„Zilele culturii române la Munchen”, din 5 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-culturii-romane-la-munchen-din-5-octombrie/

Cea de-a opta ediţie a „Zilelor culturii române la Munchen” va fi organizată de Institutul Cultural Român de la Berlin în perioada 5 octombrie – 2 decembrie. Potrivit unui comunicat al instituţiei, „Zilele culturii române la Munchen” reprezintă una dintre cele mai importante manifestări culturale şi de diplomaţie publică realizată de asociaţii ale românilor din […]

Un articol de |2 octombrie 2012

Cea de-a opta ediţie a „Zilelor culturii române la Munchen” va fi organizată de Institutul Cultural Român de la Berlin în perioada 5 octombrie – 2 decembrie.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, „Zilele culturii române la Munchen” reprezintă una dintre cele mai importante manifestări culturale şi de diplomaţie publică realizată de asociaţii ale românilor din Germania.

Evenimentul debutează pe 5 octombrie cu un omagiu adus compozitorului Sergiu Celibidache, la 100 de ani de la naşterea acestuia, şi va cuprinde o prelegere susţinută de Agnes Blanche Marc despre viaţa şi activitatea maestrului.

Totodată, din program mai face parte şi o expoziţie cu schiţe şi portrete cu Celibidache realizate de Liviu Leuca în timpul repetiţiilor de concert ale acestuia din Gasteig în anii 1987-1988.
 
Şi în acest an, Festivalul filmului românesc desfăşurat în celebra sală de cinema Filmmuseum din Munchen prezintă cele mai noi şi premiate producţii româneşti, printre care: „După dealuri”, regia Cristian Mungiu, „Pescuit sportiv”, regia Adrian Sitaru, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” regia Adrian Sitaru, „Visul lui Adalbert”, regia Gabriel Achim, „Toată lumea din familia noastră” regia Radu Jude şi „Film pentru prieteni”, regia R. Jude.
 
În cadrul Festivalului de film vor fi acordate pentru prima dată două premii importante unor personalităţi marcante ale cinematografiei româneşti. Astfel, în data de 11 octombrie, regizoarea Anca Damian va primi distincţia pentru activitate inovativă în cinematografia românească, iar pe 12 octombrie actorul Dan Nuţu va primi distincţia pentru întreaga activitate cinematografică şi pentru susţinerea noilor talente din România.
 
„Zilele Culturii Române la Munchen” sunt organizate de Asociaţia pentru promovarea culturii şi a tradiţiilor române din München ”Ge-fo-rum”, manifestarea desfăşurându-se – la fel ca şi în ediţiile anterioare – cu suportul Consulatului General al României la Munchen, al Institutului Cultural Român de la Berlin, al Cancelariei landului Bavaria, al Biroului Cultural al oraşului Munchen şi al Filmmuseum Munchen.

 

Sursa: Agerpres

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

"Omul pernă"- o comedie neagră cu accente de thriller noir - are premiera pe 12, 13 și 14 noiembrie, la ora 19:00, la Teatrul Act din București. Este un proiect realizat de Fundația Calea Victoriei, în parteneriat cu Teatrul Act, conceput de Roxana Crișan și finanțat de ArCuB prin programul cultural "Ești Bucuresti" 2015.

09
/11
/15

Compania braziliană Hiato vine pentru prima dată la București cu spectacolul „Grădina”, producție care a mișcat profund publicul din Europa, Statele Unite și America Latină. Scrisă și regizată de tânărul creator brazilian Leonardo Moreira, „Grădina” este o meditație melancolică despre ultimul secol, așa cum este el văzut prin ochii membrilor unei familii obișnuite - din epoca interbelică și până la epoca Facebook.

09
/11
/15

Au câștigat lozul cel mare la 6 din 49, dar oare vor putea face față unei asemenea șanse? “Șase din 49” este o comedie amară în care joacă Dana Voicu și Liviu Cheloiu, o producție de teatru independent după textul dramaturgului maghiar Spiro Gyorgy. Regia și scenografia sunt semnate de Alexandru Maftei, regizor de film, aflat la prima sa întâlnire cu scena. În această seară, de la ora, 20.10, pe TVR 2 şi TVR HD.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

08
/11
/15

Un tablou de Picasso rar, din "perioada albastră" a artistului, s-a vândut, la New York, pentru suma de 67,45 milioane de dolari, în cadrul unei licitații organizate de Sotheby's. "La gommeuse", un magnific nud al unei artiste de cabaret, a fost realizat în 1901, atunci când artistul avea doar 19 ani.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.