Zilele Culturale Maghiare din Cluj, între 17 și 24 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-culturale-maghiare-din-cluj-intre-17-si-24-august/

Între 17 şi 24 august, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, clădirea fostului Hotel Continental va fi populată din nou de artişti plastici. Luni, 17 august, la ora 17.00 la etajul întâi a clădirii va avea loc vernisajul expoziţiei cu lucrările creatorilor care au reacţionat la tematica Ringli.Spíl.

Un articol de Liliana Matei|17 august 2015

Invitaţii speciali ai acestei ediţii ale festivalului sunt: Marjai Judit (fotografie), Wahorn András (pictură), Szurcsik József (pictură), Kopasz Tamás (pictură), Orosz László (pictură), Chris Allan (grafică), Ulrich Gábor (artă vizuală).

Expoziţia va fi deschisă de Ágota Zakariás (istoric de artă), Attila Kispál, Ágnes-Evelin Kispál (artişti vizuali, curatorii Spaţiului de Artă Contemporană „Magma”). În aceeaşi zi, la ora 17.30, etajul 2 al clădirii va găzdui vernisajul expoziţiei intitulate Second Floor, alcătuită din lucrările tinerilor artişti clujeni şi ai celor legaţi de Cluj.

Cuvântul cheie al acestei ediţii a Festivalul Mimezis este ringlispíl, ceea ce în limba română înseamnă carusel: o instalaţie distractivă, prevăzută cu căluţi din lemn sau scaune, care se roteşte în jurul unei axe verticale. Titlul evocă ideea cercului, a jocului şi jucăriei. În viziunea organizatorilor aceste concepte au fost menite să evoce următoarea problematică:

a. Individul, sau la un nivel superior, comunitatea, parcurge cercuri în cadrul societăţii. Cercul tradiţiilor, al comemorărilor, al conservării, al identităţii ar fi doar câteva exemple în acest sens. Fiecare dintre acestea reprezintă câte un carusel, care – după ce individul sau comunitatea şi-a ocupat locul – începe să se învârtă, iar cei aflaţi în acea mişcare ciclică îşi pierd abilitatea de a reflecta.

b. În multitudinea şi complexitatea condiţiilor şi a relaţiilor istorice, sociale, economice şi interpersonale, individul sau comunitatea intră în joc fără voia sa. Astfel, jocul altminteri pozitiv se transformă într-o povară care are conotaţii negative. Ne avântăm în acest joc doar pentru că, aparent, în afara caruselului nu există alt spaţiu de joc. Motoul festivalului oferă artiştilor o paletă largă de răspunsuri. Care sunt modalităţile prin care individul şi, prin integrarea lui, comunitatea, ar putea „dejuca” jocurile ciclice ale caruselului, cum ar putea cuceri tărâmuri noi, unde jocul nu este afectat de cercuri şi jocuri?

17:00 Bazinul Carpatic în viziune fotografică maghiară. Imagini din arhiva Agenţiei Naţionale de ştiri a Ungariei (MTI). Cu ocazia vernisajului, Gazsó L. Ferenc, directorul Agenţiei Naţionale de ştiri a Ungariei (MTI) şi Tonk Márton, decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Sapientia vor rosti cuvinte de deschidere.

18:00 Deschiderea Zilelor Filmului Maghiar. Ateliere cinematografice clujene: Asociaţia Audiovizuală ARGO / ARGO Audióvizuális Egyesület aniversează 10 ani de la înfiinţare, selecţie, partea I. În timpul şi după proiecţiile de film, Lakatos Róbert şi prietenii săi vor interpreta muzică populară caracteristică ceangăilor din microregiunea Gyimes/Ghimeş (valea Trotuşului) şi din Moldova.
Huncut filmek (Filme poznaşe) (filme artistice de scurt metraj şi filme de animaţie) – cu subtitrare în limba română
Loc: Casa Tranzit

19:00 – Deschiderea festivă a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj cu spectacolul “Transcarpatia evocată – dincoace și dincolo de trecători”, la Opera Maghiară de Stat Cluj-Napoca.

20:00 Muzică de film, gulaş unguresc la ceaun

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.