Zuckerberg se pune pe citit: În 2015, o carte nouă la fiecare două săptămâni
https://www.ziarulmetropolis.ro/zuckerberg-se-pune-pe-citit-in-2015-o-carte-noua-la-fiecare-doua-saptamani/

Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, a anunţat că provocarea sa pentru 2015 este să citească o carte nouă la fiecare două săptămâni, prin acest demers fiind interesat mai ales să înveţe lucruri noi despre diferite culturi, credinţe, istorii şi tehnologii.

Un articol de Petre Ivan|5 ianuarie 2015

La începutul fiecărui an, Mark Zuckerberg anunţă care este provocarea sa pentru anul care urmează şi care trebuie să îl ajute să înveţe ceva despre lumea înconjurătoare şi să îi extindă perspectiva dincolo de activitatea sa la Facebook.

Astfel, până în prezent, printre provocările anuale ale lui Zuckerberg s-au numărat să înveţe să vorbească mandarina (un dialect al limbii chineze), să cunoască în fiecare zi o nouă persoană care nu lucrează la Facebook, să scrie în fiecare zi un mesaj de mulţumire unei persoane care a făcut din această lume un loc mai bun, să devină vegetarian (sau să mănânce carne numai dacă ucide singur animalul pe care urmează să îl mănânce) şi să poarte cravată în fiecare zi.

Pe 31 decembrie 2014, Mark Zuckerberg a anunţat prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook că este în căutarea unei provocări pentru anul 2015. Astfel, vineri, Zuckerberg, le-a mulţumit printr-un alt mesaj pe Facebook celor 50.000 de persoane care au conturi pe reţeaua de

The End of Power, prima carte pe ca Zuckerberg o va citit în 2015

The End of Power, prima carte pe ca Zuckerberg o va citit în 2015

socializare şi care i-au făcut sugestii cu privire la ce provocare ar trebui să aibă în vedere în 2015.

Potrivit lui Mark Zuckerberg, cele mai multe propuneri au avut legătură cu provocări ce ţin de citit. Astfel, Zuckerberg a spus că a decis că provocarea sa pentru 2015 va fi să citească o carte nouă la fiecare două săptămâni, punând accentul pe învăţarea unor lucruri noi despre diferite culturi, credinţe, istorii şi tehnologii.

„Sunt încântat de provocarea mea în domeniul lecturii. Consider că lectura este o activitate intelectuală care te împlineşte. Cărţile îţi permit să explorezi pe deplin un subiect şi să te afunzi mult mai profund în acesta decât ce îţi poate oferi cea mai mare parte a media în prezent”, a spus, printre altele, Mark Zuckerberg.

Prima carte pe care Mark Zuckerberg o va citi în acest an este „The End of Power”, de Moisés Naím, un volum care explorează modul în care lumea se schimbă în sensul oferirii unei puteri mai mari persoanelor, decât în mod tradiţional, când puterea a fost deţinută de mari guverne, organizaţii militare sau de altă natură.

Totodată, Mark Zuckerberg a creat şi o pagină pe Facebook destinată noii sale provocări – „A Year of Books”. Pe această pagină, Zuckerberg va Zuckerberanunţa ce cărţi va citi pe parcursul acestui an. De asemenea, el îi invită pe cei care au citit sau citesc cărţile respective să participe la discuţii pe această pagină de Facebook, care va fi moderată.

Pe de altă parte, Mark Zuckerberg a spus că a apreciat toate sugestiile făcute de utilizatorii Facebook cu privire la provocarea pe care ar trebui să o aibă în 2015. „Multe dintre sugestii s-au referit la faptul că trebuie să susţin financiar oamenii aflaţi în dificultate”, a spus Mark Zuckerberg, precizând că soţia sa, Priscilla, şi cu el îşi vor continua pe deplin activitatea caritabilă şi în acest an.

Unii dintre voi aţi sugerat să întâlnesc câte o nouă persoană în fiecare zi. Asta a fost de fapt provocarea mea în 2013. Alţii au sugerat să predau ore la şcoală. Am făcut şi acest lucru şi mi-ar plăcea să mai fac aşa ceva şi să fiu mai implicat în educaţie în acest an – Mark Zuckerberg.

Facebook este cea mai mare reţea de socializare din lume, având 1,35 miliarde de utilizatori activi în fiecare lună, fapt care înseamnă că aproape jumătate din populaţia conectată la internet la nivel mondial foloseşte această platformă măcar o dată pe lună, după cum relata la sfârşitul lui octombrie publicaţia The Wall Street Journal.

Foto: Zuckerberg – facebook

13
/11
/15

Trei scrisori în original adresate, în anii 1933-1934, de Constantin Noica lui Emil Cioran vor fi prezentate publicului, în premieră, sâmbătă, în cadrul unei expoziții ce va avea loc la Biblioteca Județeană "Astra" din Sibiu, cu ocazia manifestării "Zilele Emil Cioran". Aceste scrisori, care arată prietenia dintre Noica și Cioran, fac parte dintr-un număr de 600 de manuscrise donate bibliotecii sibiene de fratele lui Emil Cioran, Aurel.

11
/11
/15

În perioada 18-22 noiembrie 2015, Grupul editorial ALL va fi prezent la cea de-a XXII-a ediție a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învățătură. Cu această ocazie, va fi lansată ediția a doua a campaniei Cartea în așteptare, un proiect care încurajează lectura și cultivarea interesului pentru cărți în rândul tinerilor.

11
/11
/15

Joi, 12 noiembrie 2015, , începând cu ora 19.00, la Connect Hub (Bulevardul Dacia, nr. 99, etaj IV). scriitorul Răzvan Petrescu îşi lansează cel mai recent volum, “Ursulețul lui Freud” (editura Curtea Veche). Organizatorii evenimentului promit “o seară liniștită, dar tulburată de hohote de râs, şi o altfel de abordare a indecențelor literare.”

10
/11
/15

Marți, 17 noiembrie, de la ora 19.00, iubitorii de literatură au întâlnire, la Clubul Țăranului, cu David Grossman, unul dintre cei mai importanți scriitori israelieni, precum și unul dintre cei mai cunoscuți comentatori ai politicii țării sale.

06
/11
/15

"Mistuiţi", debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, a apărut, în această săptămână, în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea din limba engleză a Iuliei Gorzo, fiind disponibil şi în ediţie digitală. Romanul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, pe 20 noiembrie, de la ora 17.00, la standul editurii Polirom.

04
/11
/15

Scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole", apărut la editura Actes Sud. Romanul relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.

29
/10
/15

Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani. Am ales – fără știrea autorului - optzeci și cinci de fragmente din cărțile sale. Am colindat prin miile de pagini cosașiene pentru aceste cuvinte. Bucurați-vă de ele. Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani.

27
/10
/15

De ce trebuie să-i mulțumim... prostiei? Aflăm de la Erasmus din Rotterdam, care a scris, acum mai bine de 500 de ani, „Elogiul nebuniei sau discurs spre lauda prostiei". Faimosul cărturar umanist s-a născut pe 28 octombrie 1466.

27
/10
/15

Aseară, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a avut loc lansarea cărţii Aventurile hingherului în Balkanya de Mihai Măniuţiu, recent apărută la Editura Humanitas. La eveniment au vorbit, alături de autor, criticul literar Dan C. Mihăilescu, criticul de teatru Marina Constantinescu şi directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.