Ziua Copilului la Teatrul Țăndărică
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-copilului-la-teatrul-tandarica/

Vineri, 28 mai, Teatrul Țăndărică va da startul unei microstagiuni cu spectacole şi evenimente dedicate copiilor cu ocazia zilei de 1 iunie. După un an dificil, în care aţi fost alături de noi într-un număr foarte mare în activitatea online şi în sala de spectacole, am pregătit un program special dedicat tuturor copiilor.

Un articol de Liliana Matei|26 mai 2021

Tot cu ocazia Zilei Copilului, Teatrul Țăndărică a pregătit pentru data de  1 iunie, ora 18:00, premiera spectacolului „Mateiaș gâscarul”, regia Baczó Tünde, proiect câștigător al concursului, SALT, platforma care susține artiștii emergenți din domeniul teatrului de animație și vizual, prin realizarea și producția de la idee la spectacol a proiectelor propuse.

Mateiaș este un flăcău leneș, care nu pare să-și dorească prea multe în viață. În loc să-și ajute mama, care muncește din greu de dimineața până seara, el lenevește. Într-o zi, află de târgul lui Döbrögi și îi vine ideea să meargă să vândă ceva, ca să câștige un ban. Cum sunt mult prea săraci ca să aibă multe de vândut, mama îi dă gâscanul, singura lor avere, să-l ducă la târg. Pe drum, între cei doi se leagă o frumoasă prietenie. Ajunși la târg, Döbrögi se oferă să cumpere gâscanul pe un preț de nimic, dar Mateiaș nu mai vrea să-și vândă prietenul. Aceasta însă nu înseamnă prea mult pentru Döbrögi. Om bogat și puternic, obișnuit să facă ce vrea fără să sufere vreo consecință, confiscă gâscanul și dă ordin ca Mateiaș să fie bătut cu 50 de lovituri. Nedreptățit, flăcăul promite să-i dea lui Döbrögi bătaia înapoi întreit. După această întâmplare, Mateiaș decide să plece în lume unde muncește, studiază și învață limbi străine. Revine deghizat într-un arhitect italian care, prin vicleșug, îi dă prima lecție lui Döbrögi. Deghizat apoi într-un medic celebru, îi dă a doua lecție puternicului bogătaș. Pentru cea de-a treia și ultima lecție, Mateiaș nu se mai ascunde sub alt chip. În cele din urmă, Döbrögi se schimbă și devine un om bun.

Povestea originală este un comentariu puternic asupra vremurilor în care a fost scrisă, când nobilii puteau face orice, fără consecințe și schimbau legile după nevoile lor. La rândul lor, oamenii săraci nu aveau nici un fel de drepturi. Lucrurile, din păcate, nu s-au schimbat mult de atunci. Luptăm pentru drepturile noastre, luptăm împotriva corupției, luptăm pentru normalitate – care e încă departe de noi. Toți știm ce este binele și ce este răul, cu toate acestea uităm să acționăm corect în cele mai multe cazuri. Muzica spectacolului este semnată de Cári Tibor, iar scenografia de Marian Sandu. Spectacolul se adresează copiilor cu vârsta peste 5 ani. Distribuția: Florin Mititelu, George Simian, Ioan Brancu, Cristina Țane, Daniela Ruxandra Mihai, Mona Toncu, Ștefan Craiu

Programul microstagiunii de 1 iunie

28 mai 2021

18:00 ”Motanul încălțat”, regia: Cristian Pepino, 3+, 55 min. (Sala Țăndărică)

19:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Sala Țăndărică)

19:00 Urban Impro  – spectacol de improvizație (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

29 mai 2021

10:00 ”Tom degețel”, regia: Daniel Stanciu, 3+, 60 min. (Sala Țăndărică)

11:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

12:00 ”Tom degețel” regia: Daniel Stanciu, 3+, 60 min. (Sala Țăndărică)

13:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

30 mai 2021

10:00 ”Mica sirenă”, regia Gabriel Apostol, 3+, 50 min. (Sala Țăndărică)

11:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

12:00 ”Mica sirenă”, regia Gabriel Apostol, 3+, 50 min. (Sala Țăndărică)

13:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

1 iunie  2021

09:00 – 21:00 „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” de Matei Vișniec – spectacol online difuzat pe pagina oficială de Facebook a Institutului Cultural Român, inclus în cadrul programului de promovare a dramaturgiei contemporane al Teatrului Țăndărică, regia Ioan Brancu, 4+, 60 min.

10:00 „Păcală”, regia Ioan Brancu, 4+, 55 min. (Curtea Palatului Parlamentului)

11:00 – 21:00 Atelier interactiv de construcție de marionete (Curtea Palatului Parlamentului)

10:00 „Punguța cu doi bani”, regia Decebal Marin, 4+, 60 min. (Sala Țăndărică)

11:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

18:00 „Mateiaș gâscarul”, regia Baczo Tunde, 5+, 60 min.– premieră oficială (Sala Țăndărică)

19:15 Meet the artists – întâlniri informale între creatorii și consumatorii de artă (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

2 iunie 2021

18:00 „Fata babei și fata moșneagului”, regia Daniel Stanciu, 3+, 70 min. (Sala Țăndărică)

19:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Sala Țăndărică)

19:00 Urban Impro  – spectacol de improvizație (Teatrul din Nori)

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.