Ziua de Aur și proiecții suplimentare la Cinema Studio – Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-de-aur-si-proiectii-suplimentare-la-cinema-studio-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Filmele care şi-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri internaţionale, pot fi vizionate într-o singură zi, pe 1 noiembrie, în cadrul unui maraton organizat sub umbrela Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie).

Un articol de Petre Ivan|14 octombrie 2015

Taxi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale, From Afar, recompensat cu Leul de Aur la Veneția, și Dheepan, câștigătorul Palme d’Or la Cannes, vor fi proiectate la Cinema Studio în aceeași zi, într-un weekend cu proiecții suplimentare.

Spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest se vor bucura de trei zile de proiecții suplimentare, doar la Cinema Studio, după încheierea festivalului.

În fiecare dintre cele trei seri, va rula filmul premiat cu Palme d’Or, Dheepan, iar sâmbătă,31 octombrie, începând cu ora 11.00, este programat maratonul Arabian Nights, filmul de 338 de minute al lui Miguel Gomes.

A doua parte a trilogiei este propunerea Portugaliei la Oscar.  Celelalte filme care beneficiază de o proiecție suplimentară sunt Our Little Sister, de Hirokazu Kore-Eda, Taklub, al lui Brillante Mendoza, și La Tierra y la Sombra, de Cesar Augusto Acevedo, distins cu Camera d’Or.

Pe 1 noiembrie, la Cinema Studio, maratonul „Ziua de Aur” va începe la 16.45 cu Taxi, în regia lui Jafar Panahi, distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, în februarie.

Este al treilea film regizat de cineastul iranian în ilegalitate, fără permisiunea autorităților, și trimis pe ascuns în afara țării.

După ce a fost arestat și condamnat pentru „propagandă anti-guvernamentală”, lui Jafar Panahi i s-a interzis să părăsească Iranul și să mai facă filme timp de 20 de ani.

Prin urmare, Taxi a fost realizat cu mijloace minime, cu actori non-profesioniști, cu rude și camere mici în interiorul unei mașini, regizorul fiind și actorul principal.

Presa internațională l-a admirat pentru felul în care portretizează societatea iraniană din ziua de azi, subtil, profund și cu umor.

De la 18.45, acțiunea se mută în Venezuela, țara regizorului Lorenzo Vigas, care și-a adjudecat Leul de Aur la Festivalul de la Veneția cu un debut foarte puternic, un film „al naibii de bun”, după „The Telegraph”: Desde Allá/ From Afar.

Dramă psihologică și socială complexă, From Afar are în centru un bărbat la vârsta a doua din Caracas, terifiat de contactul fizic cu alți oameni, care plătește băieți dintr-un cartier sărac doar pentru a-l lăsa să-i privească.

Dar tatăl său se întoarce în oraș, iar răni vechi și puternice ies la suprafață; în același timp, începe să lege o relație cu un tânăr de 17 ani. Scenariul este co-semnat de Guillermo Arriaga, celebru pentru 21 Grams sau Amores Perros.

„Ziua de Aur” se încheie, la 20.45, cu Dheepan, filmul încununat cu un Palme d’Or la Cannes 2015. În timpul festivalului, Dheepan va fi prezentat la București chiar de regizorul Jacques Audiard, unul dintre cei mai aclamați cineaști ai momentului.

Filmul urmărește traseul a trei imigranți din Sri Lanka – un fost soldat, o tânără și un copil – care pozează ca familie și încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, în Paris.

În rolul principal, regizorul a ales unactor non-profesionist cu o istorie similară în spate: Jesuthasan Antonythasan a luptat în gruparea Liberation Tigers, a fost închis și a cerut azil în Franța în 1997, la doar 25 de ani.

Jacques Audiard va sta de vorbă cu spectatorii și va susține un masterclass la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) luni, 26 octombrie, de la ora 11.00. Dheepan va fi distribuit în cinematografele din România de Independența Film, din 30 octombrie.

Peste 30 dintre filmele din selecția Festivalului de la Cannes, 12 dintre ele premiate, pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Cinema PRO, Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco.

Printre invitații speciali ai ediției se numără Jacques Audiard și regizoarea și actrița Emmanuelle Bercot, care va deschide Les Films de Cannes à Bucarest cu La Tête haute.

Lista filmelor poate fi consultată aici.

Foto: Ziua de Aur, Les Films de Cannes à Bucarest – filmedefestival.ro.

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.