Cărtărescu, Patapievici şi Dan Stanca, premiaţi de USR
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartarescu-patapievici-si-dan-stanca-premiati-de-usr/

Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici şi Dan Stanca s-au numărat printre laureaţii premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2015. Cărtărescu, care a lipsit de la ceremonie, şi-a explicat absenţa pe pagina personalp de facebook.

Un articol de Petre Ivan|3 iunie 2016

Premiile Uniunii Scriitorilor din România (USR) pentru anul 2015 au fost acordate de un juriu alcătuit din Iulian Boldea, Tudor Cristea, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Vasile Spiridon, Alex. Ştefănescu (preşedinte) şi Răzvan Voncu.

Premiul pentru poezie i-a fost atribuit lui Vasile Dan, pentru volumul „Lentila de contact” (Editura Mirador), Premiul pentru proză l-a primit scriitorul Dan Stanca pentru volumul „Ghetsimani ’51” (Editura Cartea Românească), iar Premiul pentru Critică, Eseu şi Istorie literară i-a fost atribuit lui Mircea Anghelescu, pentru volumul „Lâna de aur. Călătorii şi călătoriile în literatura română”, (Editura Cartea Românească).

Premiul Naţional pentru Literatură i-a fost acordat lui Mircea Cărtărescu.

Multumesc Uniunii Scriitorilor pentru Premiul National pe care mi l-a acordat. Tin mult sa precizez ca lipsa mea de la ceremonie n-a avut vreo semnificatie polemica sau de politica literara, ci a fost o simpla incurcatura de timp si de loc, dintre cele care i se mai intampla unui om distrat. Altfel, intr-adevar nu-mi plac ceremoniile, mai ales la varste rotunde (slava Domnului, 1 iunie a trecut de 20 de minute și sunt iar un om liber)… – Mircea Cărtărescu, pe pagina sa de facebook.

Pentru volumul „Cu Andersen în regatul poveştilor” (Editura Zorio), Petre Crăciun a primit premiul pentru Cartea pentru copii şi tineret.

Leo Butnaru cu volumul „Panorama poeziei avangardei ruse”, (Editura Tipo Moldova) a primit Premiul pentru Traduceri, iar Premiul Special i-a fost acordat lui Horia-Roman Patapievici, pentru volumul „Partea nevăzută decide totul”, (Editura Humanitas).

Foto: Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici şi Dan Stanca, USR – facebook

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.