Ziya Azazi, unul dintre cei mai renumiți coregrafi ai lumii, pe scena Teatrelli
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziya-azazi-unul-dintre-cei-mai-renumi%c8%9bi-coregrafi-ai-lumii-pe-scena-teatrelli/

Aclamatul coregraf Ziya Azazi aduce pe scena Teatrelli pe 9 noiembrie spectacolul „Dervish in Progress” care s-a bucurat deja de peste 200 de reprezentaţii la nivel mondial, pe mari scene şi la renumite festivaluri internaţionale.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2019

Ineditul demersului constă în conceptul de performative lecture – practic, la București, publicul va avea parte și de explicațiile în direct ale lui Ziya Azazi despre ceea ce face pe scenă: o invitație de a pătrunde în culisele dansului și de a-i descoperi universul, altfel. Pe 10 noiembrie, alături de compozitorul și performerul Claudio Bettinelli, Ziya Azazi va prezenta la Teatrelli și spectacolul Kismet” conceput pe Bolero, de Ravel. În premieră internațională, acest spectacol va fi prezentat tot sub forma de performative lecture.

„Dervish in Progress” a avut premiera internațională în anul 2004, la Barcelona, bucurându-se de un mare succes. Reprezentația de pe scena Teatrelli programată pentru 9 noiembrie, de la ora 19.00 se va desfășura sub formă de perfomative lecture, reunind, astfel, atât partea de spectacol și performance, cât și o componentă explicativă în care Ziya Azazi dezvăluie o parte dintre secretele care stau la baza creării acestui spectacol.

Pornind de la Bolero, de Ravel, în spectacolul „Kismet” Ziya Azazi și Claudio Bettinelli propun un dialog experimental între corp, mișcare și sunet folosind o paletă largă de medii, de la echipamente primitive până la procesoare digitale de sunet de ultimă generație. Inspirat de abordarea coregrafică minimalistă a lui Maurice Béjart, atunci când a pus în scenă Bolero-ul, Ziya Azazi contribuie în „Kismet” la crearea unui nou limbaj – un limbaj în care deconstrucția muzicii se realizează în corespondență cu mișcările corpului. Pe 10 noiembrie, de la ora 19, publicul Teatrelli va putea vedea în premieră acest spectacol produs în anul 2018 sub formă de performative lecture.

„Sunt foarte recunoscător că Teatrelli/creart a oferit Forumului Cultural Austriac oportunitatea de a colabora la acest proiect minunat, care aduce la București un artist și performer uimitor. Ziya Azazi, desemnat la un moment dat de către Ballet International Magazine drept <cel mai remarcabil dansator al anului în Austria;, este, totodată, un exemplu fantastic despre modul în care scena artistică și culturală din Austria este influențată și îmbogățită de artiști care provin, la origini, din alte țări. Cele două performative lectures pe care Ziya Azazi le va susține la București sunt o contribuție importantă și valoroasă la programul anual al Forumului Cultural Austriac, cu atât mai mult cu cât dansul constituie o prioritate tematică în cadrul Conceptului de Politică Culturală Internațională, elaborat de către Ministerul Austriac de Externe.”, a declarat Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac la București.

„Este o onoare să îi avem pe scena Teatrelli pe Ziya Azazi și pe Claudio Bettinelli. Sunt nu doar aclamați în întreaga lume, ci și niște deschizători de drumuri în termeni de limbaj artistic. Publicul larg, dar și colegii dansatori, coregrafi, actori sau regizori interesați de zona de dans contemporan, experiment și inovație vor avea parte, cu siguranață, de o experiență unică. Stă în misiunea Teatelli să ofere o experiență culturală completă, de această dată prin dans și concept la cel mai înalt nivel.”, a declarat Roxana Lapadat, director artistic Teatrelli.

Ambele evenimente se vor desfășura în limba engleză, adresându-se atât publicului larg, cât și dansatorilor, coregrafilor și actorilor profesioniști.

Biletele pentru ambele evenimente s-au pus în vânzare la Casa de bilete Teatrelli (Piața Lahovari, Nr.7) și online, pe site-ul www.bilete.ro. Prețul unui bilet este de 39,69 RON.

Despre Ziya Azazi

Ziya Azazi s-a născut în 1969 în Antakya (Turcia), iar din 1994 s-a stabilit în Viena. În 1999 a primit o bursă danceWEB, fiind, totodată, desemnat de către Ballet International Magazine drept „cel mai remarcabil dansator al anului în Austria”. Între 2000 și 2002 a colaborat cu Wiener Volksoper (Austria), Theaterhaus Stuttgart (Germania) și Grand Théatre de Genéve (Elveția). În 2004 a lucrat cu Jan Fabre/Troubleyn, iar între 2005 și 2007 a făcut parte din proiectul „d’Orient” al Compagnie Thor.De asemenea, a colaborat cu numeroși artiși de renume, precum: Cem Ertekin, Aydin Teker, Sebastian Prantl, Philippe Arlaud, Anne-Marie Gros, Ismael Ivo, Marcia Haydee, Yoshi Oida sau Thierry Smits. Printre festivalurile la care a participat se numără: Liteside, Amsterdam; Danse en Ville, Bruxelles-Luxemburg; KIT, Copenhaga; Polyzentral, Hamburg; I-DANS Solists, Istanbul; Les Eclats Choreographiques, Niort; Bienala de Dans de la Veneția. Totodată, din 1999 a creat propriile sale spectacole coregrafice, care au făcut înconjurul lumii: Dervish in Progress” (2004 / Barcelona), Azab” (2005 / Sao Paulo),Icons” (2007 / Grenoble) – în colaborare cu muzicianul Serge Adam (FR), solo-ul  „Ember” (2010 / Valladolid), Energy” (2012 / Toulon), Bolero” (2014) sau  „Kismet (2018, Portimao). Pe lângă performance-uri, Ziya Azazi a susținut numeroase workshop-uri în întreaga lume, împărtășindu-și experiența și cunoștințele cu publicul în spații academice și non-academice.

Despre Claudio Bettinelli

Claudio Bettinelli abordează mai multe stiluri muzicale: de la clasic la contemporan, muzică de teatru, improvizație și muzică electronică.

S-a născut în 1976 la Livorno (Italia), s-a stabilit însă la Lyon (Franța). Este percuționist, solist și membru al Ansamblului Orchestral Contemporan din Lyon. A colaborat cu  „Centre Tempo Reale” (fondat de Luciano Berio), Orchestra Națională din Lyon, Opera Națională din Lyon, Musicatreize, Ansamblul Odyssée și a făcut parte, timp de trei ani, din UBS Verbier Festival Youth Orchestra (Elveția). De asemenea, este membru al ansamblului Mezwej, condus de Zad Moultaka, și este co-fondatorul trio-ului de percuționiști „Trio de Bubar”.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.