Zilele Filmului German
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-german/

La mijlocul lunii octombrie, debutează cea de a X-a ediţie a Zilelor Filmului German (ZFG), un eveniment cu tradiţie, organizat anual de Goethe-Institut Bucureşti. Ediţia din acest an, 16-22 octombrie, vine cu o serie de filme documentare si lungmetraje de excepţie: de la filme de avangardă la filme-cult, de la pelicule de debut ale tinerilor cineaşti germani până la creaţii semnate de regizori consacraţi, de la poveşti intime la scenarii cu largi implicaţii sociale.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2015

Sunt 13 lungmetraje, care vin să ofere o privire de ansamblu asupra celor mai bune producții cinematografice germane de azi, cele mai multe dintre acestea, recompensate cu premii importante.

Ediția din acest a Zilelor Filmului German se bucură și de prezența unor oaspeți germani, precum René Frölke, regizorul filmului „Le beau danger”, sau Mark Reeder, protagonistul filmului „B-Movie”, muzician, producător, actor și unul dintre autorii filmului.

Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an.

„Programat în deschidere, «Victoria» va captiva negreșit publicul și din prisma faptului că a fost filmat într-un singur cadru, lung de 140 de minute.

zilele

Este o impresionantă realizare în materie de imagine (răsplătită, de altfel, cu Ursul de Argint la Berlinala din acest an), posibilă datorită flexibilității și talentului improvizatoric al actorilor”, a declarat Evelin Hust, directoarea Goethe-Institut București, organizatorul evenimentului.

În încheierea Zilelor Filmului German, e programat un eveniment special în Club Control: proiecția filmului „B-Movie”, o peliculă care documentează undergroundul muzical vest-german al anilor ’80 – un eveniment la care va participa însuși Mark Reeder, protagonist, dar și scenarist al filmului –, urmată de un concert al trupelor Future Nuggets şi Loved by Ghosts.

Selecționerul ediției din acest an este Andrei Rus, critic de film, lector universitar la UNATC și curator al festivalului de film NexT.

„Le beau danger” – filmul lui René Frölke despre Norman Manea, „Solo Sunny” – unul dintre filmele-cult ale RDG-ului semnat de regretatul Konrad Wolf, fost regizor, director artistic și președinte al Academiei de Arte din RDG sau „Härte / Dragoste periculoasă” al Rosei von Praunheim, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai filmului german postmodern, un film care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2015, secțiunea „Panorama Special”, în cadrul căreia a obținut locul al III-lea, acestea sunt doar câteva dintre suprizele ediției jubiliare.

Foto: Zilele Filmului German – goethe.de/bukarest/

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.