Ziua Mondială a Teatrului va fi sărbătorită la Sibiu prin spectacolul „Închisoarea de fete” în regia lui George Ivașcu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-mondiala-a-teatrului-va-fi-sarbatorita-la-sibiu-prin-spectacolul-inchisoarea-de-fete-in-regia-lui-george-ivascu/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu sărbătoreşte joi, 28 martie, ora 21:00, la Studioul CAVAS Ziua Mondială a Teatrului printr-o reprezentaţie specială a spectacolului „Închisoarea de fete” în regia lui George Ivaşcu.

Un articol de Andrada Văsii|25 martie 2013

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului printr-o reprezentație specială a spectacolului „Închisoarea de fete” în regia lui George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis. Evenimentul va avea loc joi, 28 martie, ora 21:00, la Studioul CAVAS din cadrul Facultății de Litere şi Arte din Sibiu. 

Subiectul piesei adaptate la Sibiu are loc la începutul secolului XIX când Guvernul Britanic decide să trimită în exil excedentul de puşcăriaşi spre a popula noua sa colonie din Australia. O sută trei deținute sunt îmbarcate pe o corabie în portul Londrei şi sunt închise în celulele din cala navei, câte şase.

Acesta nu este doar un spectacol, ne-am dorit să fie un spectacol, însă este o luptă a omului cu prea puținul sau cu prea multul lui, asemenea celor șase fete din celulă. ( prep. univ. drd. Ana Mujat, unul dintre asistenții de regie din cadrul proiectului )

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internațional de Teatru în cadrul Congresului Mondial de la Viena în anul 1961 şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Națiunilor din Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internațională, artişti şi public deopotrivă, celebrează Ziua Mondială a Teatrului.

În fiecare an de Ziua Mondială a Teatrului o personalitate din lumea artelor spectacolului sau din alt domeniu al culturii este invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment, într-un mesaj internațional, care se difuzează în lumea întreagă, în zeci de limbi.

Mesajul internațional din acest an este semnat de Dario Fo, satirist, dramaturg, regizor de teatru, actor, compozitor italiat şi laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1997. Dario Fo semnează, de asemenea, alături de Franca Rame, scenariul spectacolului „O femeie singură” ce a avut premiera anul trecut pe scena Teatrului Național din Sibiu. Mesajul internațional dedicat Zilei Mondiale a Teatrului din acest an va fi citit la Sibiu înainte de începerea spectacolului programat joi, 28 martie, ora 21:00.

Info:

Spectacolul are o durată aproximativă de o oră, iar accesul publicului se face pe baza biletelor puse în vânzare la Agenția Teatrală din bvd. Nicolae Bălcescu nr. 17. Prețul unui bilet este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere.

Foto credit: Florin Chesnoiu

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

05
/11
/15

Într-o zi de 5 noiembrie se năştea Joe Dassin, unul dintre cei mai populari cântăreţi francezi ai anilor ‘60-’70 şi, totodată, unul dintre cei mai admiraţi şi la nivel mondial, autorul unor melodii precum “Et si tu n'existais pas", “À toi”, “Aux Champs-Elysées sau “L'Été Indien”

04
/11
/15

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ImPuls (Festivalul Internațional al Teatrului de Animație “Spectacole de colecție”), va debuta sâmbătă, 7 noiembrie, la ora 10.00, cu un spectacol eveniment, pentru toate vârstele, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, o producție a Teatrului Merlin din Timișoara.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.

04
/11
/15

Spectacolul After Hours de Radu Iacoban va avea premiera în zilele de vineri 6 și sâmbătă 7 noiembrie, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Național “I.L. Caragiale”, în cadrul celei de-a doua stagiuni a Programului 9G la TNB.

04
/11
/15

Vernisajul Expoziției „Lada cu zestre. Nunta – cultură și tradiție din Nordul Rusiei”, organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Etnografic din Sankt-Petersburg, va avea loc la București, str. Şos. Kiseleff, nr.28-30, sector 1, pe 5 noiembrie, la 12.00, Sala Gheorghe Focsa. Expoziţia va fi deschisă publicului pana la 29 noiembrie. Aceasta […]

04
/11
/15

Scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole", apărut la editura Actes Sud. Romanul relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.

03
/11
/15

Între 30 octombrie și 12 noiembrie dramAcum tratează indiferența în orașele Timișoara, Oradea, Târgu Mureș, Baia Mare, Bistrița, Suceava, Craiova, RâmnicuVâlcea, printr-un spectacol de teatru documentar.

03
/11
/15

Pe 4 noiembrie, la ora 20:00, Teatrul de pe Lipscani inaugurează cel mai nou spaţiu al sau: Lipscani Atelier Alternativ. Pe scena Sălii Atelier a Teatrului de pe Lipscani, veti putea urmări producţii ale unor tineri regizori şi actori, experimente teatrale şi alte manifestări culturale menite să promoveze tinerele talente din lumea culturală autohtonă.

03
/11
/15

După „Aferim!” de Radu Jude și „Nunta de piatră” de Dan Piţa și Mircea Veroiu, incluse în programul „Zilelor Culturii Române” organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, proiecțiile din cadrul sezonului „Mark Cousins prezintă…” continuă în 4 noiembrie, la cinematograful de artă Filmhouse din capitala scoțiană, cu filmul care a lansat poetica noului val românesc - „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.