Zilele Filmului Românesc la Chișinău
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-romanesc-la-chisinau/

„Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a câştigat premiul de regie la Cannes, „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin, „Fixeur”, de Adrian Sitaru, propunerea României la Oscar, dar şi „6,9 pe scara Richter”, noua comedie muzicală a lui Nae Caranfil, vor putea fi văzute la cea de-a treia ediţie a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chişinău.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2017

Evenimentul, care va avea loc în perioada 12-15 octombrie la Cinema Odeon, continuă și în acest an tradiția de a oferi publicului din Republica Moldova posibilitatea de a vedea cele mai noi și mai de succes filme româneşti, prezentate la mari festivaluri.

„Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a primit în 2016 premiul de regie la Festival de la Cannes, va putea fi văzut în premieră în Republica Moldova la Zilele Filmului Românesc la Chișinău.

Povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru fata sa în contextul societății românești de astăzi, „Bacalaureat” îi oferă actorului Adrian Titieni șansa celui mai complex rol al bogatei sale cariere.

Bacalaureat

Câștigător la începutul lui 2017 al unui Urs de Argint la Berlin pentru contribuție artistică deosebită pentru montajul realizat de Dana Bunescu, „Ana, mon amour” este cel mai recent film al regizorului Călin Peter Netzer, autorul celebrului „Poziția copilului”, laureat cu Ursul de Aur în 2013.

Proiectat în cadrul galei de închidere a ZFR, „Ana, mon amour” este analiza unei poveşti de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu.

Ales recent să reprezinte România în cursa pentru Premiile Oscar 2018, „Fixeur”, cel mai nou film al prolificului regizor Adrian Sitaru, este inspirat din fapte reale și are în centru un jurnalist român aspirant, care merge într-un oraș din Ardeal împreună cu o echipă de televiziune franceză care vrea să relateze despre cazul unei tinere prostituate repatriate din Franța. „Fixeur” a avut premiera mondială la ediția de anul trecut a prestigiosului Festival de Film de la Toronto.

6,9 pe scara Richter

Comedia muzicală „6,9 pe scara Richter” (2016) va deschide cea de-a treia ediţie a ZFR Chişinău, în prezența invitatului special, regizorul Nae Caranfil.

Lansat în cinematografele din România la începutul lui 2017, „6,9 pe scara Richter” este povestea unui tânăr actor de teatru, prins între un rol complicat într-un spectacol de musical, o soție geloasă și depresivă, obsesia unui mare cutremur și reapariția neașteptată a propriului tată, după decenii de absență.

Nae Caranfil își va prezenta de asemenea filmul de debut, „E pericoloso sporgersi” (1993), precum și cel mai cunoscut și mai de succes film al său, „Filantropica” (2002), și va participa la discuții cu publicul după fiecare proiecție, în cadrul unui Focus pe care i-l dedică Zilele Filmului Românesc la Chișinău.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile din cadrul ZFR Chișinău.

Foto: Zilele Filmului Românesc la Chișinău – facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.