Ziua Roşiei Montane, la Muzeului Naţional al Ţăranului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-rosiei-montane-la-muzeului-national-al-taranului-roman/

Cea de-a treia ediţie a Zilei Roşiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional din această zonă, va fi găzduită miercuri de Studioul Horia Bernea al Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi Clubul Ţăranului Român. Potrivit organizatorilor – Alburnus Maior, Asociaţia Bucureşti şi Re.Generation -, dedicat împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară […]

Un articol de Andrada Văsii|6 februarie 2013

Cea de-a treia ediţie a Zilei Roşiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional din această zonă, va fi găzduită miercuri de Studioul Horia Bernea al Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi Clubul Ţăranului Român.

Potrivit organizatorilor – Alburnus Maior, Asociaţia Bucureşti şi Re.Generation -, dedicat împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, evenimentul va consta într-un program complex menit să sublinieze importanţa protejării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural al Roşiei Montane, „ameninţat cu distrugerea de către proiectul minier al companiei Roşia Montană Gold Corporation”.

Pe tot parcursul zilei de miercuri, Studioul Horia Bernea al Muzeului Ţăranului Român va găzdui proiecţii de filme artistice şi documentare despre Roşia Montană şi alte comunităţi în care au loc proiecte de minerit. În cadrul proiecţiilor, va avea loc şi avanpremiera filmului documentar grecesc filmat la Roşia Montană ‘Aurul în vremea crizei: Vâlva Neagră’ (regia George Avgeropoulos, 2012).

Evenimentul va continua la Clubul Ţăranului Român cu o expoziţie de fotografie despre patrimoniul cultural al Roşiei Montane, prezentări şi dezbateri, urmând a se încheia cu un concert susţinut de Chimie şi Norzeatic & Avant’n’Gard.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României, care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp excepţional – 2.000 de ani -, din perioadă pre-romană până în epoca contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte peste 30 de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare.

Sursa: Agerpres

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.