GALERIE FOTO Ştefan Sava câştigă ediţia locală a Premiului Henkel pentru Artă 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-stefan-sava-castiga-editia-locala-a-premiului-henkel-pentru-arta-2013/

Henkel România anunţă rezultatele preselecţiei locale a competiţiei Premiul Henkel pentru Artă, ediţia 2013.

Un articol de Andrada Văsii|26 iunie 2013

Henkel România anunţă rezultatele preselecţiei locale a competiţiei Premiul Henkel pentru Artă, ediţia 2013.

Concursul se adresează și anul acesta artiştilor din domeniile desen, pictură, fotografie, video şi instalaţie, care concurează pentru marele premiu în valoare de 7.000 Euro şi posibilitatea de a-şi expune lucrările în ţara natală şi în cadrul unei expoziții individuale la MUMOK, celebrul muzeu de artă contemporană din Viena.

Selecția câștigătorului din acest an a fost îndelung dezbătută, juriul având de ales în ultima etapă a selecției între înscrierile a cinci artiști valorși și reprezentativi pentru scena românească. În final, decizia în favoarea artistului Ștefan Sava a luat în calcul coerența demersului artistic, care constă într-o metodologie bazată pe o cercetare istorică și teoretică, completată de o practică vizuală în zona interdisciplinarității.

Alina Șerban,

membru juriu

Juriul local, format din curatorii Alina Şerban, Magda Radu şi Cosmin Năsui l-a desemnat drept câștigător al selecţiei locale pe Ștefan Sava. Acesta va primi un premiu în valoare de 1.000 Euro din partea Henkel România şi va reprezenta România în selecţia finală de la Viena a Premiului Henkel CEE pentru Artă 2013, alături de artişti din alte 23 de ţări din Europa Centrală şi de Est.

Un portofoliu multidimensional

Ștefan Sava a înscris în competiție 5 lucrări  – „Își spusese că…“,  instalație foto, alfabet-carte de artist, masă de documentare; „Abatorul București“, DVD & „Lada de lemn“, obiect găsit – lucrări din proiectul „Atoms and Void“, 2010; „Poarta“, Schiță pentru un monument temporar (contra-monument) și „Fața dinăuntru a peretelui“, obiect dintr-un perete de chirpici – lucrări din proiectul „Fața dinăuntru a peretelui“, 2012.

De asemenea, un element distinct apreciat de juriu în seleția dosarului a fost abordarea multimedială a proiectelor lui Ștefan Sava (film, fotografie, obiect). Instalațiile artistului reflectă asupra unor teme mai puțin explorate în contextul scenei de artă din România, constituind propuneri inedite de recitire și interpretare a trecutului recent.

Alina Şerban,

membru juriu

Foto credit: Henkel, Art Award.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.