Trei premiere la Opera Comică pentru Copii: „Orchestra lui Nino”, „Crai Nou” și „Caragiale pentru copii”
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-premiere-la-opera-comica-pentru-copii-orchestra-lui-nino-crai-nou-si-caragiale-pentru-copii/

Opera Comică pentru Copii anunţă trei noi spectacole în premieră, care vor fi prezentate pe cele trei scene ale teatrului în decurs de 2 săptămâni: concertul-lecţie „Orchestra lui Nino”, opereta „Crai Nou” şi spectacolul de teatru muzical „Caragiale pentru copii”.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2018

„Orchestra lui Nino” va avea premiera pe 27 și 28 ianuarie, de la ora 10:00, în Salonul Mozart. Spectacolul, cu 10 reprezentații programate în ianuarie și februarie, este o călătorie în istoria instrumentelor muzicale pe înțelesul celor mici și este completat de un joc interactiv prin care copiii vor afla care este instrumentul lor preferat.

Pe 3 și 4 februarie, Opera Comică pentru Copii îi invită pe micii spectatori în Sala Mare, la premiera operetei „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, în regia maestrului Cristian Mihăilescu.

Una dintre primele operete românești, „Crai Nou” se bazează pe o poezie a lui Vasile Alecsandri care vorbește despre un mit: în nopțile cu lună nouă se împlinesc dorințele îndrăgostiților.

Premiera mondială a operetei „Crai Nou” a avut loc pe 27 februarie 1882, la Brașov, și reprezintă una dintre lucrările cele mai importante ale compozitorului Ciprian Porumbescu.

Cred că este semnificativ faptul că, la începutul anului Marii Uniri, Opera Comică pentru Copii, aș spune Opera Speranței, programează prima operetă cultă românească, pe versuri de Vasile Alecsandri. <<Crai Nou>> a deschis porțile pentru marile creații românești ulterioare, așa cum 1918 a deschis o nouă pagină de istorie a românilor. Muzica este impresionantă, cu puternice influențe din melos-ul poporului nostru. De altfel, Ciprian Porumbescu declara: <<Dacă e vorba de un componist pe care l-am studiat și îl studiez (…), acesta este poporul nostru român>>. Despre Vasile Alecsandri și contribuția lui la prima Unire s-au scris multe pagini memorabile. E o premieră de suflet și de simțire românească, interpretată de un colectiv tânăr, care dorește să aducă pe scenă tot ce are mai frumos muzica și poezia poporului nostru. În concepția mea regizorală, publicul vede cu ochiul de azi o nestemată de ieri. – Cristian Mihăilescu.

Pe 10 și 11 februarie, micii spectatori sunt așteptați la premiera spectacolului de teatru „Caragiale pentru copii”, creat de regizoarea Gabriela Dumitru.

În stagiunea 2016-2017, Gabriela Dumitru a pus în scenă la Opera Comică pentru Copii trilogia dedicată împlinirii a 180 de ani de la nașterea lui Ion Creangă, cu musicalurile „Punguța cu Doi Bani” (care a avut 5.000 de spectatori în 51 de reprezentații), „Harap Alb” (cu 4.200 spectatori în cadrul a 45 de reprezentații) și piesa de teatru „Ivan Turbincă” (4.500 spectatori în cele 48 de reprezentații).

Începând cu luna ianuarie, cei mici sunt invitați în fiecare sâmbătă la „Games Room” – Camera de Joacă, un nou spațiu în incinta Operei Comice, unde copiii și familiile lor se pot bucura de o mulțime de jocuri, pot face puzzle-uri sau pot picta.

Din 27 ianuarie, pasionații de LEGO vor avea la dispoziție jocuri și modele de construit, pe care le vor putea achiziționa apoi de la Magazinul OCC din foaier, alături de alte jocuri pe care le-au îndrăgit în timpul petrecut la „Games Room”. Camera de Joacă este deschisă în fiecare sâmbătă, între orele 11:00 – 16:00.

 Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii are lunar peste 12.000 de spectatori. Pentru stagiunea 2017-2018 sunt programate deja peste 600 de reprezentații, dintre care 19 premiere.

Foto: Trei premiere la Opera Comică pentru Copii – facebook

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.