectacol viu, cu o abordare proaspătă. Şi nu este un spectacol contemporan experimental, cu alăturări ciudate de elemente doar aşa, de dragul ieşitului în evidenţă şi atât.

Este un spectacol de dans, în primul rând, cu o poveste închegată care aduce probleme din viaţa unui cuplu, prezentându-le în paşi de dans contemporan.

Povestea este presărată ici-colo cu câte o replică neaşteptată, savuroasă (auzim la un moment dat cotele apelor în franceză) sau de intervenţia DJ-ului care schimbă partiturile muzicale (un porc spinos care se aseamănă cu rolul unui clovn de circ) şi dă tonul la dans.

Pe parcursul întâlnirii celor două personaje principale sunt punctate cu umor subiecte şi replici din cotidian: ’’Limba pe români îi încurcă-n gură’’, Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de invidie, bârfe şi orgolii’’ jocuri de cuvinte ’’Ţi-e frică de mult prea puţin/ Ţi-e mult prea frică de puţin/ Ţi-e puţin frică de mult’’ sau combinaţii de provebe româneşti ’’Munca mălai visează. Cine se trezeşte de dimineaţă sare departe de trunchi. Pofta strică treaba. Râde ciob, râde mai bine. Cine râde la urmă de oală spartă’’.

Cei doi protagonişti fac o demonstraţie de măiestrie şi rafinament în arta coregrafică contemporană, atât în momente solistice cât şi duete, cu schimbări stilistice şi tempo-uri contrastante, cu numeroase costume şi accesorii originale.

Piesa se încheie cu apariţia metaforică a globului disco din oglinzi: ca să disperseze lumina şi imaginile sau ca să ne oglindim în ea… noi alegem.

Protagoniştii acestei piese sunt Andrea Gavriliu (care a şi conceput spectacolul)  ’’rezemată’’ de Ştefan Lupu (aşa cum este specificat în subtitlul piesei). Personajul DJ, care propune şi montajul video, este Gabriel Costin, iar scenografia e semnată de Andreea Săndulescu.

Spectacolul a primit foarte multe premii de la apariţia sa (în 2013 a fost conceput ca examen de master al Andreei Gavriliu, în luna martie 2016 se împlinesc 3 ani de când aceasta piesă a ieşit la rampă): premiul special al senatului Uniter pentru teatru-dans 2014, premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru independent –festCo 2014 etc.

INFO

Producția durează 1 oră şi 15 minute.

Se joacă la Godot Cafe (pe strada Blănari nr. 14, lângă Club A). Preţ bilet: 35 de lei.



05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.