Ziua Spectatorului European 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-spectatorului-european-2019/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu organizează a cincea ediţie a Zilei Europene a Spectatorului, sâmbătă, 16 noiembrie 2019, ora 19:00, acţiune realizată în cadrul proiectului european Be SpectACTive!. Evenimentul reprezintă una dintre activităţile susţinute de grupul local de spectatori activi, care pe parcursul anului este implicat în diverse etape de creaţie sau programare, pentru TNRS şi FITS.

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2019

Ziua Europeană a Spectatorului se desfășoară offline, la sediile organizațiilor partenere în cadrul proiectului european, la ore diferite, în funcție de diferențele de fus orar, astfel: în Europa de Vest va începe la ora locală 17:00, în Europa Centrală la ora locală 18:00, iar în Europa de Est la ora locală 19:00. Online, grupurile vor fi conectate pe grupul de Facebook European Spectators Day, deschis tuturor persoanelor care vor să ia parte la această sărbătoare, să distribuie conținuturi și păreri despre experiența lor ca spectatori.

În timpul evenimentului, participanții dezbat aceleași teme, legate de cultură și artele spectacolului, pornind de la cele trei întrebări stabilite de echipa Be SpectACTive! pentru acest an. Este o oportunitate de a crea noi forme de interacțiune prin oferirea unui spațiu virtual confortabil pentru dialog, dedicat expunerii propriilor experințe legate de consumul de cultură.

Întrebările din acest an sunt:

  1. Ce însemnă libertatea pentru tine?
  2. Ai experimentat vreodată libertatea în artele spectacolului?
  3. Poți descrie acest sentiment?

Be Spectactive! este un proiect finanțat de programul Europa Creativă, iar partenerii sunt: CAPOTRAVE/KILOWATT, ARTEMREDE, BAKELIT MULTI ART CENTER ALAPITVANY, Brut, BUDA, CdAT – Cafè de las Artes Teatro, Le CNRS, DOMINO UDRUGE, DUBLIN THEATRE FESTIVAL, FONDAZIONE FITZCARRALDO, International Theatre Festival Divadelná Nitra, OCCITANIE EN SCENE, PLESNI TEATER LJUBLJANA, „Radu Stanca” National Theatre, SKCNS, STORA TEATERN / GOTHENBURG DANCE AND THEATRE FESTIVAL, TANEC PRAHA, UNIVERSITAT DE BARCELONA, UNIVERSITE MONTPELLIER I.

Grupul de spectatori activi creat prin intermediul proiectului este deschis să primească noi membri pe tot parcursul anului. Întâlnirile au loc o dată la două săptămâni, iar printre cele mai atractive sarcini se numără selecția unor spectacole pentru programul FITS. Cei interesați pot contacta organizatorii prin trimiterea unui mesaj pe pagina de Facebook a TNRS sau a unui mail pe adresa [email protected].

07
/01
/15

„La traviata” a fost o curtezană fermecătoare, care a existat cu adevărat. Rossini a scris o operă în doar două săptămâni. Fără muzica lui Wagner n-ar fi existat „Stăpânul Inelelor”... Sunt doar câteva amănunte fascinante din culisele Operei.

07
/01
/15

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime. Cel puţin 12 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise şi alte patru persoane au fost rănite în atacul de inspiraţie islamistă şi fără precedent, denunţat de preşedintele Francois Hollande drept un "atentat terorist".

07
/01
/15

Primele zile din 2015 marchează un nou început pentru ,,În Culise” (Str. Hristo Botev nr. 25) – trei ani de teatru celebrați prin 12 zile ,,păcătoase” de spectacol, între 9 și 20 ianuarie.

07
/01
/15

Teatrele de pe Broadway, New York, au înregistrat cel mai mare număr de spectatori şi cele mai mari încasări din istorie în 2014, când 13,1 milioane de persoane au asistat la spectacolele de pe scena dramatică americană, generând vânzări de bilete de 1,36 miliarde de dolari.

07
/01
/15

Joi, 8 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi va avea loc premiera spectacolului O SCRISOARE PIERDUTĂ de I.L. Caragiale. Din distribuţie: Petru Ciubotaru, Dionisie Vitcu, Irina Răduţu, Codreanu, Cosmin Maxim, Teodor Corban, Constantin Puşcaşu, Doru Aftanasiu, Călin Chirilă, Ionuţ Cornilă, Constantin Avădanei, Gelu Zaharia, Radu Homiceanu, Horia Veriveş şi Andreea Spătar.

07
/01
/15

Spectacolul „Happy End“, cu Raluca Aprodu și Tudor Aaron Istodor în rolurile principale se joacă la Godot Cafe-teatru. Regia spectacolului este semnată de Alexandru Bogdan, iar scenografia este creată de Silvana Bratu.

07
/01
/15

Luni, 5 ianuarie, la aniversarea a 54 de ani de la înființarea Teatrului de Comedie, a avut loc o dezbatere moderată de Cristina Modreanu și de Cătălin Șrefănescu, la care au luat cuvântul regizorii David Esrig și Lucian Giurchescu, actorii Marin Moraru și Sanda Toma, Radu Beligan, întemeietorul Teatrului de Comedie și actualul director al teatrului, George Mihăiță.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

06
/01
/15

Filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Canada vor fi proiectate la Cinema Studio din București, între 9 și 15 ianuarie 2015, în săptămâna dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediție a premiilor Academiei Americane de Film.

06
/01
/15

Poveștile pline de umor și tâlc din Humuleștiul de altădată revin pe scenă la început de Gerar în spectacolul „Amintiri din Copilărie”, una dintre cele mai recente producții ale Teatrului Ion Creangă – spectacol ce a deschis stagiunea 2014-2015, fiind recompensat de juriul internațional al Festivalului „100, 1.000, 1.000.000 de povești” cu Premiul „Cornel Todea” pentru cel mai bun spectacol, și care a marcat, totodată, debutul regizorului Peter Kerek în teatrul pentru copii.