Ziua Culturii Naționale, sărbătorită simultan în 3 orașe mari ale României
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-culturii-nationale-sarbatorita-simultan-in-3-orase-mari-ale-romaniei/

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită simultan în 3 oraşe mari ale României, creându-se o adevărată axă culturală, într-un proiect al Asociaţiei Montage. Cele 3 evenimente înlănţuite se vor desfăşura simultan pe 15 ianuarie 2020, sub semnul artelor vizuale şi al literaturii.

Un articol de Liliana Matei|14 ianuarie 2020

La București, va avea loc la ora 18:00 vernisajul expoziției graficianului Acad. Prof. Dr. Mircia Dumitrescu și al Sculptorului Ioan Ladea, găzduit de Centrul Cultural al Sectorului 1 al Municipiului București. Vor vorbi conf. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Romane și exegetul eminescian Valentin Coșereanu, fondatorul Centrului de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipoteşti. Va interpreta la flaut Ion Bogdan Ștefănescu, prof. dr. la Universitatea Națională de Muzică București.

La Timișoara, la Biblioteca Județeană Timiș secția de Artă „Deliu Petroiu”, va fi lansat un album bilingv, româno – englez, intitulat FotoSinteze, o retrospectivă a lecturilor publice organizate de Biblioteca Județeană Timiș în ultimii 9 ani. Cu începere de la ora 13:00 va avea loc un workshop  de artă și literatură pornind de la opera scriitorului Nichita Stănescu, realizat de elevii Liceului de Arte Plastice Timișoara sub coordonarea profesorilor Marioara Popescu, Dana Miclăuș-Mercea și Radu Perciun. Workshop-ul va fi însoțit de expunerea unor lucrări ale elevilor, având ca temă personalitatea lui Mihai Eminescu. La acest eveniment este invitat special la dezbateri scriitorul și managerul Bibliotecii județene Timiș „Sorin Titel”, domnul Tudor Crețu.

La Constanța, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va avea loc, începând cu ora 16.00, o expoziție de artă cu lucrările a peste 40 de artiști organizată de Filiala Constanța UNU a Uniunii Artiștilor Plastici, curatoriată de Florentin Sîrbu, Președintele Filialei.

În deschidere va fi prezentat un moment artistic organizat de studenții Facultății de Arte a Universității Ovidius –  Intarsii. Prezentările vor fi susținute de: cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, conf. univ. dr.  Alina Cristea și prof. univ. dr. Daniela Vitcu – decanul Facultății de Arte, Universitatea Ovidius, Constanța.

Parteneri: Centrul Cultural al Sectorului 1 al Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Județeană Timiș, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Filiala Constanța UNU a Uniunii Artiștilor Plastici, Liceul de Arte Plastice Timișoara.

=

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

15
/06
/17

La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu de anul acesta, Mikhail Baryshnikov prezintă un one-man show intitulat „Brodsky/Baryshnikov”, în regia lui Alvis Hermanis, bazat pe poemele poetului rus Joseph Brodsky. Cele două reprezentații sunt programate pe 15 iunie, ora 22.00, și 16 iunie, ora 18.00.

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.

22
/05
/17

Când am trecut de scanerul metalic de la intrarea de la numărul 16, strada Cadet, din cartierul parizian Faubourg-Montmartre, aveam sentimentul vag că ma aflu acolo pentru a descoperi ceva ce în mod obișnuit este rezervat doar câtorva cercuri restrânse. Ce anume, greu de spus. Nu plănuisem ieșirea, Diana, o prietenă apropiată, nu putuse să vină. Nu-i nimic, o descoperire inițiatică, mi-am spus.