Alain Resnais s-a stins din viață. Cineastul francez avea 91 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/alain-resnais-s-a-stins-din-viata-cineastul-francez-avea-91-de-ani/

Cunoscutul regizor Alain Resnais, autorul filmelor „Hiroshima, dragostea mea” şi „Anul trecut, la Marienbad”, a decedat sâmbătă, la Paris, la vârsta de 91 de ani, a anunţat duminică producătorul său, Jean-Louis Livi.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2014

Cunoscutul regizor Alain Resnais, autorul filmelor „Hiroshima, dragostea mea” și „Anul trecut, la Marienbad”, a decedat sâmbătă, la Paris, la vârsta de 91 de ani, a anunţat duminică producătorul său, Jean-Louis Livi.

Alain Resnais s-a născut pe 3 iunie 1922 la Vannes. Considerat un maestru al cinematografiei franceze, cineastul a realizat capodopere precum „Hiroshima, dragostea mea/ Hiroshima mon amour” (1959), după un scenariu original de Marguerite Duras, şi „Anul trecut, la Marienbad/ L’année dernière à Marienbad”, premiat cu Leul de Aur la Veneţia, în 1961, relatează huffingtonpost.fr, citat de Mediafax.

Mon oncle d’Amerique (1980), de Alain Resnais

Regizorul a fost omagiat pe 15 februarie, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin, pentru ultimul său lungmetraj, „Aimer, boire et chanter”, care va avea premiera mondială pe 26 martie.

În cadrul Festivalului de la Berlin 2014, Alain Resnais a primit premiul „Alfred Bauer”, creat în memoria fondatorului acestui festival, „pentru un film care deschide noi perspective”.

Alain Resnais

Printre cele mai importante filme ale lui Alain Resnais se numără: „La vie est un roman” (1983), „L’Amour à mort” (1984), „Mélo” (1986), „Smoking/ No smoking” (1993) – premiat cu Ursul de Argint la Berlinală, „Aceleaşi întâmplări cu cântec/ On connaît la chanson” (1997), „Inimi/ Coeurs” (2006), „Ierburi sălbatice/ Les Herbes folles” (2009) şi „Vous n’avez encore rien vu” (2012).

Foto cu Alain Resnais – Cinemagia

 

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.