Ziua Internationala a Poeziei: Performance vizual-poetic, în pasajul Universităţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-internationala-a-poeziei-performance-vizual-poetic-in-pasajul-universitatii/

„Livada cu poeme”, un performance vizual-poetic propus de designerul Radu Vişan, va avea loc sâmbătă, între orele 17.00 şi 19.00, în pasajul Universităţii din Bucureşti, evenimentul fiind organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2015

Astfel, între orele 17.00 – 19.00, pe o scenă special amenajată, va avea loc recitalul poeţilor invitaţi în proiect: Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Horia Gârbea, Ioana Nicolaie, Ioan Es Pop, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Paul Vinicius. Cei 10 poeţi invitaţi în proiect vor citi fiecare câte trei poeme: două ale lor şi unul al unui scriitor decedat.

Evenimentul va fi înregistrat audio şi video şi se va constitui într-un document de patrimoniu literar şi cultural, notează Mediafax.

În pasajul Universităţii vor fi amplasaţi 16 copaci (oranj, mov, verde, turcoaz, galben, roşu), care alcătuiesc „Livada cu poeme”.

Fiecare copac este constituit din patru segmente, rezultat al intersecţiei dintre două planuri. În orificiile a două segmente vor sta poeziile unui poet în viaţă, pe celelalte două, ale unui poet decedat.

De asemenea, fiecare copac prezintă o poezie cu pereche. În acest sens, câte un poet citeşte din poezia lui, dar şi din poezia unui autor canonic, fiind prezentaţi cu precădere scriitorii oraşului Bucureşti.

La eveniment vor participa actorii Claudia Drăgan, Raluca Grumăzescu, Cristi Dionise, Sebastian Vâlcea. Muzica va fi asigurată de Cvartet Cromatic – Alexandra Rogalski (vioară), Alexandra Milea (vioară), Ana-Maria Nicolae (violă), Emese Achim (violoncel), iar amfitrionul evenimentului va fi Dan Mircea Cipariu.

Ziua Internaţională a Poeziei se sărbătoreşte pe 21 martie a fiecărui an şi a fost instituită de UNESCO în 1999, ca o recunoaştere a faptului că oamenii de litere şi de cultură, poeţii şi scriitorii din întreaga lume au contribuit remarcabil la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Foto: Ziua Internationala a Poeziei – facebook

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.