Aniversare la opera din Brasov
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversare-la-opera-din-brasov/

Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013, ora 18.30, Sala Operei      TRAVIATA          Operă de GIUSEPPE VERDI   Dirijor: Dorel Munteanu Regie:    Dumitru Tăbăcaru Scenografie :Rodica Garstea Miscare scenica :Nermina Damian                                                      La inceput de an 2013 ,OPERA BRASOV  spune spectatorilor sai „LA MULTI ANI” cu invitatia la  „TRAVIATA”- opera operelor , spectacol […]

Un articol de Andrada Văsii|9 ianuarie 2013

Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013, ora 18.30, Sala Operei

    

TRAVIATA

 

       Operă de GIUSEPPE VERDI

 

Dirijor: Dorel Munteanu

Regie:    Dumitru Tăbăcaru

Scenografie :Rodica Garstea

Miscare scenica :Nermina Damian

                                               

     La inceput de an 2013 ,OPERA BRASOV  spune spectatorilor sai „LA MULTI ANI” cu invitatia la  „TRAVIATA”- opera operelor , spectacol extraordinar pe orice scena a lumii,

     In rolul Violetta Valery canta  CRISTINA RADU ,fermecatoarea si talentata soprana a Operei Brasov. Daca se adauga si  prezenta indragitului tenor LIVIU IFTENE  (rol- Alfredo Germont), succesul unei seri deosebite este asigurat .

 

Inspirata de un roman celebru al epocii- „Dama cu Camelii” de Al .Dumas –fiul, opera incheie a doua perioada de creatie a compozitorului,asa-zisa „trilogia verdiana” (Rigoletto, Trubadurul si Traviata ) cu un impresionant studiu psihologic,transpus atat de  emotionant in muzica. Portretul eroinei principale, originalitatea solutiilor expresive,maxima economie a mijloacelor, eficienta fiecarei scene precum si maturizarea stilului romantic al compozitorului fac din aceasta capodopera una dintre cele mai minunate  creatii ale teatrului liric .

Melodrama in patru acte,pe libretul de Francesco Maria Piave, premiera in martie 1853 ,Traviata ,are mereu ceva de spus ,cum afirma insusi Verdi prin alesele-i cuvinte:”Traviata nu si-a spus inca ultimul cuvant”

Cu respectabila varsta de 160 ani ‚TRAVIATA impresioneaza la fel publicul de astazi ,demonstrand, daca mai era nevoie ,victoria muzicii dar  si iubirea mereu nemuritoare .

Muzica ,dans ,baroni si viconti , saloane ,curtezane.. ..aspecte din viata pariziana de la mijlocul secolului XIX –„deseneaza” decorul Traviatei . .Violetta ,curtezana, este atrasa de  tanarul Alfredo Germont   care pare indragostit de ea . Relatia dintre cei doi devine repede o adevarata  pasiune . Violeta extrem de bolnava ,simte nevoia unei certitudini posibile –iubirea – si isi vinde averea preferand  viata in doi, la tara . Cedeaza insa rugamintilor tatalui lui Alfredo si il  paraseste cu adanca tristete  pe tanar, spre a salva onoarea familiei . Singura ,saraca si bolnava ,Violetta isi traieste ultimele clipe . Batranul Germont,induiosat de destinul ei ,incearca sa indrepte lucrurile intorcandu-l  pe Alfredo la casa iubitei sale .  …Violetta moare, dar moare fericita de se sti iertata de cel pe care l-a iubit pana la ultima ei suflare .

 

 

 

Distributie :

Cristina  Radu, Liviu Iftene, Gabriela Hazarian, Sonia Hazarian,  Marton Fulop (invitat -Opera Nationala Cluj-rol Germont  tatal ), Claudiu Bugnar, Vitalii Dumitru, Paul Tomescu, Marian Reşte,  Dan Ionescu,  Irinel Felea

 

 

CORUL, ORCHESTRA si  BALETUL OPEREI BRAŞOV

 

Text  prezentare:Cornelia Petre

Photo:”In Studio-Brasov”

 

19
/06
/17

Într-o zi de 19 iunie se nășteau actriţa Irina Petrescu, criticul George Călinescu sau scriitorul Salman Rushdie și se stingeau din viață scriitorul laureat cu Nobel William Golding și actorul James Gandolfini (2013).

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

17
/06
/17

Tocmai ce a avut loc la Naționalul bucureștean premiera națională a spectacolului „Umbre”, în regia tânărului Vlad Cristache, după o piesă de Marilia Samper, o doamnă dramaturg foarte apreciată, originară din Brazilia, stabilită la Barcelona, după ce a locuit în Irak, Mexic sau Guatemala.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

16
/06
/17

Duminică 18 iunie 2017, de la ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional I.L. Caragiale, publicul bucureştean este aşteptat cu o nouă reprezentaţie de excepţie a spectacolului - concert Magic Național, ultima reprezentaţie din această stagiune.

16
/06
/17

Într-o zi de 16 iunie (1890) se năştea filosoful Nae Ionescu, considerat figura centrală a unei epoci şi a unei generaţii (Mircea Eliade, Constantin Noica şi Mihail Sebastian i-au fost elevi) despre care s-a scris la extreme

15
/06
/17

Proiectul Tango la cetate se deschide în luna iunie prin două concerte susţinute la Hunedoara (16 iunie) şi Alba Iulia (24 iunie) de binecunoscutul grup Argentango. La Hunedoara concertul va avea loc la Castelul corvinilor, în Sufrageria Bethlen pe 16 iunie de la ora 19,00 iar la Alba Iulia, proiectul va fi inclus în “Sărbătoarea muzicii” şi se va desfăşura în Piaţa cetăţii de la ora 18.00

15
/06
/17

„Taina sufletului”, spectacolul-eveniment realizat de Philippe Genty, cu participarea lui Mary Underwood. Cu umor în crearea de vise și metafore, „Taina sufletului” a fost, pentru publicul prezent în sala Faust a Fabricii de Cultură, o călătorie alături de un om care a împărtășit, prin imagini, marionete, dans și muzică, viziuni ale călătoriei sale interioare - lumea în care sublimul întâlnește spaima și poezia. Foarte bine primită de spectatori, reprezentația va avea parte și de un bis, azi, 15 iunie, la ora 16:00.