Cele mai bune producții ale UNATC, la Teatrul Foarte Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-bune-productii-ale-unatc-la-teatrul-foarte-mic/

În cadrul proiectului „Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”, în luna martie, două dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti vor fi prezentate la Teatrul Foarte Mic (Bd. Carol nr. 21).

Un articol de Elena Simion|13 martie 2014

În cadrul proiectului „Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”, în luna martie, două dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti vor fi prezentate la Teatrul Foarte Mic (Bd. Carol nr. 21).

Spectacolele „Clasa noastră ” de Tadeusz Slobodzianek, în regia Simonei Măicănescu și „Livada de vişini” după A.P. Cehov (coordonat de Gelu Colceag şi Tania Filip) vor jucate pe scena Teatrului Foarte Mic. „Clasa noastră ” s-a jucat pe 7 martie cu sala plină și a strâns aplauze îndelungate. Este rândul producției „Livada de vişini” să emoționeze spectatorii, pe 14 martie, de la ora 19:00.

Livada de vişini – naturalețe și echilibru

„Livada de vişini” este punere în scenă curajoasă, tinerii actori uimind prin modul în care au reușit să contureze personajele lui Cehov, mai ales că dramaturgul rus constituie o provocare pentru orice actor. Pentru început frapează tinerețea celor care interpretează niște roluri de personaje mature, dar naturalețea și interiorizarea de care dau dovadă atrag publicul, care va avea ochii înlăcrimați la căderea cortinei.

Punerea în scenă este clasică, fără artificii moderne, dar convingătore prin simplitate și echilibru. Decorul este simplu, dar are o mare putere de sugestie prin suprinderea câtorva elemente definitorii pentru destinul posesorilor livezii. Accentele puternice sunt date prin dans, muzică și lumină, mai ales când se punctează loviturile nemiloase ale topoarelor care distrug livada, amintirile și viața familiei.

livada de visini UNATC

Emoția este trăirea predominantă pe care o transmite interpretarea. Spectatorii își țin răsuflarea, plâng alături de Liubov Andreevna și se lasă cuprinși de durerea ei, de visele care-i dau puterea de merge mai departe.

Intepretare cu multe premii

Talentul acestor actori a fost recunoscut și prin numeroasele premii din Gala Absolvenților UNATC din 2013: Simona Grumezea – premiul pentru cea mai buna actriță în rol principal, pentru rolul Ranevskaia; Eugeniu Cozma – premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul Lopahin; Cosmina Stratan –  Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul Varia; Rareș Florin Stoica – cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Epihodov. Dealtfel, toate interpretările sunt bine conturate. Se remarcă forța lui Sergiu Costache (Gaev) într-un rol complex, precum și spontaneitatea Aidei Avieriței (Charlotta Ivanovna). Rolul lui Trofimov îi vine ca o mănușă lucidului Liviu Chițu, iar Emilian Mârnea (Firs) construiește un personaj echlibrat și blajin.

Mai multe despre actorii din distribuție, dar și despre numeroasele premii luate pentru alte interpretări, puteți afla de pe pagina de Facebook a spectacolului.

„Livada de vişini” se joacă la Teatrul Foarte Mic pe 14 martie și pe 29 martie, de la ora 19:00.

INFO 

Livada de vișini de A.P. Cehov – producție UNATC 2013

Regia: Gelu Colceag

Cu: Simona Grumezea, Sergiu Costache, Aida Avieriței, Cosmina Stratan, Eugen Cozma, Liviu Chițu – Trofimov Piotr Sergheevici

Coregrafie: Roxana Colceag

Costume: Iulia Popescu, Steliana Ştefănescu, Mirela Niculescu

Muzica: Alfred Schnittke

 

Foto: Livada de vișini – arhiva personală a actorilor

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.