Din Uzbekistan la Hollywood – Behzod Abduraimov
https://www.ziarulmetropolis.ro/din-uzbekistan-la-hollywood-behzod-abduraimov/

….e cale lungă, dar nu imposibil de parcurs, mai ales dacă ne raportăm la câteva discuri apărute în 1 septembrie 2014, pe care le-aş recomanda şi altora să le asculte.

Un articol de Cristina Comandaşu|17 octombrie 2014

Aţi auzit de Behzod Abduraimov? Probabil că nu. Sincer, până să-i ascult discul apărut la casa Decca în 1 septembrie 2014, nici eu nu auzisem. Este un pianist originar din Uzbekistan, are acum 24 ani şi are deja două discuri publicate la Decca, una dintre cele mai importante case de discuri dedicate muzicii clasice la nivel internaţional.

Primul a apărut în 2012 – avea atunci doar 22 ani, însă câştigase cu trei ani înainte Concursul internaţional de pian de la Londra.

Aşadar un tânăr de 24 ani – unii de-abia încep să-şi facă planuri la această vârstă; Behzod Abduraimov are deja trecute în palmares concerte cu cele mai importante orchestre europene şi americane, alături de marii dirijori ai momentului. Nu este de mirare când îl asculţi: are o forţă, o pasiune ce derivă din şcoală de pian rusă din care provine, combinată cu o prospeţime a abordării pe care o regăsim la toţi muzicienii care vin culturi mai tinere decât cele din vestul Europei.

Şi acest lucru se simte şi în abordarea celor două concerte care figurează pe discul înregistrat de Abduraimov în compania Orchestrei RAI Torino, dirijate de Juraj Valcuha. Abduraimov reuşeşte să fie personal şi interesant, extrem de sensibil în partea lentă şi foarte convingător în cele rapide ale binecunoscutului concert nr.1 pentru pian de Piotr Ilici Ceaikovski.

Unii cronicari au spus despre Abduraimov că ar fi un al doilea Horowitz – ceea ce este foarte posibil dacă asculţi Concertul nr.3 de Prokofiev interpretat de pianistul din Uzbekistan. Horowitz însuşi a fost un înfocat promotor al acestui concert, iar viziunea lui Abduraimov nu este departe de a lui Horowitz.

Aşa că merită să-l ascultaţi pe Abzod Abduraimov, măcar pentru a vă satisface curiozitatea de a afla cum cântă un pianist de 24 ani, considerat de presa internaţională muzicianul care va detrona supremaţia lui Lang Lang drept cel mai important (şi mediatizat) pianist al timpurilor noastre.

‘Escape to paradise’ – cu ajutorul viorii lui Daniel Hope

Nu ştiu dacă vi-l amintiţi pe violonistul britanic Daniel Hope, invitat şi într-una dintre ediţiile recente ale Festivalului Enescu. Adevărul este că imaginea lui Daniel Hope în ultimii trei ani s-a schimbat foarte mult; notorietatea lui a crescut, mai ales de când a ales să apară în proiecte aflate la graniţa muzicii clasice. Însă, nu, el nu este un David Garrett, ci un violonist care a ales să abordeze altceva decât doar marile opusuri ale muzicii clasice şi romantice. Eu l-am ascultat pe un excepţional album cu muzică contemporană (accesibilă) intitulat „Spheres”.

Apoi pe discul care cuprinde Anotimpurile vivaldiene reinterpretate de compozitorul britanic de mare succes Max Richter.

În 1 septembrie 2014, Daniel Hope a lansat un nou album „de graniţă”: „The Hollywood album – Escape to paradise”. Pe el regăsim piese extrase din coloane sonore hollywoodiene, scrise în special în perioada interbelică şi imediat postbelică de compozitori care au fost forţaţi să-şi părăsească ţara natală de regimul nazist, printre ei Miklos Rosza, Hanns Eisler, Erich Wolfgang Korngold. Totuşi, Daniel Hope a inclus şi teme celebre din filme celebre mai apropiate de timpurile noastre – Lista lui Schindler şi American Beauty.

Există şi o poveste de viaţă care l-a determinat pe Daniel Hope să realizeze un disc a cărui temă este exilul: proprii lui bunici au părăsit Germania nazistă pentru a stabili în Africa de Sud, iar apoi, părinţii lui au plecat din Africa de Sud pentru a lăsa în urmă apartheidul şi şi-au găsit un nou cămin pe insula britanică.

Este de reţinut şi faptul că pe discul Escape to paradise, Daniel Hope are invitaţi de marcă: Sting, care cântă o piesă de Hanns Eisler şi pe vocalistul german Max Raabe, solist al unei piese de Kurt Weill.

Escape to paradise este un album de atmosferă pentru o reuşită după-amiază de week-end. Încercaţi!

Cele două discuri prezentate pot fi ascultate oricând pe site-ul campaniei Radio România Muzical „Votează discul de muzică clasică al anului 2014” (www.romania-muzical.ro/voteaza2014). De asemenea, pot fi achiziţionate şi în România din magazinele de specialitate sau de la www.deccaclassics.com şi www.deutschegrammophon.com.

Foto: Behzod Abduraimov – wikipedia

09
/05
/18

Symphactory Orchestra împreună cu dirijorul Tiberiu Soare, Camerata Regală dirijată de Daniel Jinga, pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa, soprana Iulia Isaev, tenorul Alin Stoica, violonista Cristina Anghelescu și violoncelistul Octavian Lup, alături de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române oferă un regal în cinstea Zilei Europei, la Casa Artelor 'Dinu Lipatti'.

07
/05
/18

Pianistul Horia Mihail a susținut în perioada 9 aprilie – 7 mai 2018 turneul extraordinar Pianul Călător, cu 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Pianul Călător ediția a opta a marcat 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

05
/05
/18

De 6 ani, JazzTM aduce la Timișoara cele mai relevante nume ale jazz-ului mondial. Iată o parte dintre invitații din acest an.

02
/05
/18

7 zile de festival, 5 zile de concerte în Piața George Enescu,  evenimente conexe zilnice la ARCUB și un nou concurs de jazz la Bucharest Jazz Festival 2018.  Festivalul care aduce în fiecare vară la București legende ale jazzului internațional în concerte și ateliere cu acces liber pentru public, Bucharest Jazz Festival anunță datele și o parte din lineup-ul ediției din acest an.

02
/05
/18

În seara de 4 mai, de la ora 19.00, Radio România şi Goethe-Institut vă invită la concertul „Game Heroes” de la Sala Radio ca să vă convingeţi că jocurile video şi muzica clasică… chiar se potrivesc.

30
/04
/18

‘’Emmanuel Tjeknavorian a prezentat un program solo de o viruozitate care te face să lăcrimezi’’ (New York Times). Considerat de critica muzicală și în egală măsură de public un star în devenire al muzicii clasice, violonistul Emmanuel Tjeknavorian vine la București!

27
/04
/18

Membrii trupei suedeze ABBA s-au reunit după 35 de ani, pentru a înregistra două noi piese, iar una dintre acestea, "I still have faith in you", va fi interpretată cu prilejul unui show televizat la care vor participa avatarurile lor digitale, care va avea loc în iarna acestui an. Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson şi Anni-Frid Lyngstad nu au mai susţinut în mod oficial niciun concert împreună după ce s-au despărţit, în 1982.

26
/04
/18

Primele zile de mai aduc trei concerte pentru amatorii de post-rock, psych-rock, dar și indie pop, la Control Club! Post-rockerii americani Caspian își încep turneul european la București, joi 3 mai, urmați de britanicii TOY (psych-rock, shoegaze), în 9 mai, și de proiectul belgian Warhaus – o nouă reîncarnare muzicală a frontman-ului cunoscutei trupe Balthazar – în 11 mai.

24
/04
/18

Legendarul muzician reggae, Horace Andy, cunoscut pentru timbrul vocal unic și longeviva colaborare cu Massive Attack, va concerta la București, la cea de-a treia ediție a DokStation Music Documentary Film Festival. Evenimentul va avea loc în 14 septembrie, de la ora 19.00, în Amfiteatrul „Mihai Eminescu”. Concertul va fi precedat de proiecția documentarului Two Sevens Clash: Dread Meets Punk Rockers, regizat de Don Letts. 

22
/04
/18

S-au împlinit ieri (21 aprilie) 103 ani de la naşterea legendarului Anthony Quinn – actor de teatru şi film, regizor, pictor, sculptor şi scriitor, unul din cele mai pitoreşti personaje din istoria filmului. În 1995, la 31 de ani de la premiera producţiei „Zorba Grecul”, filmul care avea să le aducă faima mondială, Anthony Quinn și Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore a peliculei amintite, s-au întâlnit, la Munchen, în cadrul unui spectacol omagial „Anthony Quinn 80”.

20
/04
/18

Seria de concerte SoNoRo Conac, ajunsă anul acesta la cea de-a VI-a ediție, va debuta pe 26 aprilie la Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin și va continua până în luna septembrie, oferind publicului meloman ocazia să descopere minunate conace, castele și palate din România și Republica Moldova.

18
/04
/18

Considerat de mulți drept cel mai mare pianist în viață, Grigory Sokolov (împlinește astăzi 68 de ani!) este un pianist extrem de discret - nu acordă interviuri. În plus este rus, supraponderal, vegan, interesat de științe oculte, refuză să înregistreze într-un studio pentru disc, acceptând doar înregistrarea recitalurilor sale live.

17
/04
/18

Concertul de Gală „I LOVE CEAIKOVSKI”, organizat de Fundația Calea Victoriei și dedicat celui mai mare compozitor rus, magicianul sunetelor și creatorul unor lumi fantastice: Piotr Ilici Ceaikovski, va avea loc luni, 7 mai,  de la ora 19:00, la Teatrul Național București, Sala Studio.

16
/04
/18

Vladimir Jurowski, a fost desemnat „Dirijorul Anului” în cadrul „International Opera Awards”. Dirijorul rus este, începând cu anul 2017, Directorul Artistic al Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu”, alături de Președintele Onorific, maestrul Zubin Mehta.

06
/04
/18

TVR 1 a pregătit, pentru săptămâna 5-11 aprilie, o serie de programe speciale dedicate Sărbătorilor Pascale. Printre acestea: Slujba de Înviere, La masa de Paşti cu Iuliana Tudor, Familia Regală – meniuri alese la Castelul Săvârşin sau "Generozitate şi omenie pentru Izolaţi în România" – poveşti cu şi despre românii din cătunele izolate ale României