‘Întâlnirea de joi’ de la MNAR, în cadrul expoziţiei ‘Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului’
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnirea-de-joi-de-la-mnar-in-cadrul-expozitiei-marturii-frescele-manastirii-argesului/

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) anunţă lansarea, joi, a unei noi serii de activităţi pentru public în cadrul expoziţiei „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului”.   Potrivit unui comunicat , sub genericul „Întâlnirea de joi”, prima din aceste reuniuni aduce faţă în faţă cu publicul echipa de curatori, restauratori, arhitecţi şi artişti multimedia care a […]

Un articol de Andrada Văsii|30 ianuarie 2013

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) anunţă lansarea, joi, a unei noi serii de activităţi pentru public în cadrul expoziţiei „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului”.

 

Potrivit unui comunicat , sub genericul „Întâlnirea de joi”, prima din aceste reuniuni aduce faţă în faţă cu publicul echipa de curatori, restauratori, arhitecţi şi artişti multimedia care a contribuit la crearea expoziţiei.

Iubitorii de artă sunt invitaţi în culisele organizării expoziţiei, pentru a afla detalii inedite din munca specialiştilor care au colaborat la articularea proiectului, de la povestea restaurării frescelor recuperate de la Mănăstirea Argeşului, până la conceperea parcursului expoziţional, a scenografiei şi a materialelor multi-media prezente în expoziţie.

La eveniment, care va fi moderat de Cristina Toma, specialist în educaţie muzeală (MNAR), sunt invitaţi să participe: Emanuela Cernea, curator al expoziţiei (MNAR), prof. univ. dr. Oliviu Boldura, arh. Liviu Constantinescu, director tehnic MNAR, arh. Cristina Constantin, Dilmana Yordanova.

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la [email protected].

Deschisă până pe 26 mai, expoziţia „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului” reuneşte, în premieră, 31 din cele 35 de fragmente de frescă păstrate până astăzi din ansamblul decoraţiei murale al bisericii Mănăstirii Argeşului, ctitoria voievodului Neagoe Basarab.

Atribuite zugravului Dobromir din Târgovişte şi echipei sale, care finalizează pictura în 1526, frescele au fost extrase în 1882, în contextul restaurării bisericii sub coordonarea arhitectului francez André Lecomte du Noüy în perioada 1875-1887.

Cele 31 de fragmente de pictură murală sunt redate astăzi publicului ca urmare a unui laborios proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor două decenii de numeroşi specialişti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu şi a lect. univ. dr. Romeo Gheorghiţă.

Sursa: Agerpres

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.