Ziua Limbii Române în lume – Colocvii, expoziţii şi evenimente pe Facebook
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-limbii-romane-in-lume-colocvii-expozitii-si-evenimente-pe-facebook/

Colocvii, lansări de carte, expoziţii şi chiar evenimente pe Facebook se numără printre proiectele pregătite de reţeaua Institutelor Culturale Româneşti din străinătate pentru a marca Ziua Limbii Române.

Un articol de Petre Ivan|28 august 2017

Majoritatea proiectelor se vor derula în jurul datei de 31 august, declarată Ziua Limbii Române.

Primul care a sărbătorit Ziua Limbii Române a fost Institutul Cultural Român de la Stockholm care a organizat o conferinţă şi o lectură publică de poezie pe 21 august. Programul a cuprins prezentarea unora dintre cei mai reprezentativi autori ai literaturii române precum şi o prezentare a editurii şi a revistei Scrisul Românesc din Craiova.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău a sărbătorit pe 23 şi 24 august manifestări culturale dedicate Zilei Limbii Române în Republica Moldova, prin marcarea a 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Alexei Mateevici şi a 100 de ani de la apariţia poemului ”Limba noastră”.

Pe 31 august, la Biblioteca Publică Raională Leova va avea loc vernisarea expoziţiei „George Coşbuc – Nunta Zamfirei”. Expoziţia urmăreşte parcursul biografic al poetului şi aduce în atenţia publicului o serie de documente şi fotografii, poezii reprezentative din opera sa, articole, scrisori, documente de arhivă, facsimile, articole, extrase din presa vremii.

Vernisajul va fi urmat de simpozionul „Odă limbii române“, la care susţin prelegeri academicianul Valeriu Matei şi filologul Anatolie Eremia. Pe 4 şi 5 septembrie, va fi organizată cea de-a şasea ediţie a Congresului Internaţional al Eminescologilor, la care vor fi prezenţi specialişti din România, Turcia, Ucraina, Austria, Bulgaria, Chile, Italia şi Republica Moldova.

În capitala chineză a fost organizat evenimentul „Cinstirea Zilei Limbii Române“, pe 26 august, la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, desfăşurat la Noul Centru Expoziţional.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul va organiza, pe 31 august, lansarea cărţii pentru copii ”Florile Vieţii”, de Alexandrina Olălău, cu ilustraţii de Ramona Olălău.

Ziua Limbii Române va fi marcată la Londra prin crearea unui eveniment dedicat pe pagina de Facebook a institutului, cu scopul de a promova programul de cursuri de limba română derulat, începând cu 31 octombrie 2016.

Evenimentul va fi completat cu scurte mărturii narative care vor ilustra motivaţiile şi experienţele foştilor cursanţi. Aceste fragmente narative vor fi însoţite de portretele fotografice ale respondenţilor.

Institutul Cultural Român de la Lisabona va marca ziua prin organizarea unor cursuri de limba română, pe 5 septembrie. Printre subiectele abordate se vor regăsi noţiuni generale despre istoria şi geografia României, evocări ale unor importante personalităţi româneşti, asemănări şi deosebiri între limbilZiua Limbii Române e română şi portugheză, lecţii demonstrative de artă culinară cu degustare şi informaţii turistice despre România.

Proiectul „Evenimente dedicate promovării limbii române“ va avea loc pe 31 august la Institutul Cultural Român de la Madrid. El va cuprinde mai multe activităţi de promovare a cursurilor de limbă română şi de creştere a vizibilităţii activităţilor organizate de ICR, transmite instituţia. Participanţii vor primi cărţi în limba română şi alte materiale promoţionale.

Institutul Cultural Român de la New York propune un eveniment la sediu, pe 31 august. „Vârste şi chipuri ale limbii române în SUA“ va avea două componente: o conferinţă susţinută de Mona Momescu, lector de limba şi cultura română la Catedra „N. Iorga” din cadrul Columbia University, New York, şi o expoziţie de carte, care va conţine câteva „bijuterii bibliofile“, inclusiv unele manuale la care se face referire în conferinţă, provenind din colecţia particulară a Monei Momescu. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 15 septembrie.

Institutul Cultural Român de la Paris va organiza, pe 31 august, conferinţa „Limba şi identitate românească“, care va avea atât caracter ştiinţific, prin alocuţiunile susţinute de doi profesori universitari – Laura Zăvăleanu şi Alvaro Rocchetti, de la Université Sorbonne Nouvelle -, cât şi unul de popularizare a limbii române, a unicităţii acesteia în spaţiul est-european.

La Tel Aviv va avea loc, pe 31 august, o dezbatere despre poezie ca limbă internaţională de legătură între popoare, precum şi despre poezia în cultura iudaică, însoţită de recitaluri de poezie românească şi de momente muzicale. Sub egida Zilei Limbii Române, ICR va organiza o serie de evenimente de prezentare în Israel a volumelor ”Degete mici”, ”Zilele regelui” şi ”Toate bufniţele”, semnate de Filip Florian.

Institutul Cultural Român de la Varşovia propune un proiect expoziţional, menit să familiarizeze publicul polonez cu istoria şi particularităţile limbii române.

Expoziţia va avea loc în perioada 31 august – 20 septembrie şi este concepută ca o serie de 25 de planşe dedicate limbii române, începând cu o trecere în revistă a etapelor istorice de formare a limbii, continuând cu influenţele slave, turceşti, greceşti, maghiare, germane şi romanice, oferind, în acelaşi timp, şi un tablou al limbii române de astăzi, trecută prin etapele proprii de modernizare.

ICR Viena propune un eveniment de prezentare a bibliotecii Institutului, inaugurată pe 30 august 2014. De Ziua Limbii Române, bibliotecarul Maria Demble va prezenta oferta de carte a bibliotecii, precum şi achiziţiile de titluri noi.

Foto: Ziua Limbii Române – facebook

31
/03
/23

Programul cultural TM2023 pentru luna aprilie include un festival de artă, tehnică și istorie analogică, road performance-uri într-un camion, conferințe cu personalități de renume, sesiuni de plantare, concerte, ateliere de dans, expoziții, cât și tururi ghidate, lansări de carte și multe altele.

30
/03
/23

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, cel mai nou spectacol de teatru creat de compania Vanner Collective, pe textul dramaturgei Raluca Mănescu, ce își propune să demaște masculinitatea toxică și fuga barbaților din fața propriilor emoții și frici, va avea două reprezentații la București, la Centrul Educațional Replika, pe 30 și 31 martie, de la ora 19:00.

29
/03
/23

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” și Centrul de Cultură Arcuș vernisează cea de a treia expoziție din seria aniversară Galeria „Madrigal 60” și invită publicul să descopere universul vizual al artistului Emanuel Chiriac. Evenimentul va avea loc vineri, 31 martie, de la ora 19:00, la sediul Corului Madrigal din Aleea Dealul Mitropoliei 11, București.

28
/03
/23

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate în promovarea artei contemporane și a peste 500 de materiale video originale (interviuri, documentare, no comment, expoziții) pe canalul YouTube, se lansează premiul Modernism.ro Award 2023, un trofeu de colecție, unicat, acordat în funcție de preferințele și vizualizările publicului.

27
/03
/23

În săptămâna 27 martie – 2 aprilie, Uniunea Artiștilor Plastici din România așteaptă publicul la multe evenimente din țară: expoziția „El Camino” (fotografii de Călin Piescu), sculptură la Galeria de Artă din Ploiești și picturi semnate de Aurelian Broască (la Constanța).

23
/03
/23

MoBU anunță Târgul Internațional de Artă București, eveniment care va avea loc în perioada 19-28 mai a.c. la Romaero Băneasa. Organizatorii au pregătit un pavilion expozițional complex, multifuncțional, cu 22.000 de metri pătrați la interior și în exterior, din care aproape 5.500 mp sunt spațiu expozițional dedicat exclusiv galeriilor și artiștilor participanți.

23
/03
/23

Indie Box, inițiativa din spatele mai multor proiecte artistice ai ultimilor 6 ani, precum [m]others, [ship of fools], Danstopic și Movemental, a lansat luna aceasta un nou proiect de terapie prin artă și cercetare artistică a cărui implementare se va petrece pe parcursul acestui an în două spitale de psihiatrie din țară: Spitalul Voila din Câmpina și Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).