Zilele Culturii Ruse, la Bucureşti, cu Mosfilm şi carte
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-culturii-ruse-la-bucuresti-cu-mosfilm-si-carte/

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internaţional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) şi se vor bucura de colecţia de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiţionale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înfiinţarea concernului cinematografic Mosfilm.

Un articol de Petre Ivan|21 octombrie 2014

Zilele Culturii Ruse / Pe data de 18 noiembrie, la Centrul Cultural al Municipiului București-Arcub, de la ora 19.00, va lua startul a 4-a ediție a Zilelor Culturii Ruse în România, dedicată în acest an literaturii ruse şi desfăşurată sub genericul „Read together in Bucharest” – „Citim împreună la Bucureşti”. Vor fi prezenți:

–           scriitorul Zahar Prilepin;

–           scriitoarea Marina Stepnova;

–           pictorul-poet Natalia Ovsienko;

–           criticul de film Maria Kuvshinova;

–           scriitorul şi criticul teatral Margarita Hemlin;

–           artistul Leonid Tishkov;

–           scriitorul Maxim Amelin;

–           filologul Maxim KrongauzZilele Culturii Ruse

În seara deschiderii, publicul se va putea bucura de muzică autentică rusă, de exponate meșteșugărești tradiționale și de fotografii ce înfățișează Rusia de azi.

Pe data de 19 noiembrie, la ora 13.00, se va inaugura oficial standul Federaţiei Ruse în cadrul Târgul Internațional de Carte „Gaudeamus”:

–           cafeneaua rusească va fi deschisă publicului cu ceaiuri şi prăjituri tradiţionale;

–           la Arcub se vor prezenta master-class-uri de teatru și filmele contemporan „Opt”, după scenariul lui Zahar Prilepin, şi „Vreau şi eu”;

–           editurile românești vor lansa noile traduceri în limba română ale autorilor ruși, special editate pentru Gaudeamus;

–           vor fi întâlniri interesante cu scriitori, critici, filologi și artiști ruși;

–           se va lansa în premieră absolută colecția de aur MOSFILM pe DVD, realizată împreună cu editura Litera și Adevărul.

Intrarea la toate evenimentele este liberă. Vom reveni în curând cu alte detalii.

Foto: Zilele Culturii Ruse – facebook

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.