Zilele Eugen Ionescu continuă cu recitalul lui Emil Boroghină
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-eugen-ionescu-continua-cu-recitalul-lui-emil-boroghina/

Zilele Eugen Ionescu (ZEI) prezintă pe 27 noiembrie 2013, ora 19.30, la Sala „George Constantin”, recitalul lui Emil Boroghină.

Un articol de Andrada Văsii|26 noiembrie 2013

Zilele Eugen Ionescu (ZEI) prezintă pe 27 noiembrie 2013, ora 19.30, la Sala „George Constantin”, recitalul lui Emil Boroghină.

Zilele Eugen Ionescu sunt organizate de Societatea Culturală Eugen Ionescu din Slatina (SCEIS – înființată în urmă cu 23 de ani chiar cu acordul scris al dramaturgului), în parteneriat cu Colegiul Național SF. SAVA din București cu scopul de a păstra vie în memoria națională atât opera, cât și personalitatea complexă și fascinantă a autorului.

Eugen Ionescu, elev şi, mai târziu, profesor al Colegiului Naţional Sf. Sava, a devenit, fără nicio îndoială, personalitatea culturală cu cel mai mare impact în dramaturgia europeană a secolului XX.

Pentru Zilele Eugen Ionescu, alături de Ministerul Culturii și UNITER, unul din partenerii de tradiție al SCEIS este Teatrul „Nottara” care are onoarea de a găzdui recitalul lui Emil Boroghină, actor și director al Festivalului Internațional de Teatru Shakespeare de la Craiova.

Spectacolul-recital se intitulează „De la Shakespeare și Hamlet la Eugen Ionescu și Bérenger”. Apropierea dintre cei doi dramaturgi se produce la nivelul universalității personajelor lor și a angoasei existențiale pe care o trăiesc.

Și Hamlet și Bérenger, mai cu seamă acel Bérenger din „Ucigaș fără simbrie”, trăiesc între a fi și a nu fi, pentru că presimt frumusețea plenară a ființării la un nivel superior.

Zilele Eugen Ionescu – regal în memoria autorului

Amândoi aleg un a fi al sferelor înalte, așa cum însuși domnul Emil Boroghină mărturisește: „Am gândit, am visat mereu la un spectacol în două părţi care să cuprindă ambele scenarii, cel cu marile monologuri din teatrul shakespearian care vorbesc despre condiţia umană şi cel cu monologul lui Bérenger din „Ucigaş fără simbrie”, căutător, ca şi Hamlet, al răspunsurilor la marile şi eternele întrebări ale omului şi umanităţii.”

Citiţi şi: Metoda de la Nottara, în turneu în trei ţări europene

Deschiderea oficiată în prezența Ministrului Culturii, Daniel Constantin Barbu, este urmată de vernisaje și expoziții de artă plastică și fotografie, de colocvii, de momente de teatru oferite de actori și regizori consacrați.

Zilele Eugen Ionescu

Afișul recitalului din cadrul ZEI

Cu privire la obiectivele pe care dorește să le realizeze Societatea prin organizarea evenimentului cultural Zilele Eugen Ionescu, președintele SCEIS, regizorul Mihai Lungeanu declară: „Nădăjduim că oferta pe care SCEIS o prezintă în acest an va găsi o firească audienţă, continuându-se astfel un proiect ambiţios, care să cuprindă atât realizarea scopurilor fiecărei instituţii în parte, cât şi un program comun de acţiuni menite să dezvolte anual o stare de cunoaştere constructivă şi de emulaţie creatoare, prin participare efectivă la evenimentele culturale pe care ne propunem să le organizăm, în speranţa unui real impact local, naţional şi chiar internaţional.”

Prin urmare, dramaturgul Eugen Ionescu este comemorat de și cu prieteni dragi, în țara lui natală la Zilele Eugen Ionescu.

Foto credit: Teatrul Nottara, Zilele Eugen Ionescu

27
/10
/16

Cea de-a doua ediție a celui mai antrenant eveniment cinematografic al toamnei, Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 9-13 noiembrie 2016. Evenimentul este dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume.

27
/10
/16

Cea de-a treia ediție a HipTrip Travel Film Festival debutează în această seară, de la ora 19,00, la Cinemateca Eforie cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival și trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival. Proiecția de la București a filmului va avea loc în prezența regizorului Halkawt Mustafa.

27
/10
/16

„La Muse et le Poète”, „Pour un tombeau sans nom” și seria de concerte aMUSE bouche sunt cele care deschid săptămâna aceasta cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, o ediție în care este celebrată eterna muză și eternul poet, o ediție tribut poeziei pe care arta o aduce în viețile noastre.

27
/10
/16

Cea de treia ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în București, între 16 – 20 noiembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie.

26
/10
/16

Cea de-a patra ediţie a Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care a debutat astăzi, 26 octombrie, aduce în faţa publicului, până pe 30 octombrie, profesionişti din domeniul cărţii, atât din ţară cât şi din străinătate. În cele cinci zile de FILIT, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.

26
/10
/16

Premiul Femina a fost decernat marți scriitorului francez Marcus Malte pentru romanul „Le garçon”, care face o incursiune la începutul secolului XX prin ochii unui băiat care nu are nume, a anunțat la Paris juriul acestui prestigios premiu literar alcătuit exclusiv din femei. Femina deschide sezonul anual al premiilor literare în Franța, dintre care cel mai prestigios, premiul Goncourt, va fi anunțat la 3 noiembrie.

26
/10
/16

Scriitorul american Paul Beatty a fost desemnat marți seară câștigătorul prestigiosului premiu literar Man Booker, pentru romanul său The Sellout, devenind astfel primul american care primește această înaltă distincție. Câștigătorul Man Booker este recompensat cu 50.000 de lire sterline (61.000 de dolari).

25
/10
/16

Marţi 22 noiembrie, de la ora 19:00, pasionații de muzică sunt invitați la concertul extraordinar AG Weinberger Band, de la Teatrul Fani Tardini din Galați. AG Weinberger este singurul artist de blues şi jazz din România selectat pentru nominalizare la 7 categorii la Premiile Grammy, decorat in 2011 cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler.

25
/10
/16

Joi, 27 octombrie 2016, de la ora 19.00, iubitorii de carte sunt invitați la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire-eveniment cu Ludmila Ulitkaia, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, prilejuită de lansarea romanului ”Imago”, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“ la Editura Humanitas Fiction, în traducerea Gabrielei Russo.

25
/10
/16

În acest sfârșit de săptămână, Asociația Culturală Control N propune iubitorilor de dans și teatru un spectacolde dans contemporan – DORIAN, o producție Control N, care surprinde ultimele 24 de ore din viața lui Dorian.

25
/10
/16

Autorul „Cuvintelor potrivite” se naște sub semnul zodiacal al Gemenilor, în 21 mai 1880, la București, ca rod al conviețuirii nelegitime dintre tatăl român, Nicolae Theodorescu, funcționar de bancă și Rozalia Arghesi, de origine germană, venită din Ardeal, menajeră, în casa Theodorescu.

25
/10
/16

Concertul de Ziua Radioului este deja un element tradițional al stagiunii de la Sala Radio, acesta fiind programat în vinerea cea mai apropiată de data de 1 noiembrie, când în urmă cu 88 de ani era înființat radioul public în România. Primul concert al orchestrei ce avea să devină mai târziu Orchestra Națională Radio avea loc tot în noiembrie 1928, sub bagheta lui Mihail Jora.

25
/10
/16

Colecția Filme de aur din cinematografia rusă continuă! Cu această ocazie, Cinemateca Eforie îi invită pe cinefili miercuri, 2 noiembrie, la vizionarea unui film de excepție: Gară pentru doi.