Ziua Roşiei Montane, la Muzeului Naţional al Ţăranului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-rosiei-montane-la-muzeului-national-al-taranului-roman/

Cea de-a treia ediţie a Zilei Roşiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional din această zonă, va fi găzduită miercuri de Studioul Horia Bernea al Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi Clubul Ţăranului Român. Potrivit organizatorilor – Alburnus Maior, Asociaţia Bucureşti şi Re.Generation -, dedicat împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară […]

Un articol de Andrada Văsii|6 februarie 2013

Cea de-a treia ediţie a Zilei Roşiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional din această zonă, va fi găzduită miercuri de Studioul Horia Bernea al Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi Clubul Ţăranului Român.

Potrivit organizatorilor – Alburnus Maior, Asociaţia Bucureşti şi Re.Generation -, dedicat împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, evenimentul va consta într-un program complex menit să sublinieze importanţa protejării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural al Roşiei Montane, „ameninţat cu distrugerea de către proiectul minier al companiei Roşia Montană Gold Corporation”.

Pe tot parcursul zilei de miercuri, Studioul Horia Bernea al Muzeului Ţăranului Român va găzdui proiecţii de filme artistice şi documentare despre Roşia Montană şi alte comunităţi în care au loc proiecte de minerit. În cadrul proiecţiilor, va avea loc şi avanpremiera filmului documentar grecesc filmat la Roşia Montană ‘Aurul în vremea crizei: Vâlva Neagră’ (regia George Avgeropoulos, 2012).

Evenimentul va continua la Clubul Ţăranului Român cu o expoziţie de fotografie despre patrimoniul cultural al Roşiei Montane, prezentări şi dezbateri, urmând a se încheia cu un concert susţinut de Chimie şi Norzeatic & Avant’n’Gard.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României, care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp excepţional – 2.000 de ani -, din perioadă pre-romană până în epoca contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte peste 30 de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare.

Sursa: Agerpres

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.