Capodopere universale. Beethoven și Brahms, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/capodopere-universale-beethoven-si-brahms-la-sala-radio/

Orchestra Naţională Radio, dirijată de Haoran Li şi avându-l solist pe pianistul Toma Popovici, prezintă vineri, 25 noiembrie 2016, ora 19.00, pe scena Sălii Radio, lucrări de referinţă din activitatea componistică a doi mari compozitori, Ludwing van Beethoven şi, respectiv, Johann Brahms.

Un articol de Petre Ivan|22 noiembrie 2016

Denumită și ,,Simfonia destinului”, Simfonia a V-a în do minor, op. 67 scrisă de Ludwig van Beethoven a avut premiera în anul 1808, şi a fost un fiasco total, datorat, pe de-o parte, lungimii concertului, care a cuprins și alte lucrări ale compozitorului, și pe de alta, interpretării dezastruoase a instrumentiştilor.

Haoran Li și Toma Popovici

Haoran Li și Toma Popovici

După mai bine de 200 de ani de la premieră, în prezent, Simfonia a V-a, compusă din patru părți – Allegro con brio, Andante con moto, Scherzo: Allegro, Allegro – este asociată cu stilul muzical beethovenian și este prioritară în alcătuirea programelor de concerte.

Concertul nr. 2 în si bemol major op. 83 compus de Johann Brahms rămâne una dintre cele mai mari provocări ale literaturii pentru pian ca amploare şi nivel tehnic.

Despre Allegro non troppo, Allegro appassionato, Andante şi Allegretto grazioso – cele patru mişcări ale concertului, s-a spus că au spaţialitatea unei simfonii, drama unei opere, intimitatea unui cântec de leagăn , extazul unei frumoase poveşti de dragoste.

Evenimentul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Foto: Beethoven și Brahms – orchestreradio.ro

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.