ZILELE FILMULUI GERMAN 2017, între 3 și 9 noiembrie la Cinemateca Eforie
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-german-2017-intre-3-si-9-noiembrie-la-cinemateca-eforie/

Pentru cel de-al 12-lea an consecutiv, Goethe-Intitut aducela Bucureşti ZILELE FILMULUI GERMAN care, anul acesta, se vor desfăşura între 3 şi 9 noiembrie la Cinemateca Eforie. Timp de şapte zile, spectatorii, vorbitori sau nu de limbă germană, pot vedea 15 dintre cele mai noi producţii germane.

Un articol de Petre Ivan|6 octombrie 2017

Ediția de anul acesta vine cu multe surprize ce vor fi anunțate în perioada următoare, printre ele se află filme în premieră națională, filme pentru tineri și un cineconcert.

Selecția filmelor a fost realizată de actrița Ozana Oancea care mărturisește: „pentru mine, calitatea de – mă tem să scriu cuvântul – curator e o experiență cu totul nouă, pe care aș repeta-o oricând, cu tot cu sentimentul răspunderii pe care îl implică”.

Wolfgang Kohlhaase – Invitat special ZFG12

Nu pot decât să sper că filmele care m-au interesat pe mine vor fi și pentru dumneavoastră, spectatori ai ZILELOR FILMULUI GERMAN, prilejuri de a cădea pe gânduri, de a vă lăsa cuprinși de nostalgii, de a surâde (chiar de a râde uneori) sau, de ce nu, de a trece la acțiune. Filmele sunt, așa cum se cuvine, diverse, fără însă a atinge ‘extremele’ dure. Vor fi filme cu personaje puternic conturate, complicate sau volatile, greu de prins, agile, dezinvolte sau visătoare, măcinate, cu artiști, cu comuniști, cu țărani, cu aventurieri, cu perverși, cu revoltați, cu disperați, cu tineri confuzi, cu maturi rătăcitori, cu bătrâni desprinși de realitate.” – Ozana Oancea

Cea de-a 12-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN va fi deschisă deIn Zeiten des abnehmenden Lichts | In Times of Fading Light regizat de Matti Geschonneck după un scenariu de Wolfgang Kohlhaase bazat pe romanul omonim al lui Eugen Ruge. Filmul este present în selecția de lungmetraje pentru cea de-a 30-a ediție a Premiilor Academiei Europene de Film.

Unul dintre invitații speciali de anul acesta este Wolfgang Kohlhaase, regizor de film și scenarist, cunoscut publicului pentru: Sommer vorm Balkon | Summer in Berlin (2005), Die Stille nach dem Schuß | The Legend of Rita (2000) sauDer schweigende Stern | First Spaceship on Venus (1960). Născut în 1931 și distins cu numeroase premii de-a lungul carierei sale de peste 50 de ani (dintre care amintim Ursul de Aur pentru întreaga activitate primit în 2010 la Berlinale), Kohlhaaseva fi present la București și va răspunde întrebărilor spectatorilor prezenți la proiecția filmului.

Acțiunea din In Times of Fading Lightse întâmplă în Berlinul de Est, în toamna anului 1989 când Wilhelm Powileit (Bruno Ganz) împlineşte 90de ani, aniversare pe care o întâmpină cu un calm plin de stoicism. Comunist convinsde mai bine de 75 de ani, pe vremuri a fugit din Germania nazistă, exilându-se în Mexic, Wilhelm continuă să se autoamăgească cu încăpăţânare, nerecunoscând că idealul său de lume mai bună nu a fost decât o himeră, iar marile speranţe de odinioară au sfârşit înăbuşite de birocraţie şi frică.

În timp ce pionerii vin să-i aducă omagii și să-l decoreze, generația tânără pleacă din țară, totul în jur pare să se năruiască anunțând, de fapt, căderea Republicii Democrate Germane și a Marelui Bloc Comunist.

Având puternice ecouri Cehoviene, filmul tratează cu echilibru și umanitate destrămarea Blocului Estic, inserând povestea personajului principal într-un melanj aproape fără de cusur. – The Hollywood Reporter după premiera de la Berlinale.

Cea de-a 12-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN este organizată de Goethe-Institut și se va desfășura la Cinemateca Eforie din București între 3 și 9 noiembrie. Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la casele de bilete ale Cinematecii Eforie sau de la Union.

Foto: ZILELE FILMULUI GERMAN – facebook

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.

10
/06
/20

Gala Premiilor Gopo, evenimentul care celebrează și recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice din România, va avea loc pe 29 iunie, într-o nouă formulă, adaptată condițiilor actuale, la Verde Stop Arena.

08
/06
/20

Cea de-a 24-a ediție a FFE se mută din sălile de cinema în spațiul online și oferă acces gratuit de pe 8 până pe 21 iunie pe două platforme: în perioada 8-16 iunie pe platforma FFE.ro, iar între 17-21 iunie pe platforma TIFF Unlimited.

06
/06
/20

După această perioadă în care toată activitatea artistică a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova s-a desfășurat în locul de joacă online #teatruncasACASAteatru, a venit și momentul în care actorii și echipa Naționalului își reiau activitatea și pun primii pași pe scenă, respectând toate măsurile de siguranță impuse de actualele condiții de funcționare a instituțiilor de spectacol.