Beethoven – curiozități (esențiale)
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-curiozitati-esentiale/

Într-o zi de 26 martie (1827) se stingea din viaţă, la vârsta de 56 de ani, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai influenţi compozitori din toate timpurile. Ludwig van Beethoven a murit din cauza unei ciroze hepatice în locuinţa sa mizeră din Viena, într-o dezordine de nedescris.

Un articol de Petre Ivan|26 martie 2018

Opera sa include nouă simfonii, cinci concerte pentru pian, un concert pentru vioară, 32 de sonate pentru pian, 16 cvartete pentru coarde și opera „Fidelio”. Este răsunătoare povestea vieții sale: auzul a început să i se deterioreze de când era foarte tânăr. Ultimii zece ani și i-a petrecut într-o liniște totală, dar, uimitor, cele mai admirate creații ale sale au fost realizate în ultimii 15 ani de viață. Iată câteva curiozități despre viața lui Beethoven:

Nu se cunoaște cu exactitate data nașterii sale. Se presupune însă că a fost născut pe 16 decembrie 1770, în Bonn.

A avut doi frați mai mici care au ajuns la maturitate, Caspar și Johann.

Tatăl său a fost alcoolic.

Bunicul său a fost cel mai prosper muzician din Bonn.

Ludwig van Beethoven la vârsta de 13 ani

Tatăl său a fost cel care l-a introdus în lumea muzicii, dar a făcut acest lucru cu o rigoare și o brutalitate care l-au urmărit pentru tot restul vieții.

Deseori, Beethoven era bătut, încuiat în pivniță și privat de somn pentru a repeta / studia câteva ore în plus.

A studiat pentru o scurtă perioadă de timp cu Wolfgang Amadeus Mozart, dar și cu Joseph Haydn.

Pentru că a fost nevoit să își susțină financiar familia încă de la vârsta de 11 ani, Beethoven a părăsit școala fără să știe tabla înmulțirii.

Unii biografi au emis ipoteza că ar fi putut fi dislexic. Se presupune, de asemeena, că era bipolar din cauza schimbărilor bruște de comportament și trăirile  saler intense.

Beethoven detesta să dea lecții de pian dacă ele nu erau pentru elevi foarte talentați sau pentru tinere atrăgătoare.

În perioada sa de glorie, tot ceea ce atingea artistul se transforma în aur. Drept urmare autoritățile vieneze, care doreau să profite de notorietatea lui Beethoven, îi ofereau un salariu lunar pentru a locui la Viena.

Comparativ cu alti compozitori ai vremii, Beethoven era considerat inexpresiv când acorda… inteviuri.

Beethoven își punea gheata pe cap înaintea concertelor, fiind convins ca senzația de rece îl va calma

Unul dintre tabieturile sale preferate era să se plimbe de unul singur prin natură, fapt ce-i aducea compozitorului inspirație și relaxare.

A avut întreaga viață probleme în dragoste. Unele femei i-au admirat geniul, în timp ce altele l-au considerat respingător.

Nu a fost căsătorit niciodată.

Era o fire foarte impulsivă și înceta pe loc reprezentația artistică dacă își dădea seama că cineva din public vorbește.

Pentru că își pierduse auzul, și-a petrecut ultimii zece ani din viață tot mai izolat.

La funeraliile sale, de pe 29 martie 1827, au participat aproximativ 20.000 de vienezi.

Foto:  Ludwig van Beethoven – facebook

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.