Zilele Culturii Ruse 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-culturii-ruse-2015/

Vernisajul Expoziţiei „Lada cu zestre. Nunta – cultură şi tradiţie din Nordul Rusiei”, organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Muzeul Etnografic din Sankt-Petersburg, va avea loc la Bucureşti, str. Şos. Kiseleff, nr.28-30, sector 1, pe 5 noiembrie, la 12.00, Sala Gheorghe Focsa. Expoziţia va fi deschisă publicului pana la 29 noiembrie. Aceasta […]

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2015

Vernisajul Expoziției „Lada cu zestre. Nunta – cultură și tradiție din Nordul Rusiei”, organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Etnografic din Sankt-Petersburg, va avea loc la București, str. Şos. Kiseleff, nr.28-30, sector 1, pe 5 noiembrie, la 12.00, Sala Gheorghe Focsa.

Expoziţia va fi deschisă publicului pana la 29 noiembrie. Aceasta expoziție este rodul unei colaborări fructuoase dintre muzeul rus şi român, începute in 2013.

Expoziţia cu titlul „Lada cu zestre. Nunta în Tradiţia şi Cultura din Nordul Rusiei”, organizată de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Muzeul Etnografic Rus cu obiecte din colecţiile clubului Etnologic Parascheva (Sankt Petersburg, Rusia), este dedicată unuia dintre cele mai complexe şi spectaculoase fenomene ale culturii tradiţionale – nunta din Nordul Rusiei. Zilele Culturii Ruse Publicul va avea ocazia să vadă şapte ansambluri vestimentare complete ce reflectă îmbrăcămintea rituală de sărbătoare a ţăranilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea din judeţul Pinejsk, gubernia Arhanghelk.

Acestea sunt costume de mire şi mireasă, costumul de sărbătoare al fetei – „povyazocniţa” care purta un costum arhaic şi anume cel cu găteala capului numită „povyazka” („lăgătoare”), dar şi ansambluri vestimentare purtate de femei de diferite vârste.

Toate aceste costume executate în întregime, inclusiv reconstituirea materialului din care sunt realizate, sunt confecţionate de membrele Etnoclubului, după modele existente în colecţiile Muzeului Etnografic Rus.

Pe 5 noiembrie la ora 17.00 la Centrul Rus de Ştiinţa şi Cultura va avea loc atelier de creaţie “Brătăra magică” cu profesori din Muzeul etnografic rus si clubul Parascheva.

Foto: Zilele Culturii Ruse  – facebook

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.