Ziua Limbii şi Teatrului Idiş, sărbătorită la Teatrul Evreiesc de Stat
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-limbii-si-teatrului-idis-sarbatorita-la-teatrul-evreiesc-de-stat/

Teatrul Evreiesc de Stat, ca moştenitor şi continuator al tradiţiei culturii idiş în România, invită publicul în această seară, de la ora 19.00, la un eveniment dedicat moştenirii teatrale idiş din România.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2018

Instituirea Zilei Limbii şi Teatrului Idiş reprezintă o contribuţie esenţială la păstrarea tradiţiei şi a valorilor specifice culturii evreieşti din România, la combaterea xenofobiei şi antisemitismului, a clişeelor şi percepţiilor eronate, la dezvoltarea identităţii şi diversităţii culturale a ţării noastre, dar şi la promovarea aportului cultural al vieţii evreieşti din România la viaţa culturală românească, se arată într-un comunicat al TES.

Data de 30 mai a fost instituită ca Ziua Limbii şi Teatrului Idiş la iniţiativa deputatului Silviu Vexler şi adoptată în unanimitate de către Parlamentul României, fapt ce reprezintă o recunoaştere a contribuţiei evreilor la dezvoltarea României şi un simbol al legăturii esenţiale dintre limba idiş şi Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.

„Faptul că tradiţia teatrului de limbă idiş s-a menţinut pentru a bucura generaţii de spectatori nu şi-au putut-o închipui nici cei mai temerari visători. Legământul lui Goldfaden cu publicul său a trecut prin timp şi s-a întărit prin dragostea statornică a publicului pentru teatru”, spunea dramaturgul Israil Bercovici.

Evenimentul dedicat Zilei Limbii şi Teatrului Idiş va fi unul plin de surprize pentru oaspeţi. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Ziua Limbii şi Teatrului Idiş la Teatrul Evreiesc de Stat – facebook

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.