Zilele Filmului Românesc la Chișinău
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-romanesc-la-chisinau/

„Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a câştigat premiul de regie la Cannes, „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin, „Fixeur”, de Adrian Sitaru, propunerea României la Oscar, dar şi „6,9 pe scara Richter”, noua comedie muzicală a lui Nae Caranfil, vor putea fi văzute la cea de-a treia ediţie a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chişinău.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2017

Evenimentul, care va avea loc în perioada 12-15 octombrie la Cinema Odeon, continuă și în acest an tradiția de a oferi publicului din Republica Moldova posibilitatea de a vedea cele mai noi și mai de succes filme româneşti, prezentate la mari festivaluri.

„Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a primit în 2016 premiul de regie la Festival de la Cannes, va putea fi văzut în premieră în Republica Moldova la Zilele Filmului Românesc la Chișinău.

Povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru fata sa în contextul societății românești de astăzi, „Bacalaureat” îi oferă actorului Adrian Titieni șansa celui mai complex rol al bogatei sale cariere.

Bacalaureat

Câștigător la începutul lui 2017 al unui Urs de Argint la Berlin pentru contribuție artistică deosebită pentru montajul realizat de Dana Bunescu, „Ana, mon amour” este cel mai recent film al regizorului Călin Peter Netzer, autorul celebrului „Poziția copilului”, laureat cu Ursul de Aur în 2013.

Proiectat în cadrul galei de închidere a ZFR, „Ana, mon amour” este analiza unei poveşti de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu.

Ales recent să reprezinte România în cursa pentru Premiile Oscar 2018, „Fixeur”, cel mai nou film al prolificului regizor Adrian Sitaru, este inspirat din fapte reale și are în centru un jurnalist român aspirant, care merge într-un oraș din Ardeal împreună cu o echipă de televiziune franceză care vrea să relateze despre cazul unei tinere prostituate repatriate din Franța. „Fixeur” a avut premiera mondială la ediția de anul trecut a prestigiosului Festival de Film de la Toronto.

6,9 pe scara Richter

Comedia muzicală „6,9 pe scara Richter” (2016) va deschide cea de-a treia ediţie a ZFR Chişinău, în prezența invitatului special, regizorul Nae Caranfil.

Lansat în cinematografele din România la începutul lui 2017, „6,9 pe scara Richter” este povestea unui tânăr actor de teatru, prins între un rol complicat într-un spectacol de musical, o soție geloasă și depresivă, obsesia unui mare cutremur și reapariția neașteptată a propriului tată, după decenii de absență.

Nae Caranfil își va prezenta de asemenea filmul de debut, „E pericoloso sporgersi” (1993), precum și cel mai cunoscut și mai de succes film al său, „Filantropica” (2002), și va participa la discuții cu publicul după fiecare proiecție, în cadrul unui Focus pe care i-l dedică Zilele Filmului Românesc la Chișinău.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile din cadrul ZFR Chișinău.

Foto: Zilele Filmului Românesc la Chișinău – facebook

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.