Ziua Culturii Naționale, la Teatrul Țăndărică
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-culturii-nationale-la-teatrul-tandarica/

Teatrul de Animaţie Țăndărică va sărbători Ziua Culturii Naţionale prin difuzarea a doua spectacole de colecţie din repertoriu: „Capra cu trei iezi”, în regia lui Gabriel Apostol, şi „Regele moare”, în regia Elizei Păuna.

Un articol de Liliana Matei|14 ianuarie 2021

Spectacolele pot fi vizionate pe pagina oficială de Facebook a Teatrului Țăndărică, în secțiunea clipuri video.

În spectacolul „Capra cu trei iezi” (foto sus) apar actori la vedere, păpuşi mari şi măști, într-un decor ce sugerează lumea satului românesc. Regizorul Gabriel Apostol a tratat texul clasic în linie accentuat folclorică, de la decor la costumele stilizate ale personajelor, la diferitele obiecte sau la linia melodică.

După: Ion Creangă
Adaptarea: Cristian Pepino
Regia: Gabriel Apostol
Scenografia: Cristina Pepino
Muzica: Dan Bălan
Foto: Andrei Roșianu
Vârsta: Peste 3 ani
Durata: 55 min

Distribuția: Ioana Chelaru Popovici / Alina Petrescu, Liliana Gavrilescu / Dora Ortelecan Dumitrescu, Roxana Vișan, George Simian, Florin Mititelu / Leonard Dodan

Spectacolul „Capra cu trei iezi” poate fi vizionat începând cu data de 14 ianuarie 2021, ora 18:00 și este disponibil pe pagina de Facebook a Teatrului Țăndărică până în data de 15 ianuarie 2021, ora 17:00.

Spectacolul pentru adulți „Regele moare” este o poveste caldă, umană despre viaţă, despre putere, despre moarte este, poate,  cea mai puțin absurdă dintre piesele lui Eugène Ionesco. Este vorba despre atitudinea omului in fața propriei morți. Refuz, revoltă, resemnare sunt cele trei atitudini pe care eroul, Bèrenger, le trăiește gradat. Mai întâi, refuză să recunoască stadiul de agonie, apoi se revoltă că nu are ce face, că nu poate lupta și în final este resemnat pentru că nu mai poate face nimic și pentru că timpul curge prea repede. Furia, neputința și frica pot fi coordonatele ce caracterizează starea personajului.

Adaptarea după Eugène Ionesco
Regia și adaptarea:  Eliza Păuna
Scenografia: Sabina Veșteman și Bianca Veșteman
Design păpuși: Sabina Veșteman
Construcție păpuși: Daniel Stamate
Muzica: Bobo Burlăcianu
Foto: Andrei Roșianu
Vârsta: Adulți
Durata: 60 min
Distribuția:  Ioan Brancu, Liliana Gavrilescu, Cristina Țane, Mona Toncu, George Simian, Ștefan Craiu

Spectacolul „Regele moare” poate fi vizionat începând cu data de 15 ianuarie 2021, ora 18:00 și este disponibil pe pagina de Facebook a Teatrului Țăndărică până în data de 16 ianuarie 2021, ora 09:00.

 

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.