Bucureştiul Creativ, premiera festivalului Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucurestiul-creativ-premiera-festivalului-enescu/

Premieră prin Bucureştiul Creativ, zilele acestea la Festivalul George Enescu. Pornind de la valorile artistice în care credea compozitorul român – creativitate, generozitate şi participare – Bucureştiul Creativ reinventează locaţii cheie din Capitală prin artă.

Un articol de Andrada Văsii|2 septembrie 2013

Bucureștiul Creativ, premiera festivalului Enescuare loc zilele acestea în Bucureşti. Pornind de la valorile artistice în care credea compozitorul român – creativitate, generozitate și participare – Bucureștiul Creativ reinventează locuri-cheie din Capitală. prin artă.

O premieră prin Bucureștiul Creativ, deoarece Palatul de Justiție devine sală de concert; Biblioteca Centrală Universitară deschide o Stradă de Carte; o instalație de viori a unei artiste contemporane este expusă în fața Spitalului Colțea. Acestea sunt doar câteva exemple pentru cum se transformă orașul în premieră prin Bucureștiul creativ, aflat sub magia Festivalului Enescu.

Premiera festivalului Enescu, la ediția 2013  (1-28 septembrie), aduce orașul într-un spațiu magic, al creativității și valorii, al muzicii și al artei urbane. Este pentru prima dată când acest eveniment cultural internațional capătă o asemenea dimensiune, prin intermediul conceptului de Bucureștiul Creativ, o olimpiadă culturală care se desfășoară în același timp cu Festivalul, în spații publice importante din Capitală, reunind peste 30 de proiecte, expoziții, instalații și happening cu intrarea liberă.

Bucureştiul Creativ, posibil cu ajutorul ONG-urilor

Apelul de proiecte pentru Bucureștiul Creativ a fost lansat pe 30 iunie și a fost deschis până pe 25 iulie, iar proiectele selectate acoperă o paletă largă, din toate sferele publice, toate sprijinind premiera festivalului Enescu: artiști independenți, ONG-uri, companii, dar și mari instituții ale statului.

Bucureştiul creativ dezvoltă spațiile obișnuite, acestea devenind lăcaşe de cultură. Palatul de Justiție ajunge sală de concert într-un eveniment extraordinar, susținut de Ministerul Justiției și oferit pentru practicanții meseriilor juridice: recitalul unora dintre cei mai importanți muzicieni ai momentului, trio-ul Pinchas Zukerman, Amanda Forsyth și Angela Cheng.

Bucureştiul Creativ

Biblioteca Centrală Universitară, parte din premiera festivalului Enescu, propune iubitorilor de cultură Strada de C’Arte: Strada Boteanu se transformă într-o zonă pietonală, găzduind cel mai mare târg de carte în aer liber din București.

VIDEO Festivalul Internaţional „George Enescu“ vă provoacă să reinventaţi Bucureştiul!

18 viori de sticlă, ajung în premieră prin Bucureștiul Creativ, suspendate și oferă un concert inedit în Piaţa Colţea, unde cântă, în ritmul lor, în bătaia vântului. Proiectul artistei Iulia Năstase, absolventă a Facultății de Arte din București, este o instalație de viori din sticlă, un splendid „concert vizual”.

Bucureştiul Creativ dispune de spații cheie

Bucureștiul Creativ cuprinde mai multe spații-concept, printre care Grădina Festivalului. În spațiile verzi din jurul principalelor săli de concerte – Ateneul Român și Sala Mare a Palatului – sunt expuse lucrări de artă ale tinerilor artiști, selectați în cadrul Bienalelor de Artă și Design ale Festivalului. Piața festivalului găzduieşte, în premieră prin Bucureștiul Creativ, concerte în aer liber, evenimente muzicale, expoziţii.

Orașul Festivalului este locul care adună proiectele din premiera festivalului Enescu prin Bucureştiul Creativ, obiecte de artă urbană, evenimente culturale și acoperă spații precum: Piața Colțea, Calea Victoriei, Centrul Vechi. În mai multe locații partenere din Centrul Vechi veți putea să găsiți, o altă componentă specifică pentru premiera festivalului Enescu, Ziarul Festivalului, distribuit în fiecare zi.

Foto credit: Pinchas Zukerman, „Marote” la Victoria Art Center

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

 

 

 

 

20
/02
/18

Solartis Quartet va concerta pe 27 februarie, de la ora 18:00 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, în cadrul unui eveniment salonard special unde muzica va dezvălui povestea unei hărți din vremuri îndepărtate, cu o valoare istorică puțin cunoscută în spațiul public românesc. Solartis Quartet contribuie cu o notă muzicală distinctă la crearea unei atmosfere boem-istorice, în consonanță cu rațiunea și nuanțele evenimentului.

20
/02
/18

Vineri, 23 februrie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul la o călătorie simfonică în lumea celebrului hidalgo Don Quijote și a scutierului său, Sancho Panza, imaginată muzical de Richard Strauss, în poemul simfonic cu același nume. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Cristian Oroșanu, un nume familiar publicului de la Sala Radio pentru colaborările sale frecvente cu orchestrele radio.

19
/02
/18

După 5 ediţii sold-out, Jazz în Church îşi anunţă cea de-a şasea ediţie care va avea loc între 19 şi 22 aprilie 2018, în binecunoscuta biserică Lutherană din Bucureşti, aducând împreună anul acesta artişti consacraţi din zece ţări de pe patru continente.

16
/02
/18

Miercuri, 21 februarie 2018, începând cu ora 19:00, Filarmonica ”George Enescu” ne adresează o invitație specială la Recitalul cameral ”Sogno....”, un eveniment liric excepțional găzduit de Ateneul Român. Serata muzicală aflată sub semnul unui vis liric plin de emoție și muzicalitate îi are ca invitați speciali pe baritonul Florin Estefan și pianistul Remus Manoleanu.

14
/02
/18

Vineri, 16 februarie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul într-o lume a sonorităților de basm, cu suita simfonică Șeherazada, de Rimski – Korsakov, lucrare programată în partea a II-a a concertului de la Sala Radio.

13
/02
/18

Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești va susține luni, 26 februarie, de la ora 19.00, pe scena sălii Majestic a Teatrului Odeon din București, o reprezentație a celei mai recente producții a secției Teatrului de Revistă Majestic: Zaraza, un spectacol de Răzvan Mazilu, scenariul Daniel Chirilă.

13
/02
/18

Spectacolul The Fly este o premieră pe scena românească prin îngemănarea inteligentă și minuțios explorată artistic a pianului și a pantomimei, într-un duo efervescent, plin de umor, fantezie și note de jazz. În urma acestui „art fusion” dintre muzicianul Marius Vernescu și actorul Alexandru Pribeagu rezultă un spectacol modern, unic la nivel de reprezentare în România.

09
/02
/18

Sărbătoarea dragostei la români – Dragobetele (24 februarie) – este marcată și în acest an printr-un eveniment folcloric de neratat la Sala Radio! Devenit o tradiție a stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio, dirijată de Adrian Grigoraş, concertul, prezentat sub titlul Dragobetele sărută fetele, se va desfăşura duminică, 11 februarie, ora 17.00, la Sala Radio. […]

06
/02
/18

Trupele care cântă jazz se pot înscrie de astăzi, 6 februarie, la a patra ediție a Concursului Internațional Jazz in the Park, competiție dotată cu premii totale de 5.000 de euro în bani și servicii, plus șansa de a cânta la alte evenimente și festivaluri din România și din străinătate.

31
/01
/18

Vineri, 2 februarie 2018, de la ora 19.00, la Sala Radio, Orchestra Națională Radio propune un repertoriu rar întâlnit pe scenele noastre de concert, sub bagheta dirijorului Julien Salemkour. Seara va debuta cu Noapte transfigurată, op. 4, de A. Schönberg, o lucrare considerată la granița între armonia wagneriană și structurile muzicale brahmsiene.

24
/01
/18

Vineri, 26 ianuarie, de la ora 19.00, Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio propun o seară corală și de operă la Sala Radio, cu momente corale și fragmente din opere de Richard Wagner și Giuseppe Verdi.