Zilele Bucureștiului – Capitala devine loc de sărbătoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-bucurestiului-capitala-devine-loc-de-sarbatoare/

La aniversarea a 556 de ani de la atestarea documentară a oraşului, Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti organizează în luna septembrie Zilele Bucureştiului.

Un articol de Liliana Matei|4 septembrie 2015

Te invităm la petrecere într-un oraș care vibrează: de la instalații interactive de artă și beat-uri indie rock până la serate cu dichis și concerte de muzică simfonică, Bucureștiul anului 2015 se lasă cucerit de energia creatoare.

În timpul Zilelor Bucureștiului, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București organizează următoarele evenimente:

Gala Folk You! (4 – 5 septembrie, Piața George Enescu) – „o corabie de prieteni” care cântă despre adevăruri universale: Folk Frate, Cosmin Vaman, Dinu Olărașu, Antract, Alina Manole, Nicu Alifantis & ZAN, Taxi, Iris, Pasărea Rock.

Piața Festivalului (10-20 septembrie, Piața George Enescu) – o serie de concerte de muzică clasică, cu acces gratuit, susținute de mari dirijori și instrumentiști din Orchestra Națională Radio, Orchestra Simfonică București, Orchestra Simfonică și Filarmonica Oltenia, Orchestra Sinfonia București, Bucharest Festival Orchestra, Camerata Regală.

Sound & Vision (18-20 septembrie, Gara Regală Băneasa) – primul festival de muzică alternativă 100% românească care aduce în prim plan artiști ai experimentului. Din line-up: ROA, Cred că sunt extraterestru, Silent Strike, Frații Grime, Jurjak, Mono Jacks, Toulouse Lautrec, Sophisticated Lemons, We Singing Colors şi The Noise.

Bucureşti ’21 – harta poetică a orașului (19 septembrie, Hanul Gabroveni) – un poem-manifest participativ, care implică peste 35 de poeți români contemporani, din diverse generații și cu voci diferite. Epopeea urbană cu peste 800 de versuri va fi prezentată publicului într-un spectacol eveniment.

Noaptea Albă a Bucureștiului (19-20 septembrie, Centrul Istoric) – transformă centrul orașului într-un teren de joacă cu instalații interactive și instrumente audio-vizuale.

Bucureştiul dansează (19-21 septembrie, Esplanada Cercului Militar Național) – îți predă lecții de dans latino (salsa, kizomba, bachata și tango argentinian). În ultima seară, show-urile vor fi susținute de profesioniști internaționali ai dansului: Carolina Bonaventura și Martin Ojeda.

Locuitorii care se implică în viața orașului și schimbă în bine comunități vor fi premiați la Gala BucureştiTU – Premiile Oraşului Bucureşti, eveniment ce încheie Zilele Bucureștiului pe 20 septembrie.

36 dintre personalitățile și proiectele cele mai importante din arhitectură, arte plastice, carte, educație și cercetare, ecologie, film, jurnalism, muzică, sănătate, sport, teatru și turism sunt nominalizate la Gala BucureştiTu – Premiile Orașului București.

Votează-ți favoriții pe www.bucurestitu.ro!

Lista nominalizaților:

Turism: Ninebot Bucharest Tours, Interesting Times Bureau, Zeppelin;

Carte: Salonul Internațional de carte Bookfest, Târgul de carte cu discount – Kilipirim, Festivalul Internațional de Literatură București;

Muzică: Festivalul George Enescu, SoNoRo, Summer Well;

Jurnalism: Decât O Revistă pentru proiectul „Bucureșteanul”, Radio România Cultural pentru emisiunea „Orașul vorbește”, Digi24 pentru emisiunea „Bonton”;

Cercetare&educație: Organizația Teach for Romania, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic;

Arhitectură: Teatrul Național Bucureşti, Hanul Gabroveni, Cărtureşti Carusel;

Sport: BRD Năstase Țiriac Trophy, Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon, Cu Bicicleta la Mare;

Film: Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, Festivalul Internațional de Film Experimental Bucureşti, Festivalul Internațional de Film NexT;

Ecologie: România în Tranziție pentru proiectul „Grădina din curtea şcolii”, Viitorplus pentru programul„Recicleta”, Ateliere fără frontiere pentru proiectul „Remesh”;

Arte plastice: Art Safari, Noaptea Albă a Galeriilor, Noaptea Albă a Muzeelor;

Teatru: Festivalul Național de Teatru, Festivalul Național de Teatru Independent, Undercloud – Festival de Teatru Independent de Orice;

Sănătate: Spitalul Clinic „Alexandru Obregia” – Prof. Dr. Dana Craiu, Fundația Crucea Alb-Galbenă, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu.

 

12
/11
/16

Muzeul Național de Artă al României ne invită, începând cu 16 noiembrie, la o expoziție-medalion, dedicată lui Ștefan Luchian (1868 - 1916), de la moartea căruia se împlinesc o sută de ani. „Punte între două lumi – Florile lui Luchian” deschide programul medalioanelor tematice care vor fi incluse periodic în expozițiile permanente ale MNAR.

03
/11
/16

În seara în care am văzut Dorian am vrut să-i cer iertare tehnologiei pentru dățile în care am hulit-o, din conservatorism, și pentru acelea în care am profitat de ea în scopuri pur egoiste. Am reevaluat tehnologia, fie și pentru o oră, cea în care dansul și teatrul s-au unit într-un altfel de spectacol, pe scena de la UNTEATRU.

19
/10
/16

Într-un context în care dansul contemporan are din ce în ce mai multă vizibilitate în peisajul artistic din România, Asociaţia Culturală Control N anunţă un nou spectacol: Dorian, creat de Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor-dansator (George Albert Costea), prin îmbinarea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Dorian va fi itinerat în patru spaţii de joc, din patru oraşe diferite: Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Ploieşti.

10
/10
/16

Tabloul “Nickelodeon”, realizat de artistul român Adrian Ghenie, a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate săptămâna trecută la Londra, de casa de licitaţii Christie’s, fiind vorba de un record absolut pentru pictorul român. Tabloul ictat în 2008 a fost expus şi anul trecut la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

30
/09
/16

Mai multe evenimente dedicate artei contemporane vor fi organizate, în această noapte, cu ocazia celei de a zecea ediţii a Noapţii Albe a Galeriilor (NAG), în București și în alte nouă orașe din țară. Alături de București, la NAG#10 participă Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

27
/09
/16

Pe Facebook s-a organizat un protest în fața Ambasadei Rusiei față de decizia Rusiei de a dona 100 de euro pentru campania de achiziționare a „Cumințeniei Pământului”. Protestul va avea loc astăzi (marţi), între orele 17.00 și 17.30, la sediul Ambasadei Rusiei la București. Organizatorii protestului spun că se simt „jigniți” de „bacșișul” Rusiei.

23
/09
/16

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului, între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenți pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.

20
/09
/16

Cea de-a doua ediție a Trienalei de Arhitectură East Centric a început în weekend în capitală cu deschiderea expoziției principale găzduită de Teatrul Național din București și conferințe susținute de invitați din Japonia, Austria și România. Trienala continuă cu prezentările publice și jurizarea pentru Premii Arhitext East Centric. Toate cele 4 expoziții majore din cadrul Trienalei pot fi vizitate zilnic, între orele 10 și 18, la TNB și ARCUB Gabroveni, până pe 9 octombrie.

16
/09
/16

Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, astăzi (vineri), Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României. Oraşele contracandidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare.

16
/09
/16

Bucureștenii sunt invitați să participe, la sfârșitul acestei săptămâni, la evenimentele dedicate împlinirii a 557 de ani de atestare istorică a Capitalei organizate în Piața Constituției și parcurile Cișmigiu și Herăstrău, unde urmează să aibă loc concerte, expoziții, ateliere, spectacole de teatru și parade sau plimbări cu trăsura. Intrarea la toate evenimentele este gratuită.

15
/09
/16

Sâmbătă, 17 Septembrie 2016, Grădina Sticlarilor (strada Vasile Lascăr nr.36) își redeschide porțile pentru cei care vor să își descopere sau să își dezvolte latura artistică. Intrarea la Grădină este gratuită însă, pentru participare, se percepe o taxă de 20 RON, pentru achiziționarea materialelor necesare.

11
/09
/16

Viața în Giulești va fi tema unei instalații-eveniment de artă comunitară contemporană la Muzeul Culturii Romilor din Drumul Săbăreni 101-125. Evenimentul va avea loc pe 16 septembrie, de la ora 19.00.

10
/09
/16

Festivalul Internațional de fotografie Bucharest Photofest se va desfășura între 10 şi 20 septembrie, organizat de Grupul Filos, se desfăşoară în câteva locuri din Bucureşti, între care şi Teatrul Naţional din Bucureşti, în foaierul nou deschis, dinspre Bulevardul Carol.