Ziua George Enescu la Radio România Muzical – online și on air
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-george-enescu-la-radio-romania-muzical-online-si-on-air/

Luni, 4 mai, se împlinesc 65 ani de la dispariţia celui care rămâne un simbol al culturii muzicale româneşti: George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

Un articol de Petre Ivan|1 mai 2020

Radio România Muzical marchează această zi cu proiecte care se derulează online, pe contul Facebook Radio România Muzical, dar și în cadrul programului de radio on air.

Online, în intervalul orar 16.30-20.00, publicul poate urmări și asculta, în regim de premieră, înregistrări ale unor recitaluri susținute de prestigioși muzicieni români, alături de reportaje video dedicate casei lui George Enescu de la Mihăileni, salvată de la distrugere prin eforturile muzicienilor și arhitecților.

Astfel, în 4 mai, pe contul facebook Radio România Muzical, de la ora 16.30, pot fi urmărite înregistrări cu lucrări enesciene realizate de violonistul Cristian Fătu și pianista Luiza Borac.

De la ora 17.00, vor urma înregistrări cu violonistul Alexandru Tomescu și pianista Raluca Știrbăț, cei care au fost direct implicați în salvarea și punerea în valoare prin activități culturale a casei lui George Enescu de la Mihăileni. În continuare, povestea salvării acestei case emblematice în biografia lui George Enescu, este detaliată într-o serie de reportaje video realizate de Diana Iabrașu și Alexandru Condurache.

De la ora 18.00, este programat un dialog moderat de Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical, cu Alexandru Tomescu, Raluca Știrbăț, Cristian Ladislau Andriș și Șerban Sturdza, președintele Ordinului Arhitecților din România și președinte al Fundației Pro Patrimonio, direct implicat în ceea ce a însemnat munca pentru restaurarea casei lui Enescu de la Mihăileni.

De la ora 19.00, pianista Adela Liculescu, una dintre cele mai valoroase muziciene din generația tânără, propune un recital înregistrat în 30 aprilie 2020 la salonul Bosendorfer din Viena. În program: Sonata Appassionata de Ludwig van Beethoven și Suita a II-a op. 10 de George Enescu.

În același timp, cei care ascultă Radio România Muzical on air, se pot bucura de programele speciale dedicate lui George Enescu în 4 mai. De la ora 10.00, George Enescu este Interpretul zilei – în tripla ipostază de violonist, pianist și dirijor al unor lucrări proprii. De la ora 13.05, emisiunea Polifonii este dedicată în totalitate lui George Enescu – compozitorul, cu câteva dintre opusurile emblematice din creația sa, în interpretări românești și străine.

Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor Radio, este prezent și on air pe 4 mai la Radio România Muzical: de la ora 18.15 poate fi ascultată rubrica Obiectiv-emotiv pe care binecunoscutul violonist o semnează bilunar la Radio România Muzical, dedicată unui portret al lui George Enescu.

Radio România Muzical poate fi ascultat în FM pe frecvențele 97.6 și 104.8 FM, sau online la www.romania-muzical.ro.

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.