Filmele din Ziua Maghiară și întâlnirile din TIFF Lounge intră în programul TIFF.22
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-din-ziua-maghiara-si-intalnirile-din-tiff-lounge-intra-in-programul-tiff-22/

10 filme şi o retrospectivă de animaţie a multipremiatului Géza M. Tóth construiesc generoasa selecţie din programul Zilei Maghiare la cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2023

S-a deschis și programul de conversații din spațiul TIFF Lounge, aflat în Piața Unirii. La întâlniri vor participa, printre alții, actorii Darko Perić, István Téglás, Judith State, regizorii Alexandru Solomon, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu sau Matei Dima (Bromania).

Miercuri, 14 iunie, aproape toate sălile de cinema din Cluj au programate filme din cinematografia maghiară. Regizorii Claudia Benkő și Zsolt Magyari sunt prezenți pentru a-și prezenta scurtmetrajul 1939, o poveste polițistă ce precede proiecția filmului Puterea/Power, un expozeu al jocurilor de putere din spatele scenei politice semnat de regizorul Mátyás Prikler.

Invitat la TIFF.22 este și regizorul Szilárd Bernáth pentru a discuta cu publicul despre Larry, povestea unui tânăr pe care muzica hip hop îl ajută să-și depășească defectele de vorbire. Tragedia sportivului român de etnie maghiară Zsolt Erőss l-a inspirat pe Sándor Csoma pentru Vârfuri și abisuri / Heights and Depths iar întâlnirea între regizor și spectatori de la finalul proiecție se anunță foarte interesantă.

Animația selectată în programul Berlinalei, Oamenii arbori/ White Plastic Sky (r. Tibor Bánóczki și Sarolta Szabó) propune o lume distopică în care oamenii se transformă în copaci odată ce împlinesc 50 de ani. Premiat la Locarno pentru Cea mai Bună Imagine, clasicul Amurg/Twilight (r. György Fehér, 1990) expune drama unui detectiv pe cale să se pensioneze ce încearcă să găsească ucigașul unei școlărițe. O retrospectivă a peste două decenii de carieră este ocazia perfecta de a reveni la Cluj-Napoca pentru cel mai apreciat regizor de animaţie maghiar, Géza M. Tóth. Retrospectiva include scurtmetrajul Maestro, nominalizat la Oscar în 2005, și filmele Icar, Ergo, Mama, Chibrituri şi Opera 130.

Programul complet al Zilei Maghiare poate fi descoperit aici. Secțiunea este prezentată de MOL România, Departamentul pentru Relații Interetnice, National Film Institute Hungary, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și Asociația Filmtett.

În programul zilnic al cinefililor nu trebuie sa lipsească dezbaterile TIFF Talks și conversațiile InspiraTIFF. Inspirați de filmele din festival, invitați precum Darko Perić, István Téglás, Judith State, regizorii Alexandru Solomon, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Matei Dima (Bromania) sau scriitoarea Nora Iuga provoacă publicul la un schimb de idei legate de rolul artistului în societatea contemporană, religia sau producțiile românești care au bătut recorduri de spectator. Programul complet poate fi descoperit aici.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

20
/10
/24

Asociația PATRUPETREI anunță un eveniment special de proiecție a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.

15
/10
/24

Timișoara se pregătește să găzduiască din nou Festivalul Taifas, un eveniment dedicat filmului și culturii balcanice! Între 15 și 20 octombrie 2024, ne așteaptă o săptămână de filme, muzică, poezie și mâncare balcanică, toate reunite sub tema libertății. De la proiecții premiate la festivaluri internaționale, până la evenimente culturale și petreceri animate, Taifas promite să aducă împreună oameni de toate vârstele.

07
/10
/24

Săptămâna aceasta începe KINOdiseea - Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr, ajuns la ediția cu numărul 16. Între 9 și 13 octombrie, la Sala Gloria și Cinema Muzeul Țăranului din București, publicul va putea descoperi o selecție remarcabilă de filme educative, recunoscute și premiate la festivaluri prestigioase precum Annecy, BUFF Malmö sau Locarno Kids.

07
/10
/24

Un nou film românesc de impact, despre un subiect major și necesar, se lansează în cinematografele din țară pe 11 octombrie. „Clara”, lungmetrajul românesc regizat de Sabin Dorohoi, spune povestea milioanelor de români care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a asigura familiilor lor un trai mai bun.