Curiozități (esențiale) despre Walt Disney
https://www.ziarulmetropolis.ro/curiozitati-esentiale-despre-walt-disney/

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puştiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătuşă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalităţi ale secolului XX.

Un articol de Petre Ivan|5 decembrie 2016

Numele strămoșilor săi, veniți din Franța, era D’Igsney. Încetul cu încetul numele familiei s-a schimbat în Disney.

Provenea dintr-o familie modestă

A abandonat studiile liceale la 16 ani și, odată cu intrarea Statelor Unite în război, s-a alăturat Crucii Roșii (după ce și-a falsificat actele pentru a nu fi respins din cauza vârstei).

După ce a părăsit Crucea Roșie, Disney s-a mutat în Kansas City sperând să obțină un post de caricaturist la un ziar. Nu a reușit, însă și-a găsit un serviciu creând reclame pentru reviste și cinematografe, apoi a dezvoltat un interes pentru animații.

În 1922, și-a deschis propriul studio de film, numit Laugh-O-Gram, dar a fost nevoit să-l închidă în 1923 din cauza problemelor financiare.

A produs filme de propagandă pentru guvernul american în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pentru a termina „Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, Walt Disney a fost nevoit să-și pună ipotecă pe casă și să facă un împrumut, pentru că rămăsese deja falit. Filmul a fost un succes enorm, aducând încasări de aproape 200 de milioane de dolari, de-a lungul vieții celui care l-a gândit.

Nu a terminat niciodată liceul, deși a primit mii de diplome onorifice de la universități precum UCLA și Harvard.

A fost toată viața fascinat de trenuri, tatăl și unchiul său lucrând la căile ferate. În timpul unei călătorii cu trenul din 1928, i-a venit ideea unui nou personaj, cel care avea să devină Mickey Mouse.

A fost vocea lui Mickey Mouse timp de 20 de ani.

Inițial, numele lui Mickey Mouse era Mortimer Mouse, însă soția lui Walt Disney l-a convins pe acesta să-l schimbe.

Meniul favorit al lui Walt Disney era fasole cu chili, adesea servind acest fel de mancare chiar la birou.

Deține recordul de nominalizări la Oscar (59) și de premii Oscar (22)!

Foto: Walt Disney – facebook

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.