Ziua Culturii Naționale, sărbătorită simultan în 3 orașe mari ale României
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-culturii-nationale-sarbatorita-simultan-in-3-orase-mari-ale-romaniei/

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită simultan în 3 oraşe mari ale României, creându-se o adevărată axă culturală, într-un proiect al Asociaţiei Montage. Cele 3 evenimente înlănţuite se vor desfăşura simultan pe 15 ianuarie 2020, sub semnul artelor vizuale şi al literaturii.

Un articol de Liliana Matei|14 ianuarie 2020

La București, va avea loc la ora 18:00 vernisajul expoziției graficianului Acad. Prof. Dr. Mircia Dumitrescu și al Sculptorului Ioan Ladea, găzduit de Centrul Cultural al Sectorului 1 al Municipiului București. Vor vorbi conf. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Romane și exegetul eminescian Valentin Coșereanu, fondatorul Centrului de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipoteşti. Va interpreta la flaut Ion Bogdan Ștefănescu, prof. dr. la Universitatea Națională de Muzică București.

La Timișoara, la Biblioteca Județeană Timiș secția de Artă „Deliu Petroiu”, va fi lansat un album bilingv, româno – englez, intitulat FotoSinteze, o retrospectivă a lecturilor publice organizate de Biblioteca Județeană Timiș în ultimii 9 ani. Cu începere de la ora 13:00 va avea loc un workshop  de artă și literatură pornind de la opera scriitorului Nichita Stănescu, realizat de elevii Liceului de Arte Plastice Timișoara sub coordonarea profesorilor Marioara Popescu, Dana Miclăuș-Mercea și Radu Perciun. Workshop-ul va fi însoțit de expunerea unor lucrări ale elevilor, având ca temă personalitatea lui Mihai Eminescu. La acest eveniment este invitat special la dezbateri scriitorul și managerul Bibliotecii județene Timiș „Sorin Titel”, domnul Tudor Crețu.

La Constanța, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va avea loc, începând cu ora 16.00, o expoziție de artă cu lucrările a peste 40 de artiști organizată de Filiala Constanța UNU a Uniunii Artiștilor Plastici, curatoriată de Florentin Sîrbu, Președintele Filialei.

În deschidere va fi prezentat un moment artistic organizat de studenții Facultății de Arte a Universității Ovidius –  Intarsii. Prezentările vor fi susținute de: cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, conf. univ. dr.  Alina Cristea și prof. univ. dr. Daniela Vitcu – decanul Facultății de Arte, Universitatea Ovidius, Constanța.

Parteneri: Centrul Cultural al Sectorului 1 al Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Județeană Timiș, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Filiala Constanța UNU a Uniunii Artiștilor Plastici, Liceul de Arte Plastice Timișoara.

=

02
/08
/18

Fundația Calea Victoriei îi așteaptă pe cei doritori, în luna august, cu o varietate de cursuri și evenimente culturale: de la dezvoltare personală până la arte, de la exercițiile de autenticitate și înțelepciunea Poveștilor din „1001 de nopți” până la designul interior ca modalitate de a crea Spații fericite.

30
/07
/18

Expoziţia dedicată de muzeul Luvru pictorului Eugène Delacroix a fost, cu peste jumătate de milion de vizitatori, cea mai frecventată din istoria muzeului francez. „Delacroix 1798 - 1863” va fi deschisă, începând cu luna septembrie, la Metropolitan Museum of Art din New York. La Paris, aceasta a fost vizitată, în medie, de 5.100 de persoane zilnic, timp de patru luni.

27
/07
/18

Programul spectacolelor B-FIT in the Street! din perioada 28-29 iulie, al treilea weekend de festival, este format dintr-o selecţie de producţii româneşti, un spectacol nocturn din Spania şi o instalaţie interactivă din Danemarca, potrivit organizatorilor. Festivalul aduce, în perioada 13 iulie - 5 august, la Bucureşti peste 400 de artişti internaţionali şi peste 40 de spectacole cu sute de reprezentaţii.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraș Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” și „yama”.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.